Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 12-14 februarie: expozitie dedicata lui Brancusi, restaurante cu meniu special de Valentine’s Day, concert Alexandra Usurelu si evenimente pentru copii.

Dupa o saptamana cu temperaturi de primavara, la Bucuresti s-a instalat din nou iarna. Vestea buna este ca mai multe teatre si-au reluat activitatea in interior, iar desi masurile de relaxare care s-au implementat sunt deja active de doua saptamani, pare ca situatia medicala este sub control. 

urban.ro va recomanda cateva dintre evenimentele week-end-ului si va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala. Chiar daca masurile s-au relaxat, in continuare exista un program online de evenimente pentru toate gusturile.

Alexandra Usurelu pastreaza traditia concertelor speciale de Valentine’s Day cu un concert live transmis prin streaming, concert in care va prezenta si piesele noului album.

Alexandra Usurelu, un muzician cu o identitate muzicala atent construita pe un public care e interesat de acorduri fine si de semnificatia versurilor, lanseaza cel de-al doilea album al carierei ei, “Fata care chiar exista”. Evenimentul va fi transmis pe pagina ei de Facebook.

Din 13 februarie spectacolele unteatru se joaca pe scena Teatrului Tandarica. Primele spectacole sunt cu Florina Gleznea, Radu Iacoban, Cezar Antal.

Teatrul de Animatie Tandarica gazduieste temporar spectacolele din repertoriu unteatru. Primul spectacol va avea loc sambata, pe 13 februarie, de la ora 20:00, cand iubitorii de teatru vor avea ocazia sa o revada pe Florina Gleznea in Cinci ore cu Mario, spectacolul-confesiune care va deschide noua stagiune unteatru via Tandarica.

Premierele weekendului de la teatru sunt “Aeroport”, de la Teatru in Culise, un spectacle cu Alex Vlad si Ioana Nichita, “O haita de sfinti” – regia Vlad Zamfirescu la Teatrul Nottara si “2+2=5 | adaptare după „Crimă și pedeapsă” la Teatrul Mic. De asemenea, este si premiera online a spectacolului Richard III versus Richard III, tot la Teatrul Mic.

La Teatrul in Culise, “Aeroport” spune povestea unui el, scriitor experimentat care nu mai face niciun efort sa-si vandapropria istoriesi o ea, o business woman cu toate calitatile unei femei tinere si de succes, captiva intr-o relatie nociva care o plaseaza mereu pe locul 2. Personajele sunt Alex Vlad si Ioana Nichita, iar premiera se joaca sambata si duminica de la ora 16.00. Detalii despre spectacol aici.

La Nottara, Vlad Zamfirescu pune in scena premiera “O haita de sfinti”, cu distributia formata din Tanarul – Serban Gomoi, John – Dan Bordeianu/ RaresAndrici, Sue – Laura Vasiliu/ Diana Roman, Femeia – Cerasela Iosifescu/ Luminita Erga. Povestea spectacolului este despre forta vietii si a mortii, despre pacate pe care le purtam cu noi, despre o societate in deriva, in care e din ce in ce mai greu sa-ti gasesti locul. Premiera se joaca atat sambata, cat si duminica, de la ora 18.00. Informatii complete sunt aici.

In regia lui Radu Iacoban, spectacolul “2+2=5 | adaptare dupa „Crima si pedeapsa” de la Teatrul Mic este un joc de-a soarecele si pisica, in care un procuror care se lasa purtat de fantezie, si un suspect al carui curaj se prabuseste treptat, odata cu savarsirea crimei, se intalnesc la granita intre vis si realitate. Informatii despre spectacolul care va avea premiera sambata, 13 februarie, de la ora 19.00, sunt disponibile aici.

Spectacolul online „Richard III versus Richard III” este inspirat de drama istorica scrisa acum mai bine de 400 de ani, care isi propune sa readuca in actualitate si sa recompuna imaginea tiranului din capodopera shakespeariana prin tehnicile moderne ale montajului video. Spectacolul se poate viziona aici.

Cinematografele deschise publicului sunt Elvira Popesco, Cinema Eforie, Happy Cinema, Cinemateca Union si Cinema Muzeul Taranului Roman. Filmele care ruleaza in mai multe cinematografe sunt “La Belle Epoque”, “Beanpole” si “Traducatorii”.

La Cinema Elvira Popesco, filmele weekendului sunt “Babyteeth”, “Beanpole”, “Enorma”, “Poveste de vara”, “Cei mai frumosi ani”, “Umbrelele din Cherbourg” si “Meriti o iubire”. Toate detaliile sunt disponibile aici.

Cinema Eforie ofera o serie de filme clasice, capodopere cu Greta Garbo, Jeanne Moreau, Orson Welles sau Peter Sellers. Detalii despre program aici.

In programul Happy Cinema sunt cateva animatii pentru copii, “Caini si pisici 3”, “Scoob!”, “Trolii” si “Salvati de Crantanei”, dar si doua premiere, “Motherless Brookyln”, un thriller crimal si o aventura pentru intreaga familie, “The Witches”. Intreg programul este disponibil aici.

La Cinema Union ruleaza “Traducatorii”, “Queen of Hearts”, “Corpus Christi”, “La Belle Epoque” si “Sotii de militari”. Detalii complete despre program sunt aici.

La Cinema Muzeul Taranului Roman, sunt disponbile tot “La Belle Epoque”, “Beanpole” si “Martin Eden”. Detalii despre program aici.

Pentru copii, Teatrul EXCELSIOR are noi productii in stagiunea online: Vrajitorul tie tot, Dictionarul Urban de Teatru, Improvizatie.

Excelsior, teatrul specializat in productii pentru copii si adolescenti, lanseaza o noua stagiune online cu proiecte educative in care, sub rama unui spectacol amuzant de teatru, cei mici sunt provocati sa se intalneasca cu informatii noi care le sunt de ajutor la scoala sau le dezvolta aptitudinile de invatare si increderea in sine.

Pasionatii de teatru au o serie de platforme online puse la dispozitie de Teatrul Radu Stanca din Sibiu, Teatrul Avangardia, Teatrul Andrei Muresan din Sfantu Gheorghe, Unteatru si Teatrul Mic. De asemenea, Teatrul din Constanta are in acest weekend o premiera online.

Chiar daca o mare parte dintre teatre s-au redeschis, daca nu vreti sa iesiti, urban.ro a facut o selectie a spectacolelor online disponibila aici.

Un proiect teatral care a inceput pe 15 ianuarie este “Hektometronul”, prin care 100 regizori din 100 de tari in 100 de zile la Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova. 

Proiectul are la baza scrierea lui Giovanni Boccaccio, “Decameronul” si va prezenta in fiecare zi cate o poveste similara cu cele din scrierea italiana, iar acestea vor fi disponbile gratuit pe website-ul www.hektomeron.com  in regim de live streaming din Sala Mare “Amza Pellea” a teatrului. Fiecare poveste va fi regizata de catre un alt artist si reuneste100 de regizori din 100 de tari. Primele zece episoade poarta semnatura unor regizori din Italia, Ucraina, Botswana, Ungaria, Brazilia, Spania, Albania, Rwanda, Croatia si SUA. 

Muzeul Taranului Roman ofera o expozitie interactiva dedicata maestrului Brancusi, intitulata “Mirrors of Brancusi” pana pe 24 februarie.

Expozitia “Mirrors of Brancusi” ofera prin noi tehnologii o serie de instalatii și de experiente bazate pe opera lui Constantin Brancusi. Proiectul a pornit de la o cercetare facuta pe un grup de oameni de varste si ocupatii diferite, dar care a cuprins aceleasi concluzii – ceea ce mentalul colectiv si-a insusit despre Brancusi e diferit fata de ceea ce a vrut in esenta sa transmita artistul. Pentru a schimba directia, creatorii proiectului au mers pe ideea de interactivitate si de implicare a tehnologiei in procesul de creatie.

La Muzeul Literaturii Romane este disponibila o expozitie de stampe japoneze, intitulata „Celebritati din Lumea Plutitoare”.

Stampele fac parte din colectia privata Ukiyo-e George Serban si reprezinta un record pentru Romania, prin numarul de lucrari expuse, 200 de stampe japoneze create de cei mai importanti artisti ukiyo-e, in perioada 1603 – 1868, cunoscută sub numele de epoca Edo. 

Expozitia prezinta lucrari care acopera marile teme ale acestei arte: istorie, teatrul kabuki, bijin-ga sau portrete ale unor femei frumoase – gheise sau curtezane, shunga sau arta erotica si peisajul. Mai multe detalii despre expozitie aici.

Andrei Gamart are la Galeria Mobius o expozitie solo cu lucrari create in ultimii trei ani.

Vernisajul expozitiei “Eclipsa” a artistului Andrei Gamart va avea loc pe 29 ianuarie la Galeria Mobius, o expozitie solo care reuneste peste 35 de lucrari create in perioada 2017-2020. 

Gamart exploreaza si alte domenii creative, ca poezia si literatura, in timp ce lucrarile sale, fie picturi, desene sau lucrari de grafica prezinta fractii ale lumii care pare suspendata intre timp si spatiu. Temele majore alese ofera o „contra-realitate” obscura si uneori suprarealista care abordeaza relatia dintre memorie si materie, inocenta si eroare.

Pentru pasinatii de arta, 7 expozitii sunt  deschise la Muzeul National de Arta Contemporana pana pe 28 martie.

In programul MNAC sunt sapte expozitii care includ atat artisti cu renume precum Peter Jacobi si Ciprian Paleologu dar si tinere talente din seria operelor achizitionate la finalul anului trecut, lucrari in valoare de 2 milioane de lei.

Muzeul National de Arta Contemporana est deschis miercuri pana vineri intre 11:00 si 18:00 si sambata si duminica in intervalul 10:00-18:00.  Luni si marti este inchis. Accesul se face pe baza biletelor care pot fi achitizionate la parterul cladirii sau online – aici.

O serie de restaurante au meniu dedicat de Valentine’s Day. Roberto’s, Hora Restaurant, Le Bab, Ceainaria Infinitea si Waterloo Taverne sunt printre cei cu oferte speciale pentru indragostiti.

Citește în continuare