Program cultural 13 – 15 noiembrie: Saptamana Filmului Maghiar, Animest, plimbari prin Bucuresti pentru a descoperi poezie, Noaptea Muzeelor, concert Metallica si fapte bune
Dei temperaturile sunt din ce in ce mai scazute, mai putem gasi cateva evenimente care se desfasoara in aer liber, dar cu un nou val de restrictii au fost impuse de autoritati, o mare parte din activitatea activitatea artistica si culturala s-a mutat online. Avem voie in continuare sa mergem la muzee si sa iesim la evenimente in spatiul public, respectand toate masurile de siguranta.
urban.ro va recomanda cateva dintre evenimentele week-end-ului si va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.
Pentru pasionatii de filme: Saptamana Filmului Maghiar si Festivalul Animest sunt disponibile atat online, cat si in proiectii offline
Institutul Maghiar din Bucuresti organizeaza Saptamana Filmului Maghiar, eveniment care va fi disponibil pana pe 17 noiembrie. Vineri, 13 noiembrie, de la ora 17.00, se proiecteaza in curtea Institutului filmul documentar “Kövessy Róbert: Pagaia maghiara – Portret Wichmann Tamás”, subtitrat in limba romana. Filmul pune in prim-plan personalitatea marelui sportiv Tamas Wichmann, campion mondial de caiac-canoe, si parcurg evenimente din viata si cariera lui. Locul unde se intampla toate aceste povestiri este carciuma lui Wichmann, unde isi delecta clientii cu snitelele devenite celebre, facute chiar de el. In film suntem martorii unui moment emotionant, cand Tamas Wichmann se reintalneste cu marele sau rival si prieten roman, Ivan Patzaichin.
De la ora 19.00, spectatorii pot urmari “Cei care au ramas”, regie: Tóth Barnabás, nerecomandat copiilor sub 12 ani, propunerea Ungariei la Oscar 2020. Aldo are 42 de ani, a supravietuit Holocaustului si acum duce o viata solitara in Budapesta. Klara are 16 ani si spera din tot sufletul ca parintii ei se vor intoarce. Klara si Aldo se intalnesc si fiecare descopera in celalalt ceva ce-i lipsea din propria viata. Dar influenta imperiului sovietic creste tot mai mult in Ungaria, iar relatia lor platonica isca tot mai multe barfe.
Sambata, programul incepe tot la ora 17.00, cu “Hajdú Eszter: Barta Tamás – Grabeste-te acasa, te asteapta mama!”, filmul despre chitaristul maghiar Barta Tamas si, de la ora 19.00, “Orosz Dénes: Si nici cu tine”, o comedie romantica intre un tanar care vrea sa-si faca fericita mama muribunda, angajand o dansatoare striptease sa ii fie partenera.
Duminica, programul contine filme pentru copii incepand cu ora 11.00, apoi de la ora 17.00 animatii maghiare de la festivaluri internaționale, iar de la ora 19.00 se va proiecta “Kovásznai György: Baie de spuma”, un film muzical psiheledic, care spune o antipoveste psihologica.
Festivalul Animest isi continua proiectiile online, editia fiind dedicata aniversarii celor 100 de ani de animatie romaneasca. Filme de Oscar, povesti care au facut inconjurul lumii si masterclass-uri cu animatori cunoscuti international sunt parte din programul festivalului, care va fi disponibil pana pe 15 noiembrie.
Vineri, publicul il va cunoaste pe protagonistul filmului “Josep” (regia Aurel), inclus anul acesta in selectia Festivalului de la Cannes.
“Zero Impunity” (regia Denis Lambert, Nicolas Blies, Stéphane Hueber-Blies) este documentarul multimedia realizat in cadrul campaniei globale de constientizare a violentelor sexuale sistematice din zonele de conflict, isi continua parcursul festivalier printr-o proiectie speciala programata sambata, de la ora 20:30.
Animest continua si seria de scurtmetraje internationale, unde spectatorii sunt invitati sa isi aleaga favoritii si la aceasta editie, oferind Premiul Publicului. Toate scurtmetrajele sunt disponibile aici.
O selectie a spectacolelor de la Teatrul Sica Alexandrescu din Brasov este disponibila gratuit online si Teatrul Radu Stanca Sibiu prezinta spectacolele pe Scena Digitala
Pe canalul de youtube a Teatrului Sica Alexandrescu din Brasov, publicul poate urmari o parte dintre spectacolele puse in scena la Brasov. “Livada de visini”, “Conu’ Leonida fata cu reactiunea” si “Sluga la doi stapani” sunt spectacolele disponibile gratuit pentru vizionare.
Teatrul Radu Stanca din Sibiu (TNRS) a “deschis” publicului Scena Digitala, prin care spectatorii se pot bucura de reprezentatii live. Vineri, 13 noiembrie, pe Scena Digitala a Teatrului Radu Stanca din Sibiu, va fi disponibil spectacolul “Moroi” in regia lui Alexandru Dabija, dupa texte scrise de Catalin Stefanescu si Ada Milea. Biletele se pot cumpara de aici.
Sambata, 14 noiembrie, este disponbil online „Vazduh”, regia Victor Olahut, un spectacol in premiera la TNRS, incepand cu ora 19.00, iar biletele se pot achizitiona de aici. Spectacolul este un performance muzical despre mirarea noastra de a ne afla aici si acum.
Jazz live in Gradina Green Hours: sambata Oigan prezinta publicului muzica lui Bob Dylan care nu mai are nevoie de nicio introducere, iar duminica Maria Raducanu ofera “Cantece din lume”
Unul dintre putinele locuri din oras unde se mai sustin concerte, gradina Green Hours va rasuna in acest weekend pe acordurile lui Oigan, cantand muzica lui Bob Dylan, biletele fiind disponibile aici, iar duminica, Maria Raducanu, una dintre cele mai calde voci ale jazzului autohton, va prezenta “Cantece din lume”. Biletele sunt disponibile aici. Ambele concerte incep la ora 14.00 si se vor interpreta intr-o singular sesiune.
Un concert Metallica live este disponibil si in Romania. Banii din bilete merg la fundatia trupei, “All Withing My Hands”, care a donat si pentru Asociatia Daruieste Viata.
Metallica va transmite „Live & Acoustic From HQ: Helping Hands Concert & Auction” in direct din California, sambata, 14 noiembrie, incepand cu ora 24:00, ora Romaniei, acesta fiind primul eveniment pay-per-view al trupei. Sumele stranse vor merge catre fundatia caritabila “All Within My Hands”, fondata de membrii Metallica pentru a-i ajuta pe cei nevoiasi.
Pretul unui bilet porneste de la 14.99 $ si va permite sa urmariti spectacolul oricand, timp de 48 de ore, iar concertul poate fi urmarit prin achizitionarea biletelor de la urmatorul link: 2nu.gs/Metallica
O plimbare prin Bucuresti in cautarea poeziilor urbane ar putea fi o activitate potrivita pentru acest weekend.
La Bucuresti, proiectul POSTER X POEM a devenit o expozitie care poate fi citita si vazuta pe gardul Bibliotecii Metropolitane din Piata Amzei, Strada Tache Ionescu 4, si pe gardul Carturesti Verona. O serie de alte 18 filiale ale Bibliotecii Metropolitane vor gazdui un numar din cele 21 de lucrari in ferestre si pe gardurile disponibile, pana pe 16 decembrie.
Noaptea Muzeelor se va organiza in aceasta sambata, in conditii de siguranta, pana la ora 21.00.
Sunt peste 60 de muzee din tara care s-au inscris la Noaptea Muzeelor, evenimentul recurent initiat in urma cu 16 ani de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor. In functie de evolutia epidemiologica, muzeele actualizeaza in timp real daca sunt sau nu deschise publicului pentru eveniment. Informatiile sunt disponibile in timp real aici.
Evenimentul are si o componenta digitala, prin doua proiecte initiate de Reteaua Nationala a Muzeelor. Proiectul „Daca n-ar fi, nu s-ar povesti”, contine 16 filme documentare de scurt-metraj despre povestile nestiute din 10 muzee din Bucuresti si Ilfov si a altor sase muzee din Iasi, Bacau, Piatra-Neamt, Buzau si Vaslui. Filmele din zona Moldovei sunte realizate in colaborare cu Programul National Cantus Mundi si sunt povestite de copii. Seria de video-documentarepoate fi vizionată pe pagina Noaptea Muzeelor.
Al doilea proiect digital este creat in totalitate de opt echipe de elevi in cadrul proiectului national „Animatii, puzzle, investigatii… vino si joaca-te cu colectiile la muzeu!”, care isi propun sa valorifice si sa prezinte in cele mai creative moduri colectiile unor muzee din comunitati locale. Propunerile copiilor de a veni si vizita muzeele sunt disponibile tot pe pagina Noaptea Muzeelor.
Un alt eveniment care face parte din Noaptea Muzeelor este „Art in Motion’’, o selectie de lucrari ale artistilor Roman Tolici si Andrei Gamart in doua variante: una originala, asa cum a conceput-o artistul, iar cealalta, in oglinda, intr-o versiune animata care ofera privitorului noi perspective asupra lucrarii originale.
In cadrul evenimentului live va avea loc si o discutie moderata de catre Roxana Gamart, co-fondatoarea Mobius Gallery, care va sta de vorba cu cei doi artisti despre operele selectate pentru „Art in Motion’’. Evenimentul incepe la ora 19.00 si va fi disponibil aici.
Tot din seria artelor, Arantxa Etcheverria Porumboiu expune la Galeria Sector 1 alaturi de Carlos Caballero, la MNAR este o expozitie dedicata tablourilor impuscate la revolutie si expozitia dedicata Colectiei Agapi, o arhiva uriasa de fotografii apartinand legendei iesene – Ioan Matei Agapila
Dupa o perioada in care spatiul a fost ocupat cu proiectul DIPLOMA, Galeria Sector 1 revine la programul curatorial al anului 2020 cu expozitia „Frame” a artistilor Arantxa Etcheverria Porumboiu si Carlos Caballero, curatoriata de Domenico De Chirico.
Expozitia „Frame” este deschisa pana pe 5 decembrie 2020 si prezinta un dialog intre Arantxa Etcheverria, artist vizual cunoscut pentru rolul de director artistic din filmul „La Gomera”, si Carlos Caballero, artistul cubanez care si-a creat propriul limbaj grafic.
Muzeul National de Arta al Romaniei a deschis expozitia Laborator II. 1989 – Restaurarea picturilor impuscate, care prezinta publicului doua destine: cel al unor lucrari restaurate, puternic avariate in timpul evenimentelor din 1989 si cel al Laboratorului de restaurare pictura de sevalet, complet distrus tot atunci.
Expozitia pune accentul pe procesul laborios de restaurare a unui numar important de picturi din patrimoniul MNAR ce au avut degradari rar intalnite in colectiile muzeale.
Din totalul de 47 de lucrari restaurate, publicul va putea vedea cu aceasta ocazie 20 de picturi, trei dintre acestea fiind expuse pentru prima data in ultimii 30 de ani: Plopi la marginea satului de Ioan Andreescu (1851 – 1882), Vanat si Natura moarta de Sava Hentia (1848 – 1904).
La MNAC, Expozitia „OARECARI. 1967 – 1978 vazuti de Ioan Matei Agapi”, curatoriata de Calina Barzu, prezinta o selectie de imagini din reportajele sale si fotografii personale de vacanta sau de la nunti.
Artistul a fotografiat diverse personalitati din scena politica si culturala, dar, in egală masura, il interesau oamenii de rand, pe care ii fotografia intr-o maniera aparte. Fotografiile din expozitie surprind modul in care Ioan Matei Agapi se regasea in cei pe care ii fotografia, dar si capacitatea lui de a vedea individul si umanitatea indiferent de varsta, gen, statut sau clasa sociala. Expozitia poate fi vazuta in perioada 23 octombrie – 15 noiembrie la MNAC, de miercuri pana duminica, intre orele 11:00 – 18:00, doar cu respectarea conditiilor de siguranta impuse de COVID 19.
O instalatie dedicata victimelor Revolutiei din decembrie 1989 de la Bucuresti este disponibila langa Biserica Kretulescu pana duminica, 15 noiembrie.
„Infografia inocenței” inseamna un omagiu adus celor decedati si este un conceput al artistului Razvan Pascu, fiind un ansamblu format din 1166 de cale luminate, cate o floare pentru fiecare om ucis in decembrie 1989.
O expozitie inedita este in desfasurare si la Combinatul Fondului Plastic: Made in RO: muzeu pop-up de publicitate si branduri romanesti.
Peste 2500 de exponate care reprezinta povestea unor branduri celebre din viata cotidiana romaneasca sunt expuse la evenimentul Made in RO, o incursiune in istoria recenta a Romaniei, dar si o lectie de marketing si comunicare despre cum se promovau reclamele in trecut. Selectia de lucrari de arta publicitara si obiecte va cuprinde piese autentice din patru perioade de timp distincte: antebelic, interbelic, perioada comunista si intoarcerea la capitalismul din perioada contemporana – continand atat printuri (afise, ziare, reviste), cat si obiecte reprezentative pentru designul industrial de produse de larg consum, in decoruri autentice de epoca. Expozitia muzeului itinerant va putea fi vizitata zilnic, intre orele 12:00 si 20:00, cu intrarea gratuita, cu respectarea restrictiilor impuse de pandemia Covid-19.
Daca nu vreti sa iesiti din casa, exista online trei expozitii a fotografilor si colectionarilor Ioan Matei Agapi, Mihai Oroveanu si Costica Axinte online, care prezinta lectii de istorie autentice.
Expozitiile de fotografie care radiografiaza viata romanilor si Romaniei in secolul trecut sunt lectii de istorie si antropologie care ne arata evolutia oamenilor si a oraselor, fiecare dintre colectii reusind sa surprinda atat momente istorice de importanta majora, ca primul Razboi Mondial, dar si vietile oamenilor simpli si a oraselor in care acestia locuiau, fiind prezentata o Romanie pe care o descoperim destul de rar.
Artistul Ioan Matei Agapi a fotografiat diverse personalitati din scena politica si culturala, dar, in egală masura, il interesau oamenii de rand, pe care ii fotografia intr-o maniera aparte. Pe plaforma www.ioanagapi.com se regasesc, scanate si digitalizate, o parte dintre negativele realizate de Ioan Agapi in perioada 1968-1978.
Din colectia Mihai Oroveanu fac parte zeci de mii de fotografii despre Romania, datate incepand cu anul 1865, fiind una dintre cele mai importante arhive fotografice din tara. Proiectul are ca scop digitalizarea, prezervarea si publicarea online a fotografiilor de arhiva, mai ales ca multe colectii si fonduri de imagine din Romania au fost dezmembrate, s-au distrus sau si-au pierdut identitatea initiala. Colectia online este disponibila la www.photopastfuture.ro.
Disponibil online este si ACSINTE.100, un album virtual cu fotografii de Costica Acsinte insotite de clipuri audio si video care invita publicul tanar in Romania anilor 1920 – 1960. Proiectul de digitalizare a fotografiilor acestuia este bazat pe expozitia cu acelasi nume organizata in opt orase din tara cu ocazia Centenarului. Fotografiile semnate de Costica Acsinte din Primul Război Mondial, perioada Interbelica si Slobozia mijlocului de secol 20, sunt insotite de discutii despre istorie si fotografie, lecturi ale unor scrisori si jurnale din război si amintiri dintr-o copilarie in orasul Slobozia. Intreg albumul este disponibil online pe www.acsinte100.ro.