Ce puteti face in weekend-ul 5-7 noiembrie: FNT, Zilele Filmului Polonez, Festivalul SONORO, Stagiunea Digitala de Teatru Politic, filmul Eternals in cinematografe, targuri tematice si expozitii noi in oras
Din cauza cresterii numarului de persoane infectate cu noul coronavirus, evenimentele organizate in spatii închise, precum cinematografele, institutiile de spectacole si/sau concerte, pot avea loc cu participarea publicului pana la 30% din capacitatea maxima a spatiului si cu purtarea mastii de protectie, iar prezenta se face doar cu certificat de vaccinare.
Va recomandam cateva dintre evenimentele week end-ului si va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.
A 31-a editie a Festivalului National de Teatru se va desfasura exclusiv in format online, pe www.fnt.ro, intre 6 si 14 noiembrie. Selectioneri si directori artistici sunt Oana Cristea Grigorescu, Claudiu Groza si Cristina Rusiecki.
Celor 38 de spectacole selectate din tara (din stagiunea teatrala 2020–2021) li se vor adauga instalatii performative, instalatii vizuale, productii din strainatate precum si evenimente conexe.
Conceptul festivalului – „Creatia. Recreatia. Re-creatia” – incearca sa surprinda intr-o sintagma raspunsul artistilor la noile conditii de creatie.
In perioada 6-11 noiembrie, Stagiunea Digitală de Teatru Politic ofera doua spectacole online gratuit, „Capete infierbantate 2020”, intre 6-8 noiembrie, si „Matern”, intre 9-11 noiembrie, pe canalul de . YouTube al Stagiunii de Teatru Politic.
„Capete infierbantate 2020” analizeaza sistemul medical din Romania, demantelarea serviciilor publice si consecintele aplicarii logicii profitului in domeniul sanatatii, in contextul actualei crize sanitare provocate de pandemia Covid-19.
„Matern” este un spectacol de explorare cu mijloace performative a transformarilor la care este supus corpul si psihicul persoanelor care devin mame.
Festivalul de Film Polonez CinePOLSKA a inceput online pe TIFF Unlimited. Patru productii sunt disponibile gratuit pentru cinefili.
Filmele din program sunt „25 de ani de nevinovatie. Cazul lui Tomasz Komenda” (r. Jan Houlobek), „Cat mai departe de aici” (r. Piotr Domalewski), „(Ne)cunoscuti” (r. Tadeusz Śliwa) si „Ziejda” (r. Robert Gliński).
Festivalul CinePOLSKA este o ocazie unică de a vedea filme poloneze premiate la cele mai importante festivaluri din Polonia si din lume. Cele patru filme din program vor putea fi vizionate gratuit timp de cinci zile, fara a fi necesara crearea unui cont pe platforma.
„Eternals” intra in cinematografele din Romania incepand cu 5 noiembrie 2021.
Scenariul scris de Chloe Zhao, Ryan Firpo, Kaz Firpo si Patrick Burleigh ii urmareste pe „Eternals”, un grup de eroi veniti de dincolo de stele care au protejat Pamantul inca de la inceputurile sale. In momentul in care creaturile monstruoase numite „Deviants”, despre care se credea ca au disparut, revin intr-un mod misterios pe planeta noastra, Eternals sunt nevoiti sa se reuneasca pentru a apara umanitatea.
Din punct de vedere al diversitatii rasiale si etnice, „Eternals” este un rezultat al celor mai dezbatute scandaluri din ultimii ani in Hollywood. Despre acest lucru, Jolie a declarat pentru Reuters ca „sper ca acest film va normaliza ceva ce ar fi trebuit sa existe de la bun inceput. Sper ca oamenii sa se uite la aceste filme in urmatorii ani si sa nu o mai privim ca fiind ceva divers, sa devina o normalitate, sa fie ceva corect si o reprezentare corecta a lumii in care traim.”
Festivalul SoNoRo a inceput pe 29 octombrie. Editia de anul acesta este un spatiu de intalnire intre scriitorul sud-american Jorge Luis Borges si muzica exceptionala a lui Astor Piazzolla.
Actuala editie are ca tema „Dreamtigers”, un omagiu adus marelui scriitor sud-american Jorge Luis Borges. Totodata, in cadrul acestei editii, va fi celebrat centenarul Astor Piazzolla, cu un program alcatuit din lucrari ale celebrului compozitor argentinian.
La Bucuresti, Festivalul SoNoRo imparte programul intre spatiile consacrate de concert, precum Ateneul Roman, Sala Radio sau Auditoriumul Muzeului National de Arta al Romaniei, cu cele nonconformiste ca Palatul Bragadiru, Club Expirat, Club Guesthouse sau Fratelli Studios.
Tot din seria evenimentelor virtuale, Festivalul Astroworld creat de rapperul Travis Scott este deja sold out. Fanii vor putea sa urmareasca evenimentul live pe Apple Music.
Cea mai recenta productie muzicala a lui Travis Scott este Festivalul Astroworld, care se va desfasura pe 5 si 6 noiembrie, la Houston. Apple a anuntat deja ca acest concert va fi disponibil in 167 de tari, prin live streaming. La eveniment, Travis Scott va urca pe scena alaturi de Tame Impala, Earth Wind & Fire, SZA and Young Thug, Bad Bunny, Lil Baby, 22 Savage, Master P, Chief Keef si multi altii, cunoscuti mai ales publicului iubitor de hip-hop si trap.
La Muzeul National de Arta al Romaniei a fost deschisa expozitia „Idolul modern. Henry Moore in Blocul Rasaritean”, o documentare a expozitiilor realizate de unul dintre cei mai semnificativi artisti britanici ai secolului trecut.
Cu un caracter documentar, expozitia isi propune o contextualizare a itinerarii expozitiei Henry Moore la Bucuresti, Bratislava, Praga si Budapesta in 1966–67. Este un proiect colectiv de cercetare, fiind initiata de istoricii de arta Alina Serban (Bucuresti), Daniel Véri (Budapesta) si Lujza Kotočová (Praga) si contine o serie de interviuri realizate cu martorii expozitiei din Romania, Cehia si Ungaria: Ioana Vlasiu, istoric de arta, Constantin Flondor, pictor, Grigorie Minea, sculptor, Peter Jacobi, sculptor; Adéla Matasová, artist intermedia; György Jovánovics, sculptor, László Gyémánt, pictor, Krisztina Passuth, istoric de arta, Márta Kovalovszky & Péter Kovács, istorici de arta.
Deschisa incepand cu 7 octombrie 2021, expozitia de grup „Intre linii” prezinta lucrari ale artistilor si artistelor: Nicu Ilfoveanu, Mircea Albutiu, Marina Albu, Nicu Albu, Pavel Braila, Catalina Gubandru, Lera Kelemen, RGBastler (Andreea Vladut, Florine Mougel in colaborare cu Andrei Dumitriu).
Galeria Ivan aduce in dialog lucrarile unor artisti precum Geta Bratescu, Ion Grigorescu, Stefan Sava si Mihai Mihalcea in cadrul expozitiei „In Bucurestiul iubit”.
Titlul expozitiei „In Bucurestiul iubit” este inspirat dintr-o lucrare realizata de Ion Grigorescu in vara anului 1977, intr-o plimbare pe linia tramvaiului 26. Este un film color pe 8mm, fara sunet care surprinde peisajul in schimbare al orasului, de la periferiile transformate in santiere de blocuri de locuinte, zone industriale catre centrul modernizat.
Zilele trecute, la Galateca au fost deschise 2 expozitii, una dedicata tanarului artist Vlad Pasca si o a doua de grup, cu peste 20 de nume cunoscute din arta contemporana si moderna.
In perioada 26 octombrie – 20 noiembrie 2021 puteti vizita „Noi inceputuri”, prima expozitie cu o parte din colectia galeriei Galateca. Include lucrari de arta contemporana si moderna, peste 20 de nume relevante la nivel national si international.
Concomitent, s-a deschis si expozitia de lucrari pe hartie „Vad. Clipesc”, prima prezentare solo a tanarului artist Vlad Pasca. Include 40 de lucrari care imbina desenul cu pictura, unelte si vopsele neconventionale realizate sub presiunea contextului pandemic.
Muzeul National de Arta al Romaniei deschide expozitia de pictura „Noi si ele – o privire asupra lumii animalelor” a artistului Felix Aftene, la Muzeul Colectiilor de Arta, din 1 octombrie 2021.
Prin aceasta expozitie, MNAR isi propune sa se alature unui demers mai larg, national si international, de sensibilizare a opiniei publice cu privire la relatia problematica a omului contemporan cu lumea animalelor.
La Muzeul National de Arta Contemporana puteti vizita „Based on a true story: a collective investigation”, expozitie deschisa in cadrul Bucharest Fashion Film Festival 2021.
Expozitia care a fost vernisata pe 23 septembrie va fi deschisa pana pe 14 noiembrie 2021 in spatiul Auditorium de la etajul 4 al MNAC si va include lucrari create de Apparatus 22, Anca Adina Cojocaru, Maria Guta & Lauren Hauret, Giulia Cretulescu, Lucian Varvaroi si Robert Antoniac. Curatorul este Madalina Cozmeanu.
Curtea Muzeului Taranului Roman devine targ cu mesteri si anticari in acest weekend celebrand Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.
Muzeul National al Taranului Roman marcheaza sfarsitul toamnei si ultimele zile de inainte de intrarea in Postul Craciunului cu „Targul cu mesteri si anticari, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”, unde, timp de trei zile, de vineri, 5 pana duminică, 7 noiembrie 2021, de la orele 10, 50 de mesteri, anticari si artisti vin din toata tara cu obiecte din ceramica, tesaturi, icoane, podoabe si obiecte din lemn, dar si miere, prajituri, turta dulce, plante de leac, tuica, sucuri naturale, fructe si legume.
Descoperiti casele din Bucuresti unde au locuit muzicieni. Anton Pann, C. C. Nottara si Maria Tanase sunt printre personajele prezentate in casele lor intr-un proiect editorial.
Un ONG a lansat un proiect editorial bilingv in care sunt evidentiate casele unor mari muzicieni care au locuit in Bucuresti, din secolul al XIX-lea si pana aproape de prezent. Anton Pann, Alexandru Flechtenmacher, C. C. Nottara, George Enescu, George Georgescu, Dinu Lipatti, Dan Mizrahy, Ion Voicu, Mihail Jora, Constantin Silvestri, Cella Delavrancea, Stefan Gheorghiu, Silvia Serbescu, Iosif Sava, Maria Tanase, Emilia Petrescu si multi altii se regasesc acum pe o harta digitala documentata.
Daca nu vreti sa iesiti din casa, va recomandam doua carti recent aparute in Romania – „In ghearele cainilor”, de Thomas Savage si „U de la Uliu” de Helen Macdonald.
Situat în decorul întinderilor vaste din Vestul Statelor Unite, În ghearele câinilor este o poveste uimitoare despre tirania domestică, masculinitatea brutală și despre sfidarea cutremurătoare, spusă de una dintre cele mai puternice și distinctive voci din literatura americană. O dramă despre doi frați – unul, atrăgător, dar crud, și celălalt, blând și liniștit – și despre o femeie și fiul ei, a căror sosire în ferma de vite a celor doi spulberă o pace deja tensionată. De la primul paragraf șocant până la ultimul cuvânt al romanului, cititorul este fascinat de stilul lui Thomas Savage, precum și de cruzimea și înflăcărarea personajelor sale.
Thomas Savage este un scriitor american cunoscut pentru nuvelele sale Western în care a surprins viata americanilor care traiesc in vest. În ghearele câinilor a fost publicată pentru prima dată în 1967, iar criticii au comparat povestea cu o tragedie greacă. Romanul a fost ecranizat in acest an în regia lui Jane Campion cu Benedict Cumberbatch in rolul principal, iar filmul a fost prezentat la Festivalul de Film de la Venetia, unde Jane Campion a primit premiul pentru cea mai buna regie.
Helen Macdonald este scriitoare, poeta, ilustratoare si naturalista, cercetator afiliat al Departamentului de Istoria si Filozofia Stiintei al Universitatii Cambridge. Fost bursier al Jesus College, Cambridge, a lucrat ca soimar profesionist si s-a implicat in numeroase proiecte europene de cercetare si protejare a pasarilor de prada. Dupa ce a debutat ca poeta, in 2001, cu volumul Shaler’s Fish, a publicat in 2006 Falcon, o istorie culturala a soimaritului.
A devenit cunoscuta dupa publicarea volumului U de la uliu (H is for Hawk, 2014), un memoir despre suferinta provocata de moartea tatalui sau si incercarea de a o depasi prin adoptarea si imblânzirea unui uliu porumbar. Cartea a devenit bestseller foarte rapid, câstigând in anul aparitiei Samuel Johnson Prize si Costa Book Award, iar drepturile de publicare au fost vândute in peste 30 de tari.