Skip to content

Program cultural weekend-ul 12-14 martie: Marina Stirbey si Escadrila Alba, muzica electronica, Piata Taraneasca de la MTR, expozitie Margareta Paslaru la Palatul Sutu

Desi saptamana aceasta s-a reintors iarna, cu zapada care a acoperit orasul si inca este vizibila prin oras, primavara isi intra in drepturi la Bucuresti. Din pacate, interioarele s-au inchis din cauza numarului de cazuri care a crescut, asadar urban.ro va recomanda cateva dintre evenimentele week-end-ului si va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.

O alternativa pentru iubitorii de teatru este un spectacol radiofonic. Pasionatii de continut audio au posibilitatea sa asculte o serie de spectacole radiofonice incepand cu ani 1930 din arhiva radioului american si cel britanic, dar si spectacole radiofonice romanesti.

Printre spectacolele pe care le puteti asculta online gratuit se numara Aventurile lui Sherlock Holmes, povestea investigatorului Johnny Dollar, faimos in anii 50’, o arhiva impresionanta de teatru radiofonic adunata sub denumirea de Lux Radio Theater, dar si spectacole audio oferite de BBC si radiodifuziunea nationala.

Pasionatii de teatru au platforme online puse la dispozitie de Teatrul Radu Stanca din Sibiu, Teatrul Avangardia, Teatrul Andrei Muresan din Sfantu Gheorghe, Unteatru si Teatrul Mic. De asemenea, Teatrul din Constanta are in acest weekend o premiera online.

Teatrele din Bucurest sunt inchise, dar in tara mai sunt teatre unde spectatorii se pot bucura de premiere, urban.ro a facut o selectie a spectacolelor online disponibila aici.

Un proiect teatral care a inceput pe 15 ianuarie este “Hektometronul”, prin care 100 regizori din 100 de tari in 100 de zile la Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova.

Proiectul are la baza scrierea lui Giovanni Boccaccio, “Decameronul” si va prezenta in fiecare zi cate o poveste similara cu cele din scrierea italiana, iar acestea vor fi disponbile gratuit pe website-ul www.hektomeron.com  in regim de live streaming din Sala Mare “Amza Pellea” a teatrului. Fiecare poveste va fi regizata de catre un alt artist si reuneste100 de regizori din 100 de tari. Primele zece episoade poarta semnatura unor regizori din Italia, Ucraina, Botswana, Ungaria, Brazilia, Spania, Albania, Rwanda, Croatia si SUA. 

Desi nu avem concerte programate, nici macar online, puteti descoperi muzica electronica printr-o colectie dedicata pe Google Arts & Culture. Noua arhiva digitala dedicata fenomenului muzical cuprinde inclusiv referinte din Romania despre RO-minimal.

 “Music, Makers & Machines” – colectia Google dedicata muzicii electronice ofera pe platforma

Google Arts & Culture peste 250 de expozitii online, cuprinzand o arhiva de peste 15.000 de fotografii, video-uri, tururi 360° si modele 3D, precum si materiale editoriale dedicate scenelor, sunetelor si oraselor reprezentative ale muzicii electronice.

Proiectul Music, Makers & Machines este rezultatul colaborarii dintre 50 de arhive, muzee, colectii, case de discuri, festivaluri si unii dintre cei mai apreciati experti ai industriei muzicale si pionieri din 15 tari, printre care si Romania.

Chiar daca spatiile la interior s-au inchis, galeriile si muzeele sunt inca deschise publicului larg.

Galeria Sector 1, Galeria Anca Poterasu, Institutul Goethe, Galateca, Galeria Sandwich II, Atelier 35 au expozitii noi, disponibile publicului, iar o scurta incursiune in lumea lor o puteti face aici.

16 artisti romani expun sculpturi cinetice, instalatii de arta si arta pop-baroca la Galeria Sector 1 din Bucuresti.

Expozitia „Sensul Sculpturii” a calatorit de la Kunsthalle Bega din Timisoara pana la Galeria Sector 1 din zona de Nord a Bucurestiului. Poate fi vizitata in perioada 4 martie – 20 aprilie 2021 si include lucrarile a 16 artisti romani.

Criticii de arta care au vazut expozitia in toamna trecuta cand a fost instalata in Timisoara au numit-o una dintre cele mai bune selectii ale anului 2020. O parte din lucrarile expuse in toamna vor putea fi vazute la Bucuresti, expozitia nu este o repetitie ci mai degraba un dialog care adauga noi instalatii si sculpturi.

Pentru pasionatii de biciclete, la Palatul Sutu, puteti vedea o expozitie dedicata istoriei bicicletei in Romania.

E inceput de primavara, iar bicicletele sunt din ce in ce mai prezente pe strazi, asa ca oamenii de la Muzeul National Bucuresti vor sa incurajeze mersul pe doua roti. Primii romani care au fost vazuti pedaland pe strazile oraselor au fost considerati niste excentrici curajosi care reuseau sa manuiasca velocipedele, acele biciclete cu o roata uriasa in fata si una mai mica in spate.

Muzeul de Istorie ofera o incursiune in lumea a trei aviatoare romance prin expozitia „Eroinele Escadrilei Sanitare”, care au participat la salvarea a mii de raniti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

“Escadrila alba” era singura unitate de aviatie militara din lume formata exclusiv din femei. Doamnele pilot arau conduse de printesa Marina Stirbei si au salvat mii de vieti pe front, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Despre cele trei doamne ale aviatiei romanesti – Smaranda Braescu, Mariana Dragescu si Nadia Russo-Bossie – puteti afla mai multe in cadrul microexpozitiei „Eroinele Escadrilei Sanitare”.

La Palatul Sutu, o expozitie dedicata Margaretei Paslaru este disponibila publicului pana pe 15 aprilie.

Expozitia “Longevitate creatoare” prezinta cele mai importante momente din cariera de 63 de ani a artistei, cu o retrospectiva cu costume, afise, premii, discuri, medalii, lucrari de pictura si doua busturi ale artistei, unul realizat de sculptorul Cornel Medrea si altul de bunicul Margaretei, artistul Ion Dimitriu Barlad care a studiat la Academia Julian de la Paris.

La Muzeul Literaturii Romane este disponibila o expozitie de stampe japoneze, intitulata „Celebritati din Lumea Plutitoare”.

Stampele fac parte din colectia privata Ukiyo-e George Serban si reprezinta un record pentru Romania, prin numarul de lucrari expuse, 200 de stampe japoneze create de cei mai importanti artisti ukiyo-e, in perioada 1603 – 1868, cunoscută sub numele de epoca Edo.

Expozitia prezinta lucrari care acopera marile teme ale acestei arte: istorie, teatrul kabuki, bijin-ga sau portrete ale unor femei frumoase – gheise sau curtezane, shunga sau arta erotica si peisajul. Mai multe detalii despre expozitie aici.

Andrei Gamart are la Galeria Mobius o expozitie solo cu lucrari create in ultimii trei ani.

Expozitia “Eclipsa” a artistului Andrei Gamart poate fi vizitata la Galeria Mobius, o expozitie solo care reuneste peste 35 de lucrari create in perioada 2017-2020. 

Gamart exploreaza si alte domenii creative, ca poezia si literatura, in timp ce lucrarile sale, fie picturi, desene sau lucrari de grafica prezinta fractii ale lumii care pare suspendata intre timp si spatiu. Temele majore alese ofera o „contra-realitate” obscura si uneori suprarealista care abordeaza relatia dintre memorie si materie, inocenta si eroare.

 7 expozitii sunt  deschise la Muzeul National de Arta Contemporana pana pe 28 martie.

In programul MNAC sunt sapte expozitii care includ atat artisti cu renume precum Peter Jacobi si Ciprian Paleologu dar si tinere talente din seria operelor achizitionate la finalul anului trecut, lucrari in valoare de 2 milioane de lei.

Muzeul National de Arta Contemporana est deschis miercuri pana vineri intre 11:00 si 18:00 si sambata si duminica in intervalul 10:00-18:00.  Luni si marti este inchis. Accesul se face pe baza biletelor care pot fi achitizionate la parterul cladirii sau online – aici.

La Muzeul National al Taranului Roman, in acest weekend are loc Piata Taraneasca, un eveniment cu producatori locali de peste tot din tara.

Cele mai gustoase preparate traditionale – placinte poale-n brau cu branza dulce si stafide sau cu branza sarata si marar, aliverci moldovenesti scaldate in smantana, placinte basarabene, dar si de post cu dovleac, nuca, mere sau mac, branzeturi, casuri si cascavele argesene vor fi disponibile publicului. De asemenea, si alti producatori vor face parte din targul organizat, cu miere, zacusca, dulceturi si siropuri, muraturi, nuca, prune uscate, fructe, turta dulce, tuica si palinci, salam de biscuiti, cozonaci si baclavale, ciocolata de casa si dobos, dar si preparate tradiționale atestate din carne de porc. Mai multe informatii despre eveniment sunt disponibile aici.

Daca va doriti inspiratie pentru vacanta, puteti descoperi o serie de experiente turistice in Romania pe care sa le incercati prin intermediul aplicatiilor si platformelor locale.

Cu o noua serie de restrictii impuse de criza medicala, calatoriile si deplasarile in tara devin o varianta excelenta de a ne relaxa. Odata cu noul context mondial, s-au redefinit si vacantele turistilor: majoritatea destinatiilor a adoptat regulile de distantare sociala, la fel si institutiile culturale, iar goana dupa bifarea obiectivelor turistice a devenit o activitate imposibil de realizat.

Localm, Travlocals si Questo sunt cateva alternative de a descoperi locuri si povesti din Romania.

Citește în continuare