Programul educational De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) debuteaza in trei scoli din Bucuresti
In aceasta saptamana, Asociatia Culturala Control N a lansat programul educational De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) – ateliere de autocunoastere prin scris. Prima editie va avea loc intre 19 octombrie – 6 noiembrie 2020, in varianta online, cu 30 de elevi din clasele a VI-a si a VII-a de la scolile gimnaziale nr. 197, nr. 169 si „Sfintii Constantin si Elena”.
Noul program educational prezinta un proces prin care scrisul este abordat din trei perspective diferite, plecand de la un numitor comun: autorul.
Pe parcursul atelierelor, eleviilor li se vor prezenta informatii despre scrierea creativa, scrierea dramatica si scenaristica. Ghidati de traineri, acestia vor ajunge sa-si transpuna propriile trairi, ganduri sau experiente in formele caracteristice fiecarui tip de scriitura in parte.
Prima editie ii are ca traineri pe Oana Rasuceanu (scenarist si regizor de teatru, trainer al atelierelor de scriere creativa), Mihaela Michailov (dramaturg, trainer al atelierelor de scriere dramatica) si Ana Agopian (scenarist si regizor de film, trainer al atelierelor de scenaristica).
Pe parcursul celor trei saptamani de discutii si intalniri, elevii vor experimenta, atat prin teorie, cat si prin lucru practic, modul in care cuvantul scris poate genera forme diverse de continut: literatura, monolog, scenariu de film.
Programul educational De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) se va incheia cu un spectacol lectura creat pe baza textelor scrise de elevi in cadrul atelierelor. Show-ul va fi transmis in varianta live streaming pe platforma online a UNTEATRU – cinematic.unteatru.ro.
In plus, textele rezultate in cadrul atelierelor De Trei Ori vor fi publicate intr-un volum electronic de catre editura online Liternet.ro, putand fi accesate de publicul larg.
Pentru copiii participanti la ateliere intalnirea cu un text dramatic sau cu un scenariu de film este o premiera fascinanta.
Oana Rasuceanu, trainer si initiator al programului, a povestit ca ideea acestor ateliere de scriere creativa a fost generata de o lipsa personala pe cand avea varsta participantilor. „Energia lor si placerea cu care se arunca in exercitiile pe care le lucram si in dialogul creat pe baza textelor lor imi dau de inteles ca trebuie sa fie prima editie dintr-un lung sir de editii viitoare.“ a declarat aceasta.
Asociatia Culturala Control N a implementat mai multe ateliere si training-uri dedicate tinerilor (copii si adolescenti deopotriva) in cei 12 ani de activitate.
Experienta ampla in management cultural a celor trei membri fondatori, Oana Rasuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist) si Iulia Rugina (regizor de film) le-a adus in portofoliu o serie de lungmetraje romanesti si scurtmetraje, proiectate, in total, in peste 70 de evenimente culturale din 30 de tari.
Oana Rasuceanu a fost Project Manager al Galei Premiilor Gopo (2007 – 2011), PR Manager al Festivalului International de Scurt si Mediu Metraj NexT (2007 – 2010) si al Festivalului National de Teatru (2006 – 2007). S-a implicat in campaniile de promovare ale filmelor „Legaturi bolnavicioase”, regizat de Tudor Giurgiu, „Hartia va fi albastra” in regia lui Radu Muntean si „Cea mai fericita fata din lume”, regizat de Radu Jude, iar in 2011 a fost Project Manager al proiectului „Richard III” in Doha, o productie teatrala regizata de Sam Mendes, avandu-l in distributie pe Kevin Spacey.
Printre filmele regizate de Iulia Rugina se numara Breaking News (2017), Alt love Building (2015), Sa mori din dragoste ranita (2014), Love Building (2013), Captivi de Craciun (2010) si spectacolul de teatru NEVERLAND, intr-un singur personaj, bazat pe un text original dezvoltat de aceasta impreuna cu actrita Ioana Flora.
Impreuna cu Oana Rasuceanu si Iulia Rugina, Ana Agopian a semnat mai multe scenarii de scurt si mediu metraj („Buna Cristina! Pa Cristina!”, „Tabasco” si „Captivi de Craciun”) prezentate si premiate la numeroase festivaluri nationale si mondiale. Iulia Rugina s-a implicat si in realizarea serialelor „Cu un pas inainte” si „Om bogat, om sarac”.