Propunerile Bisericii Catolice pentru reconstructia Catedralei Notre Dame sunt comparate cu Disneyland. Printre cele mai neobisnuite propuneri s-au numarat o pisicina pe acoperis, o padure si o raza de 100 de metri inaltime.
In cei aproape 3 ani care au trecut de la incendiul care a mistuit acoperisul celei mai vizitate catedrale din lume, au avut loc numeroase discutii pe marginea modului in care va fi reconstruita Notre Dame. Din 2019 si pana anul acesta au fost prezentate publicului si autoritatilor propuneri din partea diverselor grupuri de arhitecti, artisti, ingineri care au fost respinse intr-un timp relativ scurt.
Cea mai recenta propunere care vine din partea reprezentantilor Bisericii catolice a atras reactii negative in presa franceza si internationala care compara proiectul cu parc de distractii precum Disneyland.
Proiectul de reconstructie al Catedralei Notre Dame a fost prezentat de Parintele Gilles Drouin intr-o conferinta desfasurata in luna mai a acestui an a carei inregistrare a fost postata pe YouTube – poate fi urmarita aici. Zilele trecute, ziarul britanic The Telegraph a denuntat propunerea si a catalogat-o drept „un Disneyland politic din punct de vedere corect” si un „showroom experimental”, transformand proiectul intr-un scandal dezbatut la nivel international.
Parintele Drouin, directorul institutului liturgic din Paris, a explicat in timpul prezentarii sale ca a fost ales in urma cu 2 ani de catre Michel Aupetit, episcopul Parisului, sa renoveze spatiul interior al catedralei. Astfel, a propus un traseu sonor si luminos de-a lungul capelelor laterale menit sa „ofere un dialog fructuos cu arta contemporana”. Planuieste sa inlocuiasca „scaunele din paie care ocupa 80% din spatiu cu banci luminoase mobile”, cele mai multe ar putea fi eliminate in timpul saptamanii pentru a permite mai mult spatiu pentru vizitatori. In plus, altarele din capelele laterale ar putea fi de asemenea mutate si pastrate numai 4 confesionale la nivelul parterului.
Motivatia parintelui Drouin este ca „Notre Dame nu a fost adaptata pentru a face fata unui numar foarte mare de turisti” referindu-se la cei peste 12 milioane de oameni care vizitau anual monumentul, inaintea incendiului din 2019. Parintele sustine ca „vizitatorii vin la Notre Dame pentru diferite motive, unii dintre ei provin din culturi necrestine sau post-crestine.” Din acest motiv, capelele ar fi redenumite dupa continentele Asia, Africa si alte teme care exprima un punct de vedere multicultural.
Ideea care a scandalizat presa internationala este propunerea de a expune proiectii luminoase cu citate din Biblie in diferite limbi, inclusiv in mandarina. In aceasta directie, Drouin a aratat modele de vitralii si un perete al capelei acoperit cu o pictura abstracta cu nori.
Arhitectul francez Maurice Culot, autor al mai multor carti despre arhitectura religioasa, a declarat pentru publicatia The Art Newspaper: „Este Notre Dame de Paris transformat in Disneyland. Nu are nici un sens. Vom reconstrui catedrala asa cum era inainte, cu materiale antice precum piatra, lemn si plumb, iar acum vom avea un parc tematic pentru turistii straini in interior. De ce nu a fost incredintat designul interior acelorlasi arhitecti pentru a mentine unitatea dintre interiorul si exteriorul cladirii? Cum ar putea alege un preot, de unul singur, decoratia interioara a unei catedrale care apartine patrimoniului universal al umanitatii si care este reconstruita cu donatii care provin din intreaga lume?”
Nemultumirile lui Culot sunt bazate pe legea care spune ca bisericile si catedralele sunt detinute de statul francez. Ideile sunt impartasite si de istoricul Alexandre Gady care a publicat o carte despre istoria catedralei Notre Dame.
Pe 9 decembrie, propunerile parintelui Drouin vor fi trimise catre comisia franceza care se ocupa de patrimoniul cultural al tarii. Ultimul cuvand in privinta proiectului il va avea Roselyne Bachelot, ministrul culturii francez insa Culot argumenteaza ca „guvernul a aprobat deja un compromis prin faptul ca a lasat biserica sa propuna initiativele pentru decorul interior al catedralei”.
Intre timp, Jean-Louis Georgelin, generalul militar care a fost numit in functia de conducere a agentiei care se ocupa de reconstructia catedralei, se straduieste sa respecte angajamentul facut in fata Presedintelui Emmanuel Macron de a redeschide monumentul inaintea Jocurilor Olimpice din 2024 care vor avea loc in Paris. Expertii in domeniu au declarat deja ca termenul nu va putea fi respectat insa Georgelin a promis ca va organiza un serviciu liturgic Te Deum in interiorul catedralei pe 16 aprilie 2024 pentru a marca 5 ani de la incendiul catastrofic. Concomitent, va fi restaurata si Marea Orga a catedralei care dateaza din secolul al XV-lea.
Dupa mai multe luni de dezbateri, autoritatile franceze au decis sa respecte traditia in reconstruirea Catedralei Notre Dame din Paris, in loc sa inlocuiasca turnul din secolul al XIX-lea cu un design contemporan.
Proiectata de arhitectul francez Eugene Viollet-le-Duc, turla s-a prabusit in incendiul din aprilie 2019 care a mistuit tavanul de lemn al bisericii. Identificat eronat ca o alarma falsa, incendiul a izbucnit necontrolat aproape cu o jumatate de ora inainte ca pompierii sa fie chemati la fata locului iar stingerea lui a durat 9 ore.
Initial, Presedintele Emmanuel Macron a spus ca „un gest arhitectural contemporan ar putea face Notre-Dame si mai frumoasa” insa ideea a fost intampinata cu scepticism din partea numerosi arhitecti, conservatori si academicieni, iar sondajele au aratat ca majoritatea parizienilor sunt in favoarea restabilirii designului lui Viollet-le-Duc. Turla originala, construita intre 1220 si 1230, a intrat in paragina si a fost demontata la sfarsitul anilor 1700.
Astfel, senatul francez a adoptat un proiect de lege prin care s-a stabilit ca reconstructia sa fie fidela „ultimei sale stari vizuale cunoscute”, iar Philippe Villeneuve, arhitectul sef al catedralei, a amenintat chiar ca va demisiona daca Notre-Dame nu va fi reconstruita asa cum a fost.
Inaintea aprobarii reconstructiei clasice, au fost dezbatute o serie de propuneri moderne trimise din intreaga lume. Au inclus de la o sera cu o padure reala pana la sculpturi suprarealiste sau o piscina amplasata pe acoperis.
Arhitectul britanic Norman Foster a prezentat un design pentru un acoperis de sticla cu o turla de cristal, brazilianul Alexandre Fantozzi a proiectat unul in intregime din vitralii,compania slovaca Vizum Atelier a sugerat un fascicul de lumina care strapunge cerul – un obiectiv al arhitectilor gotici – in timp ce designerul francez Mathieu Lehanneur a favorizat o sculptura in forma de flacara din fibra de carbon acoperita cu foi de aur, menita sa comemoreze incendiul.
Regizorul francez Jean Jacques Annaud realizeaza in prezent un film despre incendiul care a cuprins catedrala in 2019.
Acesta cauta secvente video care prezinta atmosfera de la fata locului: ambuteiajele create pe strazi, scandarile celor care ii incurajau pe pompieri sau reactii ale strainilor la vederea catedralei cuprinse de flacari.