Muzeele, teatrele si alte institutii de cultura din Olanda s-au transformat in saloane de coafura, manichiura si sali de sport. Autoritatilor nu permit redeschiderea activitatilor culturale, dar au lasat deschise saloanele de beauty
Mai multe institutii de cultura din Olanda si-au planificat miercuri, 19 ianuarie, deschiderea sub forma unor saloane de infrumusetare, sali de sport sau frizerii pentru a protesta impotriva carantinei generale si restrictilor impuse sectorului cultural.
In decembrie 2021, autoritatile au impus intrarea in carantina din cauza riscului de raspandire a cazurilor de Covid si din teama de suprasolicitare a sistemului medical. Desi guvernul a relaxat recent o parte din restrictiii ar serviciile si magazinele neesentiale, saloanele, salile de sport si frizeriile sunt deschise pana la orele 17:00, muzeele, cinematografele, teatrele si salile de spectacol au ramas inchise.
Sute de institutii si asociatii culturale au raspuns decizilor luate de guvern cu un protest constructiv numit ”Theater Hairdresser”.
In timpul protestului, orchestra salii Concertgebouw din Amsterdam a interpretat, sub bagheta dirijoarei Susanna Mälkki, Simfonia nr. 2 a compozitorului american Charles Ives in timp ce doi frizeri tundeau pe scena alaturi de orchestra. In public se aflau 50 de spectatori care urmareau spectacolul iar unii dintre ei au decis sa accepte si o tunsoare.
”Sa astepti dupa frizer nu a fost niciodata mai amuzant ca acum” spun organizatorii protestului, referindu-se la evenimentele organizate in salile de spectacol.
Peste drum de Concertgebouw, celebrul Muzeu Van Gogh avea in oferta stilizarea barbii, tunsori si sesiuni de manichiura, alaturi de optiunea de nail art cu unghii inspirate de picturile lui Van Gogh.
10 dintre vizitatorii muzeului au avut parte de tunsori, iar alte 10 persoane au ales sa-si faca unghiile in salile institutiei, printre lucrarile pictorului olandez.
”Este o premiera pentru noi la Van Gogh Museum. Inteleg de ce guvernul a permis deschiderea salilor de sport, dar avem nevoie si de sali care lucreaza pentru spiritul uman iar un muzeu este locul unde multi oameni vin pentru a gasi frumusetea si motivatia zilei de maine. Sanatatea mentala este in mod special importanta pentru noi datorita situatiilor prin care Van Gogh a trecut.” spune Emilie Gordenker, directoarea muzeului.
Kapsalon Het Concertgebouw is van start met de Symfonie no. 2 van Charles Ives door @ConcertgbOrkest onder leiding van Susanna Mälkki. #kapsalontheater #conertgebouw pic.twitter.com/yDyhwVpVWp
— Het Concertgebouw (@Concertgebouw) January 19, 2022
Bezoekers hebben niet alleen aan hun fysieke gezondheid gewerkt, maar hebben ook een mentale booster gekregen tussen de #schuttersstukken van #franshals. Deze #MuseumGym van de @Museumverenigin benadrukt het belang om musea weer te openen.
— Frans Hals Museum (@FransHalsMuseum) January 19, 2022
Volg: @franshalsmuseum#OpenCultuur pic.twitter.com/5k6CbKmDf6
VIDEO: Amsterdam’s Van Gogh Museum is one of many cultural institutions across the Netherlands to open for a day to protest the government’s decision to keep them closed.
— AFP News Agency (@AFP) January 19, 2022
The museum turned itself into a barbershop, hair salon and beauty parlour, which have been allowed to reopen pic.twitter.com/Zo5jaEdkNZ
Alte institutii precum Mauritshuis care detine opera ”Fata cu cercel de perla” a lui Jan Vermeer a organizat o tabara pop-up de antrenament sportiv pe scarile parlamentului din Haga.
Aproximativ 70 din muzeele tarii, membre ale Asociatei Muzeelor Olandeze, s-au transformat timp de o zi in sali de sport. Tot in Haga, Muzeul Panorama Mesdag a invitat publicul la o dupa masa de yoga si meditatie.
Muzeul Limburgs din orasul sud-estic Venlo a devenit peste noapte o sala de fitness, cu un program special de zumba.
Carantina generala din Olanda a devenit din ce in ce mai dura pentru artisti si sectorul cultural, furia incepand sa domineconstantafacerile afectate de restrictii. Un alt eveniment de saptamana trecuta a vizat barurile si restaurantele care si-au deschis usile in semn de protest importiva carantinei, antreprenorii spunand ca autoritatile ii indruma spre faliment.