Printul William si Kate, Printesa de Wales cauta sa angajeze un CEO care sa le administreze Casa si toate rolurile lor. Este o miscare revolutionara care va reordona ierarhia monarhica traditionala si va submina secretarii privati regali pe care Printul Harry ii numeste machiavelici.
Printul William si Kate, Printesa de Wales, pregatesc schimbari importante in anticiparea viitoarelor lor roluri de rege si regina. Cuplul regal se afla in procesul de infiintare a unei noi pozitii in sistemul monarhiei britanice: Chief Executive Officer (CEO).
Fiind un job ocupat in mod obisnuit de directorul general al corporatiilor, CEO-ul pe care il cauta William si Kate va administra toate aspectele ce tin de vietile lor, inclusiv cei aproximativ 60 de angajati pe care ii au in subordine.
Anuntul noului job a fost facut de Richard Eden de la Daily Mail, cunoscut drept apropiat al curtenilor din Palatele Buckingham si Kensington.
Avand cunostinte apropiate de cuplul regal, Eden a declarat ca miscarea este una revolutionara care va rasturna structura ierarhica traditionala pe care este construita monarhia. Este vorba despre faptul ca, pana acum, intreg personalul angajat in slujba regalitatii raspundea in fata secretarilor privati ai fiecaruia dintre mostenitorii tronului.
Noul CEO va ocoli autoritatea „suprema” (asa cum sunt cunoscuti secretarii privati din cadrul institutiei regale) si va raporta direct Printului si Printesei de Wales.
Potrivit lui Richard Eden, curtenii si secretarii privati sunt extrem de anxiosi in legatura cu aceasta schimbare despre care ei sustin ca „sfideaza sistemul traditional”. Citand sursele apropiate din Palatul Buckingham, Eden spune ca angajatii interpreteaza gestul ca „punand pisica intre porumbei. Vor trebui regele si regina sa le urmeze exemplul?”
Au aparut si detalii legate de principalele calitati pe care va trebui sa le detina CEO-ul casei de Wales.
Potrivit lui Eden, William si Kate au angajat o firma de recrutare renumita — Odgers Berndtson — iar anuntul lor stipuleaza caracterul fara precedent al postului si subliniaza ca persoana potrivita pentru acest post trebuie sa aiba un „ego scazut” si „inteligenta emotionala”.
Afinitatea Printului William fata de importanta sanatatii mintale si a inteligentei emotionale a fost deseori discutata de acesta, fiind unul dintre cei mai vocali activisti pe aceasta tema in Regatul Unit. Iar angajarea unui CEO — adica a unui director general cu experienta cel mai probabil intr-o corporatie majora — si mentiunea ego-ului si a mentalitatii acestuia, toate acestea arata ca Printul si Printesa de Wales intentioneaza sa faca lucrurile foarte diferit fata de predecesorii lor. Sunt constienti de faptul ca monarhia este vazuta deseori ca un sistem invechit iar un director cu experienta ar putea sa ii repozitioneze si sa reaseze sistemul pentru a functiona eficient, cu impact maxim, in contextul social actual. Pe scurt, un CEO ar putea face tranzitia la o monarhie moderna.
In anunt se specifica: „este o oportunitate unica. CEO-ul este cel mai inalt lider si cel mai responsabil lider al Casei, raportand direct la catre Majestatile Sale Regale Printul si Printesa de Wales. El va fi responsabil de dezvoltarea si implementarea strategiei pe termen lung a Majestatilor Sale si de continuarea consolidarii unei culturi profesionale si de colaborare a Casei.”
Anuntul lasa sa se inteleaga ca in sistemul regal — pe care oamenii din interior il numesc „Firma” („The Firm”) pentru a sublinia faptul ca este o institutie asemenea unei firme comerciale si nu o monarhie traditionala — exista persoane dificile, cu vointa puternica.
In descrierea postului se precizeaza ca „un candidat ideal trebuie sa fie inteligent din punct de vedere emotional, cu un ego scazut, cu o puternica constientizare de sine si intelegere a impactului pe care il are asupra celorlalti.”
Oricine doreste acest post trebuie sa fie „capabil sa functioneze ca un lider „servitor”, care sa dea putere echipei de conducere”. Nu se precizeaza niciun salariu, dar se intelege ca directorul va fi platit mai mult decat secretarii privati ai cuplului.
Noul CEO va avea relatii directe cu familia regelui Charles si a reginei Camilla, „servind drept interfata strategica cu Palatul Buckingham, pentru a alinia prioritatile Altetelor Regale cu cele in sprijinul Majestatii Sale Regele si Majestatii Sale Regina”.
Un exemplu de problema pe care o va rezolva un CEO este plata echitabila si rezolvarea unor probleme care aduce prejudicii familiei regale. Recent, presa britanica a criticat intens modul in care sunt platiti angajatii Regelui Charles si ai Reginei Camilla. Sir Clive Alderton, secretarul regelui, are salariu de 210.000 de lire sterline pe an in timp ce Sophie Densham, secretara reginei, castiga in jur de 90.000 de lire sterline anual.
Anuntul Casei de Wales a scos la iveala declaratiile Printului Harry din cartea „Rezerva” in care ii catalogheaza drept machiavelici pe secretarii privati care deseori iau decizii inclusiv in vietile private ale membrilor familiei regale.
In autobiografia „Rezerva”, Printul Harry scrie ca impartaseste suspiciunea mamei sale fata de „barbatii in gri”, asa cum ii numea printesa Diana pe curteni datorita costumelor purtate de acestia. Referindu-se la secretarii privati ai Reginei Elisabeta, Printului Charles si al Camillei si cel al Ducilor de Cambridge, William si Kate, el i-a poreclit pe cei trei consilieri de top ai palatelor Albina, Musca si Viespea.
Desi nu ii numeste cu precizie, Harry se refera la Edward Young, secretarul Reginei Elisabeta de la vremea respectiva, Simon Case, care lucra pentru Printul William si Clive Alderton, consilierul Printului Charles care lucreaza in continuare pentru actualul monarh.
Harry a scris: „Mi-am petrecut viata avand de-a face cu curteni, zeci de curteni. Dar acum aveam de-a face mai ales cu doar trei, toti barbati albi de varsta mijlocie care reusisera sa consolideze puterea printr-o serie de manevre machiavelice indraznete. Aveau nume normale… dar se sortau mai usor in categorii zoologice. Albina, Musca si Viespea. Albina avea fata ovala, era pufoasa si avea tendinta de a aluneca cu multa seninatate si echilibru, ca si cum ar fi fost o binefacere pentru toate fiintele vii. Musca si-a petrecut o mare parte din cariera langa si, intr-adevar, atrasa de rahat. Maruntaiele guvernului, ale mass-mediei si maruntaiele viermilor, ii placeau, se ingrasa cu ele, isi freca mainile de bucurie pe ele. Viespea, pentru ca parea atat de erodat, atat de modest, puteai fi tentat sa te impotrivesti, sa insisti, iar atunci te punea pe lista lui. La scurt timp dupa aceea, fara avertisment, te injunghia atat de tare cu intepatura lui supradimensionata incat plangeai de confuzie.”
Influenta secretarilor privati este ecranizata si in serialul „The Crown” unde Regina Elisabeta, Printul Philip, Printesa Margaret si Printul Charles sunt deseori manipulati de opiniile acestora care se pozitioneaza ca atotputernici.
Pe langa secretarii privati, a doua pozitia de putere din culisele monarhiei este cea a asistentilor personali. Mai jos puteti citi mai multe despre cum sunt alesi oamenii potriviti pentru aceste joburi si cat de influenti pot ajunge.