Tinerii creatori de teatru independenti sunt asteptati sa isi depuna proiectele la 9G la TNB
A noua editie a programului 9G (Noua Generatie) desfasurat la TNB prin Centrul de Cercetare si Creatie Teatrala “Ion Sava” are din nou concurs de proiecte, adresate tinerilor creatori de teatru, absolventi ai facultatilor de profil, cu varsta de pana in 35 de ani, neangajati in institutii de spectacol.
Din 2014, de la inceperea programului, au fost selectate 32 de proiecte, 22 dintre ele fiind spectacole incluse ulterior in repertoriul TNB. Programul 9G la TNB se desfasoara la Sala Mica, spatiu destinat exclusiv tinerilor artisti.
Pentru a participa in Programul 9G la TNB, echipa care propune proiectul trebuie sa fie formata din artisti independenti, absolventi ai facultatilor de profil, cu varsta maxima de 35 de ani, iar regulamentul anunta ca nu exista niciun tip de cerinta sau de restrictie in legatura cu textele inscrise, dramaturgie clasica si contemporana, sau cu genul de estetica propusa, dar constituie un avantaj conceptul de spectacol care mizeaza in special pe arta actorului.
Inscrierea proiectelor se face incepand cu data de 17 ianuarie, pana la data de 17 februarie 2023, in format digital la adresa de email [email protected], urmand ca pana in data de 10 martie sa fie anuntate titlurile si echipele care au ramas pe lista finala. Detalii complete aici.
Primul spectacol care a intrat in repertoriul oficial al TNB in 2014 ca urmare a selectiei in programul 9G a fost „ActOrchestra“,o creatie colectiva regizata de Horia Suru, costumele fiind semnate de Alina Herescu, iar distributia alcatuita din actorii Emilian Marnea, Florin Calbajos si Petre Ancuta, care inca se joaca.
Spectacolul este un concert impachetat scenic intr-o poveste vesela, sonora, ritmata, unde se trece de la Mozart la rock si la sansonete. Spectacolul inca se joaca pe scena TNB, detalii aici.
Din repertoriul lansat intai pe scena 9G si acum in programul oficial al TNB mai fac parte si spectacolele „After Hours” de Radu Iacoban (Multimedia: Codrin Iftodi, Eugen Kelemen, Costume: Ana Ularu, premiera 2015), „(D)efectul Placebo” – concept si scenografie Stefan Lupu (premiera 2016), „Cel mai bun copil din lume” de Alina Serban (premiera 2022), sau „Extraordinara viata” de Teodora Petre (cu Aida Economu si Mihaela Velicu – premiera 2021).