Printul Charles a comandat 7 portrete ale supravietuitorilor Holocaustului pentru a fi expuse in Palatul Buckingham. Intre timp, in Londra va fi deschisa cea mai mare expozitie cu picturi realizate de Print.
Printul Charles a angajat 7 artisti sa picteze portrete ale supravietuitorilor Holocaustului, portretele vor fi dezvaluite in cadrul unei expozitii desfasurate in Palatul Buckingham spre sfarsitul acestei luni.
Printre artistii consacrati care participa la proiect se numara cea mai bine cotata artista in viata, Jenny Saville, castigatoarea premiului BP Portrait Award, Clara Drummond, Stuart Pearson Wright si pictorii Paul Benney, Peter Kuhfeld, Massimiliano Pironti si Ishbel Myerscough.
Intr-o declaratie acordata BBC, Printul Charles a spus: „Pe masura ce numarul supravietuitorilor Holocaustului scade, din pacate, dar inevitabil, speranta mea este ca aceasta colectie speciala va fi ca o lumina calauzitoare”, adaugand ca portretele vor servi si ca o amintire a „celor mai intunecate zile ale istoriei”.
Majoritatea supravietuitorilor Holocaustului prezentati in portrete au peste 90 de ani. In anii copilariei au fost inchisi in lagare de concentrare iar maturitatea si-au petrecut-o in Marea Britanie.
Printre supravietuitorii care au pozat pentru portrete sunt Anita Lasker-Wallfisch, o muziciana in varsta de 96 de ani dintr-o familie de evrei germani care a cantat intr-o orchestra de prizonieri din lagarul de concentrare de la Auschwitz, ulterior fiind retinuta in lagarul Bergen-Belsen. Portretul ei a fost pictat de Peter Kuhfeld.
Paul Benney a pictat-o pe Helen Aronson, in varsta de 94 de ani, o supravietuitoare a intemnitarii poporului evreu din ghetoul Lodz din Polonia, care era ocupat de nazisti.
Picturile vor fi expuse atat in Galeriile Reginei de la Palatul Buckingham in perioada 27 ianuarie – 13 februarie dar si Palatul Holyroodhouse din Edinburgh intre 17 martie si 6 iunie.
Pe langa intentia comemorativa, Printul Charles ca tablourile sa earate „interconexiunea umanitatii in timp ce ne straduim sa cream o lume mai buna pentru copiii nostri, nepotii si generatiile inca nenascute. Aceasta lume ar trebui sa fie una in care speranta este invingatoare in fata disperarii iar iubirii va triumfa asupra urii.”
Picturile vor fi, de asemenea, prezentate intr-un documentar BBC Two care va fi difuzat pe 27 ianuarie pentru a marca Ziua Memoriala a Holocaustului. Acesta va include interviuri cu supravietuitorii, care isi vor impartasi experientele despre evenimentele din perioada nazista.
Printul Charles a devenit patronul organizatiei care se ocupa de Ziua Memoriala a Holocaustului in 2015, preluand locul Reginei Elizabeta a II-a.
Intre timp, in Londra va fi deschisa cea mai mare expozitie cu picturi realizate de Printul Charles.
Expozitia organizata de Prince’s Foundation va putea fi vizitata la Garrison Chapel din Londra si prezinta 79 de picturi in acuarela ale Printului Charles. Este cea mai mare expozitie dedicata creatiilor sale de pana acum si va avea intrare libera.
In textul expozitiei este inclusa o declaratie a viitorului monarh britanic care recunoaste ca este „ingrozit de cat de proaste au fost lucrarile” sale timpurii.
Printul Charles a inceput sa picteze in anii 1970 si a declarat de mai multe ori ca modul in care picteaza il transporta „in alta dimensiune”. Majoritatea lucrarilor sale sunt peisaje din locurile pe care le-a vizitat de-a lungul calatoriilor sale, de la zona Highlands din Scotia si Tara Galilor, la Provence in sudul Frantei si Tanzania in Africa de Est.
Rosie Alderton, curatoarea expozitiei a povestit ca Printului Charles „ii place foarte mult sa picteze „en plein air”. Ii place sa fie afara in natura si vorbeste deseori despre faptul ca fotografia nu are chiar acelasi efect ca pictura pentru ca ii place sa surprinda esenta locurilor.”