In seara aceasta, de la 19.30, proiectie de scurt metraje pe Intercontinental. Puteti vedea filmele Fratilor Lumière in cadrul Festivalului Les Films de Cannes à Bucarest
O proiectie inedita va avea loc in ultima seara a Festivalului Les Films de Cannes à Bucarest prin care se aduce un omagiu public inceputurilor cinematografiei, printr-o selectie de filme scurte realizate de Fratii Lumière. Filmele vor fi proiectate duminica seara, de la ora 19.30, pe cladirea hotelului Intercontinental din Bucuresti.
Pe 28 decembrie 1895, in localul „Grand Cafe” din Paris, a avut loc prima proiectie de film, realizata de fratii Lumière. Auguste si Louis Lumière au prezentat atunci primul film comercial din lume, cunoscut sub numele de „Sortie des Usines Lumière a Lyon” („Iesirea din Uzinele Lumière la Lyon”). Filmul are aproximativ 46 de secunde in care se redau cateva scene cu muncitori plecand de la fabricile Lumiere din Lyon, este alb-negru si mut.
Un alt film foarte important a fost si “L’Arivée d’un train en gare de la Ciotat” (“Sosirea unui tren in gara La Ciotat”), care a rulat, imediat dupa premiera franceza, si la Bucuresti. Prima proiectie cinematografica a avut loc pe 27 mai 1896, la mai putin de jumatate de an de la prima proiectie din lume, prin prezentarea filmelor Lumière in birourile editoriale ale ziarului de limba franceza „L’Independence Roumaine” din Bucuresti.
Filmul “L’Arivée d’un train en gare de la Ciotat” a creat panica printre spectatori, multi dintre ei sperindu-se vazand cum locomotiva se indreapta spre ei, crezand ca vor fi loviti. Panica a izbucnit si publicul a parasit sala in dezordine.
Subiectele alese de fratii Lumière sunt majoritatea cu tema comica, realizate chiar in fabrica lor de aparate de fotografiat.
Inca exista o dezbatere aprinsa despre cine este inventatorul cinematografiei, disputa despre inventie fiind intre fratii Lumière, Thomas Edison, Louis Aimé Augustin Le Prince, Max Skandanowski si Léon Bouly. Documentele vremii arata ca cei doi frati au brevetat aparatul lor in 13 februarie 1895.
Selectia de filme face parte din istoria cinematografului, fiind realizate de catre pionierii artei moderne, Auguste si Louis Lumière, ca semn al increderii ca publicul pasionat si interesat va tine in viata arta cinematografica si consumul acesteia, indiferent de dificultatile momentelor prin care trecem. Proiectia va fi realizata cu doua echipamente laser 4K, cu o luminozitate exceptionala de 15.000 de lumeni si culori intense.
De asemenea, tot astazi, festivalul se incheie cu “Another Round”, de Thomas Vinterberg, film aflat in selectia oficiala a Cannes 2020. Filmul spune povestea a patru prieteni, toti profesori la liceu, care decid sa puna in practica teoria unui psiholog norvegian conform careia oamenii s-ar fi nascut cu un deficit de alcool in sange si un consum moderat ne deschide mintile, ne face mai creativi si mai relaxati. Proiectia este gratuita si se defasoara incepand cu ora 19.00 in curtea Gradinii Verona.
O serie de filme din festival sunt disponibile si online, pe Orange TV Go – ONLINE.