Skip to content

Programul weekend-ului prelungit 27 noiembrie -1 decembrie: Victor Rebengiuc, Mariana Mihut in Festivalul National de Teatru, Noaptea Cercetatorilor, Piata taraneasca la Muzeul Taranului Roman

Sfarsitul de noiembrie inseamna o mini-vacanta, cu doua zile libere in plus: Sfantul Andrei si Ziua Nationala a Romaniei. Daca nu v-ati planificat o iesire din oras, urban.ro va recomanda cateva dintre evenimentele week-end-ului prelungit si va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.

Targul de traditii romanesti se desfasoara in acest weekend in curtea Muzeului Taranului Roman.

Evenimentul „Piata Taraneasca de Sfantul Andrei” promoveaza gastronomia, arta si mestesugurile romanesti si se va desfasura de vineri, 27 noiembrie, pana duminica, 29 noiembrie 2020, intre orele 10.00-18.00, la Muzeul National al Taranului Roman.

In curtea MTR vor fi pregatite diverse bucate dupa retete traditionale: sarmale cu mamaliga si ardei, mamaliguta ardeleneasca, pui cu legume, pastrama de berbecut la ceaun in sos de vin si alte.

Anul acesta, Festivanul National de Teatru este exclusiv online. Toate spectacolele se pot viziona in mod gratuit.

La cea de-a 30-a aniversare, Festivalul National de Teatru (FNT) se muta complet in online, cu un program care cuprinde pe langa spectacolele puse in scena in acest an de catre teatrele din tara, si o serie de conferinte online si dezbateri despre scena teatrului local, mai ales in contextul crizei sanitare.

Astazi, in programul FNT sunt disponibile spectacolele din portofoliul Teatrului Maghiar de Stat Cluj Napoca, “Nora” de Henrik Ibsen, un spectacol-pledoarie despre existenta umana,  si “Trei surori”, un spectacol cu o muzicalitate aparte.

Sambata, 28 noiembrie, publicul spectator poate viziona online “Regele moare” a lui Eugen Ionesco, in productia TNB, cu Victor Rebengiuc, Mihaela Mihut si Serban Pavlu in distributie, dar si “Felii”, spectacolul one woman show a Ofeliei Popii, personajul care se va dedubla in sapte personalitati diferite.

Duminica, 29 noiembrie, in FNT este o premiera in teatrul romanesc: prima transmisiune live a unui spectacol-lectura in varianta 360°, ceea ce presupune o experienta noua si inedita pentru public. Spectacolul “Moartea bate la usa”, dupa textele lui Woody Allen, cu Maia Morgenstein si Mircea Rusu in rolurile principale, in regia lui Florin Ghioca.

Toate spectacolele din FNT sunt disponibile pe website-ul oficial al festivalului, aici.

Festivalul International de Teatru Interferente are in program 30 de spectacole semnate de Silviu Purcarete, Alexandru Darie, Gábor Tompa si multi altii.

In perioada 19-29 noiembrie 2020, Teatrul Maghiar de Stat Cluj organizeaza cea de-a VI-a editie a Festivalului International de Teatru Interferente, care anul acesta se va desfasura online in trei sectiuni: Orizonturi, UTE 30 si OFF.

Astazi, publicul spectactor va putea vedea in program un spectacol de opera, Igor Stravinsky – Charles Ferdinand Ramuz: Povestea soldatului, incepand cu ora 19.00, o co-productie Young Famous Orchestra si Asociatia de Teatru si Film ENTER.

Maine, 28 noiembrie, din program fac parte doua spectacole ale lui William Shakespeare, “Poveste de iarna”, in regia lui Declan Donnellan si “Shakespeare’s night”, a regizorului polonez Piotr Kondrat. De asemenea, “Rinocerii” lui Eugen Ionesco, productia Teatrului National Timisoara pusa in scena de Gabor Tompa este disponibila publicului incepand cu ora 20.00.

Toate spectacolele sunt disponibile in mod gratuit si pot fi vizionate pe website-ul oficial al festivalului, aici.

O selectie a spectacolelor de la Teatrul Sica Alexandrescu din Brasov este disponibila gratuit online si Teatrul Radu Stanca Sibiu prezinta spectacolele pe Scena Digitala

Pe canalul de youtube a Teatrului Sica Alexandrescu din Brasov, publicul poate urmari o parte dintre spectacolele puse in scena la acest teatru. “Livada de visini”, “Conu’ Leonida fata cu reactiunea” si “Sluga la doi stapani” sunt spectacolele disponibile gratuit pentru vizionare.

Teatrul Radu Stanca din Sibiu (TNRS) a “deschis” publicului Scena Digitala, prin care spectatorii se pot bucura de reprezentatii live. Astazi, in program este “Tom si Jerry 2.0”, “n blockbuster american cu de toate à la Tarantino”, asa cum este descris spectacolul. Florin Piersic Jr. a pus in scena acest spectacol, care ii are in distributie pe Marius Turdeanu, Ali Deac, Ioan Paraschiv. Spectacolul incepe la ora 19.00, iar biletele sunt disponibile aici.

Pe 30 noiembrie si 1 decembrie, spectactorii vor putea urmari “Maternal”, un proiect artistic care vorbeste despre una dintre problemele acute ale Romaniei, copiii institutionalizati.  Din distributie fac parte Raluca Iani, Ali Deac, Iustinian Turcu, Ciprian Scurtea, Andrada Oltean, Iulian Buzuloiu, iar biletele se pot achizitiona de aici.

Muzica clasica vine mai aproape de noi, tot digital: Festivalul de Muzica Veche, concertul Orchestrei Romane de Tineret in onoarea Zilei Nationale a Romaniei si Presedintiei germane a Consiliului UE si SONORO. Institutele Culturale Romane din toata lumea vor celebra ziua nationala cu un concert sustinut de violonistul Alexandru Tomescu.

Cea de-a cincisprezecea editie a Festivalului de Muzica Veche Bucuresti se va desfasura online, de vineri pana pe 5 decembrie. Auditii ale compozitorilor Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Handel, Robert de Visee, Georg Philipp Telemann, Heinrich Ignaz Franz von Biber, Jean-Marie Leclair si multi altii vor fi disponibile publicului.

Muzicienii care for concerta in aceasta editie sunt Xavier Diaz-Latorre (chitara baroca/teorba), Ketil Haugsand (clavecin), Yuko Inoue (fortepiano), Melinda Beres (vioara baroca), Mircea Ionescu (vioara baroca), Rafael Butaru (vioara baroca), Csibi David (viola baroca), Ciprian Campean (violoncel baroc), Istvan Csata (viola da gamba si violone) si Raluca Enea (clavecin), Ansamblul de Muzică Veche „Codex” (Sf. Gheorghe). Toate concertele vor putea fi urmarite online, pe stream live, pe pe site-ul earlymusic.ro, dar si pe pagina de Facebook si pe canalul de Youtube – Bucharest Early Music Festival.

Orchestra Romana de Tineret a anuntat un concert extraordinar online ce va fi difuzat pe 30 noiembrie in onoarea Zilei Nationale a Romaniei si a Presedintiei germane a Consiliului Uniunii Europene.

Orchestra, dirijata de maestrul Cristian Mandeal, va cuprinde trei piese pentru orchestra de coarde de Constantin Silvestri, Serenada Romana si Dans Taranesc pentru violoncel si orchestra de Constantin Dimitrescu (solist Stefan Cazacu), Balada pentru vioara si orchestra de Ciprian Porumbescu (solist Alexandru Tomescu), Jocuri romanesti de Sabin Pautza si Simfonia a II-a în Re major, op. 36, de Ludwig van Beethoven. Concertul va fi difuzat pe 30 noiembrie, incepand cu ora 19,00, pe https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana.

Festivalul SoNoRo XV „Pasarea Maiastra” ajunge si la Bucuresti, cu o serie de concerte  transmise live din cateva dintre cele mai frumoase muzee si resedinte istorice private din Bucuresti, in perioada 28 noiembrie – 9 decembrie 2020.  Concertele se vor putea urmari pe platforma https://festival.sonoro.ro/ si pe cele ale partenerilor festivalului.

Concertele care deschid partea a doua a Festivalului SoNoRo, intitulate Muza adormita (28 noiembrie) si Masa Tacerii (29 noiembrie), sunt inspirate din opera lui Constantin Brancusi. Transmisiile live ale concertelor vor fi completate cu imagini ale unei selectii de fotografii realizate de Brancusi si ale afiselor celor mai importante expozitii ale sale, expuse in Galeria DADA din Bucuresti, precum si de imagini filmate de catre sculptorul roman in atelierul sau, care au fost proiectate anul trecut la expozitia din BOZAR, in cadrul Festivalului International Europalia.

Ziua Nationala a Romaniei va fi marcata de Institutul Cultural Roman printr-o serie de concerte, expozitii, conferinte, promovate online prin cele 18 reprezentante pe 1 decembrie.  Evenimentul principal de ziua va fi interpretarea imnului national de violonistul Alexandru Tomescu la vioara Stradivarius Elder-Voicu. Inregistrarea video va fi transmisa pe toate canalele de comunicare ale ICR (website, Youtube, Facebook, Instagram, Twitter) atat din tara, dar mai ales din strainatate: Beijing, Berlin, Bruxelles, Budapesta (cu filiala la Seghedin), Chisinău, Istanbul, Lisabona, Londra, Madrid, New York, Paris, Praga, Roma, Stockholm, Tel Aviv, Varsovia, Venetia, Viena.

Interpretarea imnului national va preceda un concert inregistrat la Sala Radio special pentru aceasta aniversare nationala sustinuta de ICR, spectacolul „Piazzolla 99”, din cadrul Stradivarius International Tour 2020, cu artistii Alexandru Tomescu, la vioara Stradivarius Elder-Voicu, si Omar Massa, la bandoneon.

De asemenea, concertul cuprinde lucrarea „A Cry for Solitude” a compozitorului Dan Popescu, inspirata din realitatile pandemiei generate de virusul COVID si dedicata tuturor acelora care au suferit de pe urma acestei maladii.

Iubitorii de film au doua festivaluri in acest weekend: Festivalul de Film Palestinian si Festivalul International de Film Experimental

Cea de-a treia editie a Festivalului Filmului Palestinian incepe astazi si timp de cinci zile, filmele din selectie vor fi difuzate online pe platforma Eventbook, urmand ca cinci evenimente de tip Q/A cu invitati speciali sa fie transmise in fiecare seara prin live streaming pe pagina Facebook a festivalului. Cele opt filme – doua lungmetraje de fictiune, doua documentare si patru scurtmetraje – sunt prezentate in premiera in Romania.

„Gaza Mon Amour” (2020), selectat in acest an la Festivalul de la Venetia si ales sa fie propunerea Palestinei la Premiile Oscar, va fi proiectat in cadrul festivalului.

Citeste mai mult: https://www.urban.ro/festivalul-filmului-palestinian/

Cea de-a zecea editie a Festivalului International de Film Experimental Bucuresti BIEFF (24-29 noiembrie) isi propune sa creeze un spatiu de reflectie si dezbatere care sa invite la imaginarea unor viziuni alternative asupra unui viitor posibil. Spectatorii sunt invitati sa participe la o serie de dezbateri transmise live, pe Youtube si pe pagina de Facebook a festivalului, care isi propun sa deschida noi perspective asupra temelor propuse anul acesta. Competitia Internationala reuneste in acest an un numar de 39 de filme, realizate de artisti provenind din 24 de tari.

Vineri, pe 27 noiembrie, de la ora 19:00, spectatorii pot urmari dezbaterea The Map is not The Territory. Reprezentari contemporane ale migratiei si stramutarii. Sambata se va dezbate An Act of Violence. Despre reprezentari ale violentei, care isi propune sa ridice intrebari in legatura cu moralitatea violentei si Sublime Bodies. Revendicarea reprezentarilor sexualizate ale corpului, careva chestiona diverse norme sociale si preconceptii despre sexualitate.

Pentru a viziona filmele propuse anul acesta este necesar un bilet sau un abonament, care pot fi procurate de aici. Filmele sunt grupate in serii de interes (inovatie cinematografica, violenta, explorarea corpului) si sunt selectii de scurtmetraje.

Noaptea Cercetatorilor Europeni este un eveniment dedicat atat celor mici, cat si celor mari, unde cele mai atractive experimente si cele mai interesante institute stiintifice din tara vor fi accesibile publicului in mediu virtual, intre orele 09.00 si 23.00.

In cadrul evenimentului, institutul National pentru Fizica Pamantului va organiza webinarii pentru scolile de gimnaziu si liceu, tururi virtuale ale institutelor stiintifice partenere, emisiuni live cu invitati in studio care vor aborda cele mai noi dezvoltari tehnologice si misterele stiintei moderne. Programul detaliat poate fi consultat pe scicommtoolbox.ro/program, precum si pe pagina de Facebook a evenimentului.

Editia din acest an, intitulata DoReMi-RO, face parte din seria de activitati dedicate Anului International al Sunetului, o initiativa globala gandita in scopul stimularii intelegerii rolului important pe care il joaca sunetul in toate aspectele societatii, de la stiinta sunetului si tehnologiile conexe, pana la vorbire, muzica si sunete creative.

Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” a anuntat un program online pentru acest eveniment, cu o serie de prezentari ale specialistilor institutiei, care vor fi disponibile incepand cu ora 17.00 pe https://www.facebook.com/muzeulantipa. Discutiile vor avea ca tema taxidermia (arta impaierii animalelor), experimente de biologie moleculara in care se vor extrage ADN-ul din fructe, utilizand substante la indemana oricui, precum spirtul, sarea de masa si detergentul de vase si un eveniment dedicat fluturilor.

O plimbare prin Bucuresti in cautarea poeziilor urbane ar putea fi o activitate potrivita pentru acest weekend.

La Bucuresti, proiectul POSTER X POEM a devenit o expozitie care poate fi citita si vazuta pe gardul Bibliotecii Metropolitane din Piata Amzei, Strada Tache Ionescu 4, si pe gardul Carturesti Verona. O serie de alte 18 filiale ale Bibliotecii Metropolitane vor gazdui un numar din cele 21 de lucrari in ferestre si pe gardurile disponibile, pana pe 16 decembrie. 

Daca nu vreti sa iesiti din casa, exista online trei expozitii a fotografilor si colectionarilor Ioan Matei Agapi, Mihai Oroveanu si Costica Axinte online,  care prezinta lectii de istorie autentice.

Expozitiile de fotografie care radiografiaza viata romanilor si Romaniei in secolul trecut sunt lectii de istorie si antropologie care ne arata evolutia oamenilor si a oraselor, fiecare dintre colectii reusind sa surprinda atat momente istorice de importanta majora, ca primul Razboi Mondial, dar si vietile oamenilor simpli si a oraselor in care acestia locuiau, fiind prezentata o Romanie pe care o descoperim destul de rar.

Artistul Ioan Matei Agapi a fotografiat diverse personalitati din scena politica si culturala, dar, in egală masura, il interesau oamenii de rand, pe care ii fotografia intr-o maniera aparte. Pe plaforma www.ioanagapi.com se regasesc, scanate si digitalizate, o parte dintre negativele realizate de Ioan Agapi in perioada 1968-1978.

Din colectia Mihai Oroveanu fac parte zeci de mii de fotografii despre Romania, datate incepand cu anul 1865, fiind una dintre cele mai importante arhive fotografice din tara. Proiectul are ca scop digitalizarea, prezervarea si publicarea online a fotografiilor de arhiva, mai ales ca multe colectii si fonduri de imagine din Romania au fost dezmembrate, s-au distrus sau si-au pierdut identitatea initiala. Colectia online este disponibila la www.photopastfuture.ro.

Disponibil online este si ACSINTE.100, un album virtual cu fotografii de Costica Acsinte insotite de clipuri audio si video care invita publicul tanar in Romania anilor 1920 – 1960. Proiectul de digitalizare a fotografiilor acestuia este bazat pe expozitia cu acelasi nume organizata in opt orase din tara cu ocazia Centenarului. Fotografiile semnate de Costica Acsinte din Primul Război Mondial, perioada Interbelica si Slobozia mijlocului de secol 20, sunt insotite de discutii despre istorie si fotografie, lecturi ale unor scrisori si jurnale din război si amintiri dintr-o copilarie in orasul Slobozia. Intreg albumul este disponibil online pe www.acsinte100.ro.

Din ce in ce mai multe restaurante s-au inchis, iar cele inca deschise, incearca sa isi atraga clientii cu evenimente pe timpul zilei. Cateva restaurante si-au anuntat deja meniul special pentru 1 decembrie.

Restaurantul Hala Mahala pregateste in colaborare cu Paninaro un ceaun cu berbecut, cartofi copti si gulas, iar la desert placinta de dovleac. Servirea se face incepand cu ora 17.00 iar detalii despre eveniment sunt disponibile aici.

La Expirat, in weekend se serveste brunch intra 12.00-16.00, iar 30 noiembrie – 1 decembrie, tereasa este deschisa pentru evenimentul Expirat la casa, cu gratar pregatit si alte bunatati calde de savurat. Detalii despre eveniment aici.

Si Gradina Eden pregateste un eveniment de 1 decembrie, Traditii cu gust, cu un meniu bazat pe fasole cu ciolan afumat si o ciorba ardeleneasca de cartofi cu afumatura si tarhon, mix de muraturi de casa si ceapa rosie sparta, frecata cu sare. Detalii despre eveniment sunt disponbile aici.

Pe terasa Green Hours, pe 30 si 1 decembrie se vor servi tot bucate traditionale, gratare si vin si tuica fiarta. Detalii despre eveniment aici.

Un meniu de Craciun este disponibil de testat in acest weekend la DRAKO kUHNIA bALKANICA, cu vin fiert din partea casei, dar si sorici, sarmale, piftie, salata boeuf, carnati si cozonac. Detalii despre eveniment sunt disponibile aici.

De asemenea, urban.ro a pregatit o lista cu restaurantele bucurestene care servesc fine dining si care in acest moment, din cauza situatiei crizei sanitare, si-au reprofilat meniurile.

Chiar daca majoritatea restaurantelor a investit in paturi si incalzitoare, cea mai afectata nisa din intreg ecosistemul horeca ramane fine dining-ul, conceptul care incepuse deja sa prinda avant in Romania datorita tinerei generatii de chefs care a facut stagii de practica in ale excelentei in bucatarie peste tot in lume, in restaurante premiate cu distinctii Michelin si nu numai.

In Bucuresti, exista deja o serie de restaurante marcate ca fiind parte din miscarea “noua bucatarie romaneasca”, explicata simplu ca grija pentru provenienta fiecarui ingredient in parte, importanta retetelor traditionale si a reinterpretarii acestora, meniul cu ingrediente de sezon si nu in ultimul rand, inovatia adusa de creativitatea fiecarui chef in parte.

Daca vreti un meniu vegetarian, vegan sau de post, am pregatit si o lista cu locurile unde puteti comanda acest tip de produse, disponibile de luat la pachet, prin delivery sau chiar prin abonament.

Daca inca nu aveti niciun program pentru cele patru zile libere, urban.ro propune si o lista cu locuri de vizitat in Romania unde sa mergeti cu cei mici.

O vacanta petrecuta cu copiii in Romania poate fi o reala provocare cand vine vorba despre alegerea destinatiei potrivite pentru acestia. Pe langa obiectivele turistice care imbina elemente de istorie si natura, este necesar ca locul ales sa ofere posibilitatea unor activitati cat mai interactive si creative, de preferat in aer liber, dar si in spatiile de joaca special amenajate. Cetatea Rasnov, Dino Parc, Muzeul Trenuletelor din Sinaia sunt printre destinatii.

Va rugam ca inainte sa plecati la drum, sa verificati disponibilitatea locurilor mentionate, autoritatile anunta zilnic noi orase in carantina totala.

Citește în continuare