Program Noaptea Muzeelor 2024. MINA expune cele mai faimoase picturi din istoria omenirii. Muzeele mari nu participa, angajatii protesteaza in strada fata de lipsa majorarilor salariale promise de Ministerul Culturii.
In acest an proiectul Noaptea Muzeelor implineste 20 de ani de la prima sa editie in Romania. Evenimentul din 2024 va avea loc sambata seara, pe 18 mai si este umbrita de cele mai mari proteste ale muzeografilor bucuresteni de dupa 1989.
Chiar daca o parte din marile muzee din Romania nu participa la programul din acest an, editia a 20-a reuneste muzee de profile diverse, de la arta traditionala si moderna, la tehnologie, realitate virtuala, instalatii interactive, stiinta, istorie naturala, fotbal, muzica si etnografie.
Noaptea Muzeelor este o oportunitate minunata de a descoperi intr-un traseu pe Calea Victoriei cateva dintre cele mai importante interioare ale unor cladiri bucurestene.
Organizat de Reteaua Nationala de Muzeelor din Romania (RNMR), evenimentul include expozitii, interventii culturale, proiectii, prezentari, instalatii urbane, spectacole, ateliere, animatii stradale, concerte si tururi interactive.
Potrivit lui Dragos Neamu, coordonatorul Departamentului Relatii Internationale si Proiecte Culturale la RNMR, multe muzee din tara nu apar in programul Noptii Muzeelor 2024. Reprezentantii acestora vor protesta in Piata Victoriei, cerand cresterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal, pentru orice pozitie profesionala, pentru echilibrarea marilor inechitati si discriminari care exista in interiorul sectorului cultural intre, de exemplu, muzee si teatre.
Cu toate acestea, programul include 253 de obiective in toata tara, cu cele mai multe in Bucuresti – 55, 34 in Iasi, 22 in Targu Mures si 18 in Cluj-Napoca.
Proiectul Strazi deschise – Bucuresti, Promenada urbana” va fi deschis intre orele 10:00 – 22:00, pe segmentul de drum Bulevardul Dacia – Splaiul Independentei.
De asemenea, printr-un parteneriat cu STB SA – Societatea de Transport Bucuresti, va fi disponibila o linie speciala de autobuze, care va face legatura cu principalele obiective deschise in noaptea de sambata spre duminica. Linia speciala „Noaptea Muzeelor” va functiona intre orele 18:00 si 1:00, pe traseul Piata Presei – Piata Unirii (si retur).
La Casa Universitarilor va avea loc Noaptea Designerilor, o expozitie care reuneste creatori de frumos din toate domeniile artei vizuale. Poate fi vizitata intre 17:00 si 23:59.
Ateneul Roman poate fi vizitat intre 22:00 si 01:00 iar printre activitatile din program se numara un tur ghidat si un mini recital cameral.
Biblioteca Centrala Universitara din Piata Revolutiei va putea fi vizitata intre 18:00 si 24:00 dupa un traseu bine stabilit care include 15 puncte si care poate fi regasit pe site-ul noapteamuzeelor.org.
Tot in zona Pietei Revolutiei puteti vedea si expozitia Changing Environments deschisa la Galeria Galateca, curatoriata de Andreea Sandu si Anca Boeriu.
Galeria Costumelor de Teatru „Doina Levintza” este deschisa de asemenea intre 18:00 si 00:45 la adresa din bd. Ion Mihalache, nr. 113. Include costume de teatru care au scris istorie pe scenele din Romania.
Alte muzee pe care le puteti vizita sunt Muzeul CFR intre 20:00 si 02:45, Muzeul Copiilor intre 18:00 si 24:00, Muzeul de Arta Recenta intre 19:00 si 22:00, Muzeul Fotbalului intre 15:00 si 02:00, Muzeul National al Literaturii Romane intre 18:00 si 24:00, dar si casele memoriale George si Agatha Bacovia, Ion Minulescu si Claudia Millian, Liviu Rebreanu si Fanny Rebreanu si Tudor Arghezi — toate aceastea sunt deschise intre 18:00 si 22:00.
Printre obiectivele pe care le puteti vizita se numara si Teatrul National, Teatrul Nottara, Teatrul Tandarica, Palatul Bragadiru, Opera Nationala, Opera comica pentru copii, Muzeul Scolii de Arhitectura, Muzeul George Enescu si Muzeul National Cotroceni unde pot fi descoperite saloanele regale, Salonul Artelor Decorative 2024 si o expozitie Ileana Dana Marinescu.
Unul dintre muzeele cu cel mai bogat program este Muzeul National al Taranului Roman, unde aveti de ales intre 11 evenimente diferite, de la expunerile Alexandru Tzigara Samurcas, la pictura basarabeana a anilor 1960, la fotografiile lui Cosmin Bumbut, la Muzeul Virtual al Culturii Romilor si un targ al artizanilor si anticarilor in curtea interioara.
De asemenea, Primaria Capitalei se redeschide publicului larg cu un program complex ce cuprinde tururi ghidate ale cladirii, expozitii, muzica live si proiectii de film ce vor avea loc atat in incinta palatului, cat si in curtea interioara a actualului sediu din Bulevardul Regina Elisabeta.
Unul dintre cele mai vizitate muzee din ultimul an, MINA, Museum of Immersive New Art, invita publicul la o expozitie a celor mai celebre capodopere ale picturii universale.
In cadrul MINA Pop up vor fi proiectate cele mai cunoscute picturi expuse in muzee renumite din intreaga lume, expozitia va fi deschisa o singura noapte, pe 18 mai, atat la Bucuresti, cat si la Cluj.
Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli, Michelangelo, Diego Velázquez, Rembrandt, Claude Monet, Edvard Munch, Gustav Klimt si Van Gogh sunt cei care semneaza picturile selectate in „Galeria celor mai faimoase picturi din istoria omenirii”. Acesti artisti sunt recunoscuti pentru contributiile lor remarcabile in diverse perioade si stiluri artistice, de la Renastere la Impresionism si pana la Expresionism.
Alaturi de acestea, publicul va putea viziona si spectacolele imersive din agenda MINA: showurile imersive “Van Gogh” si “Gustav Klimt” dar si noul spectacol „Dinozaurii – O calatorie imersiva in lumea preistorica”. Accesul se va face pe baza de bilete ce pot fi achizitionate la pret redus cu 50%. Acestea pot fi achizitionate online sau de la fata locului, in limita locurilor disponibile.
Muzeul va fi deschis publicului intre orele 20:00 si 01:00.
ARCUB-Hanul Gabroveni desfasoara de asemenea o multime de evenimente de Noaptea Muzeelor, inclusiv expozitia Salvador Dali.
ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti a pregatit un program special pentru editia aniversara a Noptii Europene a Muzeelor in Romania. Iubitorii de arta sunt invitati sa viziteze trei expozitii distincte ce imbina arta, sustenabilitatea si arhitectura intr-un mod inspirational: „Art & Coffee for a Sustainable Future” by Premium Edu – Sala Studio, „Revitalizarea unui spatiu cu personalitate – Cinema MARCONI” – spatiul Info Hub, si „Universul lui Salvador Dalí” – spatiile Hanului Gabroveni de la demisol, parter si etajul I.
Vizitatorii beneficiaza de acces gratuit la primele doua expozitii, precum si de 50% reducere la achizitionarea biletelor valabile pentru expozitia „Universul lui Salvador Dalí”, vazuta pana acum de peste 60.000 de vizitatori.
Toate cele trei expozitii vor fi deschise intre orele 18:00 – 02:00.
Programul complet al evenimentelor este disponibil, in ordine alfabetica, pe localitati, pe website-ul www.noapteamuzeelor.org, cu actualizari permanente pana in ziua evenimentului.
Cinci mari muzee din capitala au anuntat pana acum ca nu vor participa la Noaptea Muzeelor.
Printre acestea se numara Muzeul National de Arta Contemporana, Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeul National de Istorie Naturala ”Grigore Antipa”, Muzeul National de Arta al Romaniei si Muzeul National de Istorie a Romaniei. Cele cinci institutii de cultura din Bucuresti s-au alaturat protestului sindicalistilor din Federatia Culturmedia.
Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului Bucuresti deplange ca angajatii muzeelor nu au primit majorarile salariale promise de Ministerul Culturii. Potrivit lui, solicitarile sindicale din acest sector pun o presiune minima pe bugetul de stat, de aceea toate structurile din cadrul MMB vor fi inchise de Noaptea Muzeelor. In plus, si alte institutii muzeale din tara vor boicota evenimentul.
Sindicalistii reclama degradarea continua a mediului de munca in institutiile cu rol in gestionarea patrimoniului cultural national, tratament discriminatoriu intre institutiile de spectacol si muzee si biblioteci, umilinte si ignorare a profesiilor legate de protejarea patrimoniului cultural national.
Acestia mai acuza: politici culturale si salariale inadecvate, mizerie la care sunt condamnati lucratorii din domeniu, in ciuda complexitatii pregatirii profesionale si a dificultatii profesiilor specifice domeniului, condamnarea la extinctie prematura a specialistilor din domeniu, care ies din sistem cu pensii de mizerie, precum si depopularea si deprofesionalizarea dramatica a domeniului.
Protestul din 18 mai se va desfasura dupa urmatorul program: ora 16:00 – intalnire in fata Bibliotecii Nationale, intervalul orar 16:00 – 19:00 – pichetare la Ministerul Culturii, intre orele 19:00 – 23:00 – protest in Piata Victoriei, in fata Guvernului.