Program weekend 26-28 februarie: Binoche si Hawke la cinematograf, Martisoare, concerte live cu Paula Seling si Mircea Tiberian.
Desi situatia epidemiologica a inchis din nou teatrele si salile de spectacole din tara, la Bucuresti mai multe teatre si-au reluat activitatea in interior, iar la cinematograf sunt deja sapte premiere.
urban.ro va recomanda cateva dintre evenimentele week-end-ului si va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala. Chiar daca masurile s-au relaxat, in continuare exista un program online de evenimente pentru toate gusturile.
Cinematografele deschise publicului sunt Elvira Popesco, Cinema Eforie, Happy Cinema, Cinemateca Union si Cinema Muzeul Taranului Roman. In acest weekend, sunt programate sapte premiere.
Blockbuster-ul „Vanătorul de monstri” / “Monster Hunter” (2020), filmul fantasy realizat dupa popularul RPG cu Milla Jovovich, Tony Jaa si Ron Perlman in rolurile principale este deja disponibil in cinematografe, la fel si “Servitorii”, un film de epoca alb-negru care atrage atentia unui subiect extrem de controversat in Europa de Est: colaborarea preotilor cu regimul totalitar. Vlad Ivanov face parte din distributie.
Pentru pasionatii de filme de actiune, Liam Neeson joaca in filmul “The Marksman: In bataia pustii”. Acesta este un fermier din Arizona care apara un pusti mexican de asasinii cartelurilor.
Genul horror este reprezentat de “Haunt” / “Casa bantuita”, un film despre un grup de prieteni care se aventureaza intr-o casa bantuita „extrema” care promite sa se hraneasca cu cele mai intunecate temeri ale lor.
O poveste cu o distributie de exceptie, ”The Truth” prezinta diva Catherine Deneuve ce are parte de toată iubirea si admiratia barbatilor, dar care are o relatie complicata cu propria fiica (Juliette Binoche) venita din SUA sa o viziteze impreuna cu sotul ei (Ethan Hawke).
Jeremy Irons si Diane Keaton joaca in comedia romantica “Iubire, nunti & alte dezastre” / “Love, Weddings & Other Disasters”, un film despre mai multe povesti ale oamenilor care se cunosc intamplator la evenimentele unde sunt invitati.
Marian Crisan, autorul filmelor “Morgen”, “Rocker” si “Orizont” s-a intors acasa la Salonta si pentru cel de-al patrulea lung metraj al sau, “Berliner”. Filmul este povestea unui politician in plina campanie pentru un loc in Parlamentul European, care ramane blocat la Salonta. El este gazduit de Viorel, un cetaţean obişnuit, tractorist de meserie, iar politicianul işi va continua campania electorala din casa acestuia, intr-un demres la limita ridicolului.
O initiativa noua vine si din partea Televiziunii Romane, care duminica va publica online, pe pagina de Youtube, filmul “Experimentul Bucuresti”, in regia britanicului Tom Wilson. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Carmen Anton, Daniel Bilt, Andrei Juvina.
Filmul “Experimentul Bucuresti” va fi disponibil duminica, 28 februarie, in intervalul 10.00 – 23.30 pe canalul de YouTube al arhivei TVR. Realizat in 2013, filmul a primit Premiul GOPO pentru Cel mai bun documentar in 2014 si a fost a fost selectat la Festivalul de Film de la Milano din acelasi an, in sectiunea Coup d’état.
De asemenea, incepe si prima editie a Festivalului International Film O’Clock, care se va desfasura online in perioada 27 februarie – 3 martie 2021, simultan in cinci tari diferite, printre care si Romania. Pe langa filmele de lungmetraj si scurtmetraj din competitie, festivalul prezinta si cinci filme emblematice pentru tarile in care se desfasoara: Fata si ecoul (The Girl and The Echo), regia Arūnas Žebriūnas (1964); Balanta, regia Lucian Pintilie (1992); Zi libera (Day Off), regia Vasilis Vafeas (1982); Rugaciunea privighetoarei (The Nightingale’s Prayer), regia Henry Barakat, (1959) si Katrina, regia Jans Rautenbach (1969). Detalii despre eveniment aici.
Preluat de lumea urbana la inceput de secol XX si devenit moda, purtat drept colier si podoaba, tinut la piept sau la mana, primit ca suvenir sau mai nou, cadou, martisorul rezista in diferite forme pana in prezent, de la firul simplu impletit in alb si rosu, pana la bijuterii fine realizate de manual de artizani cu experienta.
Traditionalul Targ de Martisor se desfasoara in continuare la Muzeul Taranului Roman, iar martisoare puteti gasi si la Vitrina de Dizainar pana pe 10 martie, intr-un eveniment disponibil in acest weekend la Impact Hub Floreasca – Designers Spring, magazinul Alb Alb si Martisor Maker Fair, eveniment organizat de creativii din Nod Makerspace.
Va recomandam sa alegeti si unul dintre cei sase designeri romani care au versiuni personalizate de martisoare: Wagner, Bon Bijou, Carla Szabo, Ioana Petre, Contemporania sau Lisa&Co.
O serie de concerte sunt disponibile publicului in acest weekend: pentru pasionatii de muzica undeground, AltOm isi sarbatoreste aniversarea la Manasia Hub, Paula Selling are concert la Beraria H si GreenHours prezinta un concert Mircea Tiberian.
Din sfera evenimentelor underground, pentru aniversarea lui AltOm, pe 27 februarie la Manasia Hub se va lansa si noul lui proiect, ARTceva ALTceva. Detalii despre eveniment aici.
La Beraria H, Paula Seling invita publicul la o Cina muzicala incepand cu ora 18.30, sambata, 27 februarie. Artista va concerta la pian, prezentand publicului melodiile care au consacrat-o. Informatii despre acces si bilete sunt disponibile aici.
Sambata, de la ora 19.00, Green Hours prezinta: Mircea Tiberian. Piano Reinterpretations, o poveste de jazz foarte frumoasa care nu trebuie ratata. Detalii despre eveniment si bilete aici.
De asemenea, pasionatii de muzica au parte si de un targ de viniluri – Vinilarium de februarie, care se va desfasura sambata la Boogie Bar. Mai multe detalii despre eveniment aici.
Un nou gest de solidaritate intre teatrele de stat si teatrele independente se intampla pe scena Teatrului Nottara, unde pana pe 28 martie sunt gazduite spectacole-productii independente.
In acest weekend, spectatorii pot descoperi “Eu, tu si copacul sau sah mat” (25 februarie, ora 19.00), regia Ruxandra Balasu, “Dincolo de oglinda” (28 februarie, ora 18.00), regia Radu Popescu si “Si n-au trait fericiti pana la adanci batraneti” (28 februarie, ora 19.00), regia Andrei Sever Barzan.
Pasionatii de teatru au o serie de platforme online puse la dispozitie de Teatrul Radu Stanca din Sibiu, Teatrul Avangardia, Teatrul Andrei Muresan din Sfantu Gheorghe, Unteatru si Teatrul Mic. De asemenea, Teatrul din Constanta are in acest weekend o premiera online.
Chiar daca o mare parte dintre teatre s-au redeschis, daca nu vreti sa iesiti, urban.ro a facut o selectie a spectacolelor online disponibila aici.
Un proiect teatral care a inceput pe 15 ianuarie este “Hektometronul”, prin care 100 regizori din 100 de tari in 100 de zile la Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova.
Proiectul are la baza scrierea lui Giovanni Boccaccio, “Decameronul” si va prezenta in fiecare zi cate o poveste similara cu cele din scrierea italiana, iar acestea vor fi disponbile gratuit pe website-ul www.hektomeron.com in regim de live streaming din Sala Mare “Amza Pellea” a teatrului. Fiecare poveste va fi regizata de catre un alt artist si reuneste100 de regizori din 100 de tari. Primele zece episoade poarta semnatura unor regizori din Italia, Ucraina, Botswana, Ungaria, Brazilia, Spania, Albania, Rwanda, Croatia si SUA.
La Muzeul Literaturii Romane este disponibila o expozitie de stampe japoneze, intitulata „Celebritati din Lumea Plutitoare”.
Stampele fac parte din colectia privata Ukiyo-e George Serban si reprezinta un record pentru Romania, prin numarul de lucrari expuse, 200 de stampe japoneze create de cei mai importanti artisti ukiyo-e, in perioada 1603 – 1868, cunoscută sub numele de epoca Edo.
Expozitia prezinta lucrari care acopera marile teme ale acestei arte: istorie, teatrul kabuki, bijin-ga sau portrete ale unor femei frumoase – gheise sau curtezane, shunga sau arta erotica si peisajul. Mai multe detalii despre expozitie aici.
Andrei Gamart are la Galeria Mobius o expozitie solo cu lucrari create in ultimii trei ani.
Vernisajul expozitiei “Eclipsa” a artistului Andrei Gamart va avea loc pe 29 ianuarie la Galeria Mobius, o expozitie solo care reuneste peste 35 de lucrari create in perioada 2017-2020.
Gamart exploreaza si alte domenii creative, ca poezia si literatura, in timp ce lucrarile sale, fie picturi, desene sau lucrari de grafica prezinta fractii ale lumii care pare suspendata intre timp si spatiu. Temele majore alese ofera o „contra-realitate” obscura si uneori suprarealista care abordeaza relatia dintre memorie si materie, inocenta si eroare.
Pentru pasionatii de arta, 7 expozitii sunt deschise la Muzeul National de Arta Contemporana pana pe 28 martie.
In programul MNAC sunt sapte expozitii care includ atat artisti cu renume precum Peter Jacobi si Ciprian Paleologu dar si tinere talente din seria operelor achizitionate la finalul anului trecut, lucrari in valoare de 2 milioane de lei.
Muzeul National de Arta Contemporana est deschis miercuri pana vineri intre 11:00 si 18:00 si sambata si duminica in intervalul 10:00-18:00. Luni si marti este inchis. Accesul se face pe baza biletelor care pot fi achitizionate la parterul cladirii sau online – aici.