Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 11 -13 decembrie: MicroTeatru cu Medeea Marinescu si Serban Pavlu, concert Enescu online din Royal Albert Hall, filme gratuite pe platforma TIFF Unlimited, atelier de pictura pe globuri pentru copii

Chiar daca situatia actuala a anulat targurile si pietele de Craciun anul acesta, daca puteti calatori cu masina personala, putin din spiritul Craciunului de altadata s-a instalat in oras, bulevardele centrale fiind decorate deja si luminitele aprise, asadar merita o calatorie seara pentru a le vedea.

urban.ro va recomanda cateva dintre evenimentele week-end-ului si va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.

Magia lui Enescu sub bagheta lui Vladimir Jurowski este disponibila intr-un concert online gratuit din Royal Albert Hall.

Pe paginile de Facebook ale London Philharmonic Orchestra si ICR Londra este disponibil un concert extraordinar dirijat de Vladimir Jurowski, din a carui program fac parte doua compozitii enesciene.

Evenimentul este intitulat „Jurowski dirijeaza Enescu” si contine doua lucrari scrise de George Enescu, „Dixtuor” si „Simfonia de camera”, piese rar interpretate in afara Romaniei. Pe scena vor urca si pianista Alexandra Silocea, care alaturi de London Philharmonic Orchestra va interpreta si Orchestral Suite No. 1 de Johann Sebastian Bach si, in premiera europeana, Piano Concerto No. 3, de Elena Kats-Chernin.

Concertul o sa fie public pentru sapte zile online gratuit.

Mai mult teatru online: spectacole de la Teatrul Odeon, Teatrul Radu Stanca din Sibiu, Teatrul Regina Maria din Oradea, Teatrului Sica Alexandrescu din Brasov si MicroTeatru by Teatru Avangardia

Teatrul Odeon prezinta online sambata, 12 decembrie 2020, de la ora 19.00, in cadrul proiectului european Fabulamundi. Playwriting Europe spectacolul lectura „In afara” de Nathalie Fillion, traducerea Ozana Oancea, regia Cristina Giurgea, cu Virginia Rogin, Ruxandra Maniu, Eduard Trifa, Mircea Constantinescu, Dan Badarau, Sabrina Iaschevici, Gabriel Pintilei, Simona Popescu.

O familie contemporana formata din bunicii, nepotii si un fiu, Jean, care este centrul acestei constelatii, ii incredinteaza acestuia proprietatile familiei, pe care decide sa le vanda. Pe masura ce piata globala se prabuseste si investitiile solide ale bunicilor se dizolva, toata lumea o roaga pe Madeleine, bunica si stalpul familiei, sa readuca armonia in familie.


Spectacolul va fi disponibil gratuit pe pagina de Facebook a Teatrului Odeon si pe canalul propriu de YouTube pana pe 13 decembrie, la miezul noptii.

Pe Scena Digitala a Teatrului National Radu Stanca din Sibiu se joaca vineri, incepand cu ora 19.00, spectacolul “Live”, de Thomas Perle, in regia lui Bobi Pricop cu Johanna Adam, Yannick Becker, Emőke Boldizsár, Daniel Bucher, Anca Cipariu, Fabiola Petri, Daniel Plier, Valentin Späth/Ali Deac in distributie.

Spectacolul a fost conceput de la inceput ca un work-in-progres, piesa a fost dezvoltata de la zero îin stransa legatura cu povestile personale ale actorilor, iar personajele si situatiile descrise de spectacol reflecta gandurile si preocuparile intregii echipe. Biletele se pot achizitiona de aici.

Si Teatrul National Regina Maria din Oradea prezinta o serie de spectacole online gratuit, care vor fi publicate pe pagina de Facebook a institutiei, si au la baza piese scrise de castigatorii editiei de anul acesta a Concursului de Creatie Dramatica destinat Piesei Scurte. „Preludiu cu fuga…” de Ion Bogdan, este programat sambata, 12 decembrie, de la ora 19, iar „Ipotetic” de Laurentiu Budau, este  programat duminica, 13 decembrie, de la ora 19.

MicroTeatru by Teatru Avangardia are noi productii pe platforma online in formate scurte, de aproximativ 20 de minute, cu spectacole cu Medeea Marinescu, Victoria Cocias si Stefana Samfira in “L-am ucis pe Paco” – disponibil aici; Camelia Pintilie, Serban Pavlu, Alex Conovaru, Andrei Mateiu in “Pe intuneric” – disponibil aici; Alex Conovaru si Serban Gomoi in “Barbatul de la masa de alaturi” – disponibil aici; Stefana Samfira si Ioana Barbu in “Ele” – disponibil aici si Alex Conovaru, Ioana Marcoiu, Andreea Mateiu, Andreea Hristu si Ioana Barbu in “Iubire la distanta” – disponibil aici. La fiecare achizitie de bilet se va mai primi un cod suplimentar, pentru ca spectacolul sa mai poata fi urmarit de cineva drag.

Weekend cu Don Quijote si Juliette Binoche oferite gratuit de platforma TIFF Unlimited.

O aventura suprarealista marca Terry Gilliam si un romance de Abbas Kiarostami sunt disponibile in mod gratuit pentru public in acest weekend, incepand cu ora 20.00, doar de pe teritoriul Romaniei.

Sambata, 12 decembrie, „Omul care l-a ucis pe Don Quijote “, cu: Adam Driver, Jonathan Pryce, Stellan Skarsgård, Olga Kurylenko, o poveste a unui om de publicitate pragmatic care intra in lumea fantezista a unui pantofar spaniol ce se crede Don Quijote. 

Duminica, 13 decembrie, este disponibil publicului „Copie conforma„, regia: Abbas Kiarostami, cu: Juliette Binoche, William Shimell, Jean-Claude Carrière. Filmul urmareste povestea unui scriitor si a proprietarei unei galerii care petrec o zi intr-un orasel din Toscana, discutand despre adevaruri, arta, dragoste.

La Cinema online Muzeul Taranului Roman, sunt disponibile documentarele “Cu drag, Van Gogh” (vineri), o noua interpretare a vietii maestrului artist, “Minuni”(sambata), povestea unei familii multietnice de apicultori  si “McQueen”(duminica), documentarul despre viata si activitatea designerului Alexander McQueen.

Filmele proiectate in acest weekend la Cinema online Muzeul Taranului Roman incep de la ora 19.00, iar pretul unui bilet este de 16 lei, care poate fi achizionat de aici.

Atelierul de pictura gratuit pe globuri pentru copii are loc la Muzeul de Arta Recenta duminica, 13 decembrie, incepand cu ora 12.00.

Muzeul MARe organizeaza gratuit in aceasta duminica un atelier de pictat pe globuri pentru copii prin care ii incurajeaza pe acestia sa ofere acestui Craciun o tusa personala: sa creeze cateva decoratiuni si globuri de Craciun. Inspirati de culorile, formele si simbolurile pe care le vor intalni in muzeu, dar si de elementele vizuale specifice Craciunului, vor crea cele mai haioase si speciale globuri de Craciun. Detalii despre eveniment sunt disponibile aici.

One Night Gallery organizeaza OFF Course Boulevard, o instalatie disponibila pe mai multe cladiri din zona Calea Victoriei.

Evenimentul artistic organizat de One Night Gallery recreeaza cele mai exotice destinatii ale lumii si le aduce impreuna in Bucuresti, reimaginate de artistii romani. 9 lucrari de arta create de Alina Bohoru, Aural Eye, Ana Banica, Les Ateliers Nomad, Ioana Trusca, Noetic, Raluca Bararu, Rizi, Stella Caraman si Time Studio transforma vitrinele unor locuri iconice din centrul Capitalei in spatii expozitionale, cu reinterpretari de la Rio la Madagascar, de la Tokyo la Ibiza, de la Bali la Chile.

Lucrarile pot fi descoperite pana pe 2 ianuarie, incepand cu ora 17.00, dupa cum urmeaza:  Grand Hotel Boulevard: Alina Bohoru – Rio; Hotel Novotel: Raluca Bararu – Bali; Grand Hotel Continental: Noetic – Insulele Comore; Athene Palace Hilton: Ana Banica – Chile; Hotel Radisson: Ioana Trusca, Time Studio – Bali; Zaganu Craft Beer Bar: Stella Caraman – Madagascar; Galeria 1001 Arte: RIZI – Tokio, Aural Eye – Ibiza si Bar A1: Les Ateliers Nomad – Round trip. Detalii despre eveniment aici

O plimbare prin Bucuresti in cautarea poeziilor urbane ar putea fi o activitate potrivita pentru acest weekend.

La Bucuresti, proiectul POSTER X POEM a devenit o expozitie care poate fi citita si vazuta pe gardul Bibliotecii Metropolitane din Piata Amzei, Strada Tache Ionescu 4, si pe gardul Carturesti Verona. O serie de alte 18 filiale ale Bibliotecii Metropolitane vor gazdui un numar din cele 21 de lucrari in ferestre si pe gardurile disponibile, pana pe 16 decembrie. 

O expozitie dedicata Reginei Maria s-a deschis la Centru Expo Arte din Bucuresti.

Expozitia ”Regina Maria –Mama Regina” este un eveniment care isi propune sa ilustreze personalitatea legendarei suverane, cea care inca ofera lectii despre frumos, diplomatie, sacrificiu, curaj, patriotism.

Expozitia dedicata reginei scoate in evidenta stilul Regina Maria, care, asemenea stilului victorian, ar trebui documentat, studiat si predat. Piesele de colectie pe care le puteti descoperi in expozitie sunt din colectia personala a Iuliei Gorneanu. Expozitia este completata de fotografii inedite, documente, acuarele si lucrari grafice reprezentative ale Reginei Maria.

Daca nu vreti sa iesiti din casa, exista online trei expozitii a fotografilor si colectionarilor Ioan Matei Agapi, Mihai Oroveanu si Costica Axinte online,  care prezinta lectii de istorie autentice.

Expozitiile de fotografie care radiografiaza viata romanilor si Romaniei in secolul trecut sunt lectii de istorie si antropologie care ne arata evolutia oamenilor si a oraselor, fiecare dintre colectii reusind sa surprinda atat momente istorice de importanta majora, ca primul Razboi Mondial, dar si vietile oamenilor simpli si a oraselor in care acestia locuiau, fiind prezentata o Romanie pe care o descoperim destul de rar.

Artistul Ioan Matei Agapi a fotografiat diverse personalitati din scena politica si culturala, dar, in egală masura, il interesau oamenii de rand, pe care ii fotografia intr-o maniera aparte. Pe plaforma www.ioanagapi.com se regasesc, scanate si digitalizate, o parte dintre negativele realizate de Ioan Agapi in perioada 1968-1978.

Din colectia Mihai Oroveanu fac parte zeci de mii de fotografii despre Romania, datate incepand cu anul 1865, fiind una dintre cele mai importante arhive fotografice din tara. Proiectul are ca scop digitalizarea, prezervarea si publicarea online a fotografiilor de arhiva, mai ales ca multe colectii si fonduri de imagine din Romania au fost dezmembrate, s-au distrus sau si-au pierdut identitatea initiala. Colectia online este disponibila la www.photopastfuture.ro.

Disponibil online este si ACSINTE.100, un album virtual cu fotografii de Costica Acsinte insotite de clipuri audio si video care invita publicul tanar in Romania anilor 1920 – 1960. Proiectul de digitalizare a fotografiilor acestuia este bazat pe expozitia cu acelasi nume organizata in opt orase din tara cu ocazia Centenarului. Fotografiile semnate de Costica Acsinte din Primul Război Mondial, perioada Interbelica si Slobozia mijlocului de secol 20, sunt insotite de discutii despre istorie si fotografie, lecturi ale unor scrisori si jurnale din război si amintiri dintr-o copilarie in orasul Slobozia. Intreg albumul este disponibil online pe www.acsinte100.ro.

Pentru gurmanzii urbani, am pregati cateva liste de locuri de unde va puteti achizitiona bunatati.

urban.ro a pregatit o lista cu restaurantele bucurestene care servesc fine dining si care in acest moment, din cauza situatiei crizei sanitare, si-au reprofilat meniurile. Chiar daca majoritatea restaurantelor a investit in paturi si incalzitoare, cea mai afectata nisa din intreg ecosistemul horeca ramane fine dining-ul, conceptul care incepuse deja sa prinda avant in Romania datorita tinerei generatii de chefs care a facut stagii de practica in ale excelentei in bucatarie peste tot in lume, in restaurante premiate cu distinctii Michelin si nu numai.

In Bucuresti, exista deja o serie de restaurante marcate ca fiind parte din miscarea “noua bucatarie romaneasca”, explicata simplu ca grija pentru provenienta fiecarui ingredient in parte, importanta retetelor traditionale si a reinterpretarii acestora, meniul cu ingrediente de sezon si nu in ultimul rand, inovatia adusa de creativitatea fiecarui chef in parte.

Daca vreti un meniu vegetarian, vegan sau de post, am pregatit si o lista cu locurile unde puteti comanda acest tip de produse, disponibile de luat la pachet, prin delivery sau chiar prin abonament.

Citește în continuare