Tot ce trebuie sa stiti despre „Problema celor 3 corpuri”, noul serial al creatorilor Game of Thrones, de astazi pe Netflix. Dragonii, inlocuiti cu extraterestrii intr-o productie SF spectaculoasa. In distributie sunt 3 actori din Game of Thrones.
David Benioff si D.B. Weiss, creatorii fenomenului “Game of Thrones”, revin cu cea mai mare productie realizata de la finalizarea celebrului serial difuzat pe HBO. Noul lor proiect se numeste “Problema celor 3 corpuri” si este parte a contractului de 200 de milioane de dolari pe care acestia l-au semnat cu Netflix in vara anului 2019.
“Problema celor 3 corpuri” este un serial de opt episoade — cate o ora per episod — care mizeaza pe un narativ oarecum diferit fata de “Urzeala tronurilor”. In timp ce pericolul suprem din “Game of Thrones” erau dragonii, in noul serial omenirea este amenintata de extraterestrii. Marcheaza o trecere de la fantasy la Sci-Fi pentru Benioff si Weiss.
Incercand sa exploateze in continuare succesul Game of Thrones, producatorii au distribuit 3 actori din serialul vechi in noul proiect.
Potrivit sinopsisului Netflix, in “Problema celor 3 corpuri”, decizia cruciala luata de o tanara femeie in China anilor ’60 reverbereaza in spatiu si timp pana in zilele noastre. In timp ce legile naturii se destrama inexplicabil, un grup strans de oameni de stiinta geniali isi unesc fortele cu un detectiv cu metode mai neortodoxe pentru a infrunta cea mai mare amenintare din istoria omenirii.
Distributia serialului este formata din Jovan Adepo, John Bradley, Rosalind Chao, Liam Cunningham, Eiza González, Jess Hong, Marlo Kelly, Alex Sharp, Sea Shimooka, Zine Tseng, Saamer Usmani, Benedict Wong si Jonathan Pryce. Pryce, Cunningham si Bradley sunt cei trei actori care au avut roluri importante in Game of Thrones si revin si noua productie.
Benioff si Weiss, impreuna cu Alexander Woo (The Terror: Infamy, True Blood) sunt creatorii, producatorii executivi si scenaristii serialului. Povestea este bazata pe cartile lui Liu Cixin care a avut o audienta destul de mare. Regia este semnata de Derek Tsang (episoadele 1, 2), Andrew Stanton (episodul 3), Minkie Spiro (episoadele 4 – 6) si Jeremy Podeswa (episoadele 7, 8).
Nu este primul serial inspirat de cartile lui Liu Cixin. In urma cu un an au fost lansate 30 de episoade din “Three Body”, o productie chinezeasca, disponibila pe platformele de streaming Prime Video si Peacock.
Inainte ca David Benioff si D.B. Weiss sa semneze contractul cu Netflix in 2019, Peter Friedlander, vicepresedintele departamentului de seriale scriptate, le-a sugerat celor doi sa citeasca trilogia de carti Three Body Problem, „Remembrance of Earth’s Past”.
Weiss isi aminteste: „A fost, in multe moduri, diferit de tot ceea ce citisem vreodata si, cu siguranta, diferit de tot ceea ce ne gandisem vreodata sa aducem pe ecran.” Benioff adauga: „Este o poveste atat de ambitioasa si deschide atat de multe posibilitati pentru o adaptare.”
Alaturi de elementele mai dramatice ale povestii – medii vaste si cuprinzatoare amplasate intr-o lume a realitatii virtuale, amenintarea invadatorilor extraterestri, o numaratoare sinistra – a existat o naratiune de baza simpla: cand legile universului incep sa se incalce, un grup de fosti colegi de facultate trebuie sa se reuneasca si sa afle cine este responsabil inainte de expirarea cronometrului.
Pentru Weiss si Benioff a fost o schimbare de care aveau mare nevoie — desi structura serialului este similara cu Game of Thrones, mizand pe multiple fire narative si un eveniment care ameninta existenta omenirii. Finalul hitului HBO a creat una dintre cele mai mari controverse din industria cinematografiei, au fost create numeroase petitii semnate de milioane de telespectatori care i-au declarat pe cei doi incompetenti pentru modul in care au scris scenariul ultimului sezon si au cerut ca povestea sa fie filmata din nou, dupa alt scenariu. Decizia lor de a transforma eroina seriei — pe Daenerys Targaryen — in antagonista in decurs de 3 episoade, dupa 6 sezoane in care i-au construit un arc spectaculos de invingator, a fost catastrofala si le-a adus celor doi cineasti numai probleme.
Desi initial trebuiau sa semneze un film Star Wars dupa Game of Thrones, au intrerupt contractul cu Lucas Film, invocand colaborarea cu Netflix. Insa surse din Hollywood sustin ca cei doi ar fi fost concediati, existand o nesiguranta legata de modul in care vor manipula povestile.
In esenta, greseala lor de la Game of Thrones a fost ca au mizat pe un final socant in loc sa ofere publicului finalul fericit pe care il astepta.
Weiss explica: „Realizarea serialului GAME OF THRONES a fost cea mai mare experienta din viata noastra. Dar am petrecut 10 ani plini de viata in acea lume fictiva, asa ca ne-am dorit ceva care sa prezinte un nou set de provocari la toate nivelurile, iar aceasta poveste chiar asa este. Este inca o poveste de gen – dar, sub aceasta umbrela mare, este cat se poate de departe de ceea ce tocmai facusem in THRONES. De aici au venit atat entuziasmul, cat si teama; faci ceva nou, asa ca trebuie sa o iei de la capat. Nu poti sa folosesti sablonul pe care l-ai folosit inainte si sa introduci in el personaje, dialoguri si povesti noi. Chiar si tonul este diferit; aspectul este diferit. Totul in acest serial este diferit.”
Despre adaptarea “Problema celor 3 corpuri”, Benioff a declarat ca „Romanele au luat science-fiction si au imbinat stiinta grea, practica, cu un show plin de imaginatie salbatica, ceea ce este greu de facut, dar, de asemenea, se simte ca fiind nou si proaspat. Incercam sa facem ceva similar cu aceasta adaptare; este povestea unei amenintari iminente, dar este legata si centrata in jurul acestui grup de personaje de baza. O multime de oameni care au spus: „Nu-mi place fantezia” au devenit mari fani ai GAME OF THRONES. Iar speranta noastra este ca vom face ca o multime de oameni care in mod normal nu sunt pasionati de science-fiction sa iubeasca 3 BODY PROBLEM.”
In timp ce Benioff si Weiss lucrau la GOT, Alexander Woo lucra la serialul de succes True Blue — tot la HBO — dar nu au colaborat pana acum. Cei trei s-au intalnit pentru prima data in martie 2020, cu o saptamana inainte ca pandemia de coronavirus sa inchida lumea.
Treptat, au scris o „schita foarte, foarte lunga” a primului sezon, iar apoi au gasit inca doi scenaristi care sa dezvolte povestea. Weiss isi aminteste: „Am intalnit aceste doua tinere scriitoare minunate, Rose Cartwright si Madhuri Shekar, si au venit si ele la bord.”
Benioff, Weiss si Woo au stiut imediat ca vor trebui sa aduca modificari povestii originale, ramanand in acelasi timp fideli spiritului cartilor.
„Avem o dragoste si un respect extraordinar pentru carti. Nu poti sa-ti dedici fiecare moment din viata, ani la rand, pentru a adapta o opera pe care nu o iubesti. Vrem sa facem dreptate cartilor si sa cream un serial care sa ii faca pe oameni sa simta ceea ce ne-au facut sa simtim si noi prin carti. Iar cel mai bun mod de a face acest lucru nu este sa iei doar schematic lucruri din carte si sa le pui pe ecran in ordinea si in felul in care apar in carti. De fapt, aceasta este modalitatea de a crea ceva care, de cele mai multe ori, nu functioneaza. Asa ca este foarte important pentru noi ca serialul sa stea pe propriile picioare si sa functioneze atat pentru oamenii care au citit cartile, cat si pentru cei care nu au citit cartile.”, spune Benioff.
Cei trei showrunners au vorbit cu autorul Liu Cixin pe Zoom la inceputul procesului de creatie si au primit aprobarea pentru a-i adapta opera si pentru a face schimbarile narative necesare. Unele dintre aceste schimbari cheie includ schimbari cronologice, modificari ale personajelor, extinderi, adaugiri si stabilirea povestii din prezent in Oxford.
„Am vrut sa reprezentam, pe cat posibil, intreaga umanitate. Am vrut oameni din toata lumea. Am incercat sa facem o distributie foarte diversa, internationala, pentru a reprezenta ideea ca nu este vorba doar de lupta unei tari impotriva amenintarii extraterestrilor, ci de o lupta globala pentru supravietuire.”, adaugat Benioff.
Povestea din “3 Body Problem” se intinde pe diferite decenii si planuri de existenta, de la Revolutia Culturala din China anilor 1960, la Marea Britanie contemporana, la New York City, la o lume vasta a realitatii virtuale.
Lumea in Realitate Virtuala, proiectata de San-Ti, il poarta pe jucator din China dinastiei Shang pana in Anglia dinastiei Tudor, aratand direct distrugerile haotice pe care planeta lor le sufera in mod repetat in timpul perioadelor de instabilitate, ca urmare a faptului ca traiesc intr-un sistem solar cu trei stele — ceea ce creeaza problema celor trei corpuri.
Filmarile au inceput pe 15 noiembrie 2021 la studiourile Shepperton Studios din Anglia si s-au incheiat in august 2022. Cea mai mare parte a serialului a fost filmata in Anglia, in zone precum Greater London, Buckinghamshire, Hampshire, Surrey, Portsmouth, Kent, Oxford, Sussex si Bedfordshire. S-a filmat si in Badajoz, Spania, sediul Natiunilor Unite din New York si Cape Canaveral din Florida.
Cea mai mare provocare a seriei a fost imbinarea elementelor de mister din viata reala cu Realitatea Virtuala. De aceea, producatorii seriei au adunat o echipa creativa care sa poata gasi rezolvari inteligente in acest sens. O parte din echipa a fost adusa din culisele Game of Thrones: scenografa Deborah Riley, producatorul de efecte speciale Steve Kullback, directorul de imagine Jonathan Freeman, regizorul Jeremy Podeswa si compozitorul Ramin Djawadi.
Cea mai multa munca a fost la departamentul de efecte speciale unde Benioff a declarat ca munca din serial include echivalentul a patru filme.
John Bradley l-a jucat pe Samwell Tarly, Liam Cunningham l-a jucat pe Davos Seaworth iar Jonathan Pryce a jucat rolul preotului High Sparrow. Ei sunt cei trei actori din Game of Thrones care revin in noul serial.
Mai jos gasiti cateva declaratii oferite de cei trei actori pentru Netflix, despre reluarea colaborarii cu Benioff si Weiss si prietenia care sta la baza proiectelor pe care le filmeaza impreuna.
Cum v-ati simtit sa va reintalniti cu David Benioff si D.B. Weiss dupa ce ati lucrat impreuna in Game of Thrones?
John Bradley (in noul serial il joaca pe Jack Rooney): Am fost foarte norocos ca David si Dan au scris acest rol pentru mine. M-au sunat acum cativa ani sa ma intrebe daca as fi interesat sa lucram din nou impreuna. Am spus: „Absolut”. Din acel moment, am fost intrigat pentru ca mi-au spus: „Vom scrie pentru tine un personaj care seamana mai mult cu tine decat orice alt personaj pe care l-ai jucat vreodata”. Cand cineva iti spune asta, te gandesti: „Oh, fantastic, suna foarte interesant”, dar in acelasi timp si „Oh, chiar voi afla ce cred ei despre mine”. O sa imi dau seama cum ma vad ei ca persoana”. Si apoi, probabil la un an dupa aceea, m-au contactat pentru a-mi da mai multe informatii despre film si am aflat ca era vorba de 3 BODY PROBLEM, bazat pe aceasta serie de romane SF chinezesti, si m-am gandit: „Ei bine, cum se va potrivi un personaj ca mine, cu persoana mea, in acea lume?”.
Liam Cunningham (in noul serial il joaca pe Thomas Wade): Vorbeam cu alte persoane despre un job, faceam intalniri Zoom si am primit un telefon de la David si Dan. Mi-au spus: „Nu te duci acolo – vii cu noi”. Iar eu am spus: „Bine”. Asta a fost inainte de a vedea vreun scenariu sau ceva de genul asta. Cand ei te cheama, vii fugind. Asa ca asta a fost in esenta procesul meu de auditie.
Jonathan Pryce (in noul serial il joaca pe Mike Evans): Am fost in contact frecvent cu amandoi de-a lungul anilor. Schimbam e-mailuri cu ei si mi-au spus ca sunt la Londra cu noul lor proiect. Nu am fost niciodata un fan al SF-ului si i-am spus acest lucru lui David, iar el a spus: „Dar tu esti in BRAZILIA”, iar eu nu ma gandisem niciodata la BRAZILIA ca la un film SF. Asa ca m-a ajutat sa inteleg ca 3 BODY PROBLEM nu este doar science fiction. Este o poveste ca orice alta poveste, iar ceea ce Dan si David stiu sa faca este sa povesteasca si sa creeze personaje. Initial, nu aveau un scenariu pe care sa il vad, asa ca am spus „da” pe baza increderii mele in ei.
Ce a influentat reprezentarea personajului pe care il jucati?
John Bradley: De fapt, Jack este inspirat foarte mult de personalitatile de pe YouTube. Ma uit la o multime de videoclipuri de fotbal pe YouTube si ceea ce am preluat de la aceste personalitati este convingerea lor absoluta in ceea ce spun, caracterul lor absolut bulversant in ceea ce priveste propriile opinii. Poti sa o faci cu umor si gratie si poti sa o faci intr-un mod placut, dar este vorba de acea anumita calitate care implica faptul ca tu ai dreptate si ca opinia celorlalti nu conteaza prea mult pentru mine. Este ceva la Jack pe care este o placere sa-l joc, dar este si foarte diferit de unele dintre personajele pe care le-am jucat in trecut, pentru ca se simte atat de bine in pielea lui, nu se supara sa le spuna oamenilor parerile sale si nu vrea neaparat sa le asculte pe ale lor. Indiferent daca sunt de acord cu ele sau nu, gasesc convingerea acestor personalitati cu adevarat fascinanta.
Liam Cunningham: Sotia mea ar spune probabil ca exista asemanari intre mine si personaj. Dupa ce am lucrat cu baietii timp de 10 ani si dupa ce am avut ceva timp liber cu ei, probabil ca ei ma cunosc un pic mai bine decat ma cunosc eu insumi. Asa ca, in mod cert, cred ca au orientat anumite portiuni ale acestui personaj in directia mea generala. Este un amestec uimitor. Adica, eu stau aici in costume pe comanda din trei piese, foarte rasfatat. Dar el este foarte dur, tipul asta, stie care este treaba lui si stie ce trebuie sa faca pentru a o indeplini. Are o anumita moralitate, nu va lasa nimic sa ii stea in cale si nu accepta un refuz ca raspuns. Nu stiu de unde au luat asta. Poate ca ar fi un pic hilar sa spunem ca are inima la locul potrivit. Este fabulos. il iubesc pe Thomas Wade. Este incredibil de increzator ca acest razboi care va avea loc se va incheia in favoarea noastra, chiar daca nu suntem la fel de avansati din punct de vedere tehnologic ca inamicul cu care ne confruntam. Logica lui este foarte simpla: daca acesti oameni pot face ceea ce sunt capabili sa faca, atunci nu este imposibil.