Ce puteti face in weekend-ul 11-13 noiembrie: FNT, Festivalul UrbanEye, The Crown sezonul 5 pe Netflix, Triangle of Sadeness in cinema, craniul dragonului Balerion din serialul „House of the Dragon” expus la mall
Weekendul acesta, bucurestenii se pot bucura de multe evenimente speciale, iar urban.ro recomanda cateva dintre acestea.
Anul acesta, Festivalul National de Teatru (FNT) a selectat 49 de productii, iar in acest weekend, aveti posibilitatea sa vedeti o parte dintre ele.
In acest an, conceptul festivalului este „Grandite fragile. Istorii fluide” iar selectia a fost realizata de o echipa curatoriala formata din Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu si Calin Ciobotari. In intervalul 1 iunie – 1 septembrie 2022, au vizionat peste 100 de spectacole din intreaga tara, fizic si online, propuse de teatre de stat si independente, carora li s-au adaugat spectacole internationale dar si spectacolele vizionate de fiecare curator de-a lungul stagiunii trecute.
Spectacolele din acest weekend sunt „ Oameni singuratici” – r. Florin Caracala (Teatrul National „Vasile Alecsandri” Iasi), „Simfonia progresului” – r. Artiom Zavadovsky, Doriana Talmazan, Kira Semionov, Nicoleta Esinencu, Nora Dorogan, Oana Cirpanu (HAU Hebbel am Ufer, Berlin si teatru-spalatorie, Chisinau), „Macbett” – r. Silviu Purcarete (Teatrul Maghiar de Stat Cluj), „Mama”- r. Mariana Camarasan (TNRS), „Intoarcerea acasa” – r. Botond Nagy (Teatrul Municipal „Matei Visniec” Suceava), „Micul Print” – r. Alice Veliche & Alexandru Radu (Universitatea Nationala de Arte ,,George Enescu” Iasi), „Pescarusul” – r. Eugen Jebeleanu (TNB), „(anti)aging” – r. Madalina Dan, Mihaela Alexandra Dancs (Centrul National al Dansului Bucuresti), „Oameni. De vanzare” – r. Carmen Lidia Vidu (Teatrul German de Stat Timisoara), „Scaunele” – r. Gabor Tampa (Théâtre National du Luxembourg), „ Inainte de sfarsitul …(lumii) / Before The End …(Of The World)” – Iva Sveshtarova si Willy Prager (DNK: Space for Contemporary Dance and Performance, Bulgaria), „Copiii noptii” r. Alexandru Weinberger-Bara – (Teatrul National „Mihai Eminescu” din Timisoara), „Trei surori” – r. Andrei & Andreea Grosu (TNRS), „Cabaret” – r. Razvan Mazilu (Teatrul Odeon Bucuresti), si „ Antonin Artaud. Familia Cenci” – r. Siliu Purcarete (Teatrul National „Vasile Alecsandri” Iasi).
Stagiunea Caleido pune in scena diversitatea culturala si vorbește despre cele mai importante teme care polarizeaza societatea actuala prin intermediul a cinci spectacole de teatru, dans si performance produse in ultimii ani.
Intre 11 – 14 noiembrie 2022, la unteatru, publicul din Bucuresti poate vedea gratuit spectacolele: „O familie fericita”, „Domnisoara Iulia”, „Libretto Impostura”, „Aleea stereotipurilor” si „Pelicanul”.
Programul evenimentului va fi completat de proiectia filmului „R.M.N.” si de un concert de improvizatie muzicala. Accesul la eveniment este liber si se face pe bază de rezervare online pe caleido.ro/stagiunea-caleido/.
Festivalul de Film UrbanEye 2022 are loc pana pe 13 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco si are ca tema „Transform”.
Festivalul chestioneaza ale cui sunt orasele si cine mai poate locui in ele, cu filme care investigheaza transformarile generate de gentrificare, turism sau migratie. Alte sectiuni din festival au in centru nevoia de conservare a patrimoniului arhitectural recent, portrete de arhitecti si artisti, iar o sectiune speciala este dedicata filmelor de arhiva despre Bucuresti. Detalii aici.
In acest weekend, unteatru transforma povesti personale in performance-uri sustinute la ferestrele cladirilor din capitala.
Peretii fiecarei case ascund de ochii privitorului mii de povesti carora le-au fost martori de-a lungul vietii. La cea de-a doua editie a proiectului Harta Colectionarului de amintiri, cladirile bucurestene dezvaluie spectatorilor cateva dintre cele mai personale amintiri impartasite de locuitorii orasului.
In noiembrie puteti vedea un spectacol creat de artistii unteatru, compus din 10 performance-uri pe care spectatorii si trecatorii le vor putea urmari gratuit din strada, in tot atatea locuri din capitala. Toate momentele artistice sunt construite pe baza unor experiente reale, si vor compune un traseu pe care iubitorii de teatru vor avea trei ocazii sa-l parcurga, pe 11 si 12 noiembrie.
La cinema, in acest weekend puteti vedea si „Triunghiul tristetii” / „Triangle of Sadness”, o spumoasa satira despre ipocrizie, lacomie si putere, regizata Ruben Östlund, regizorul „The Square” si „Force Majeure”.
Filmul e in cinematografe din 11 noiembrie si va spune o poveste cu influenceri, miliardari in jacuzzi si foarte multa sampanie, care a castigat Palme d’Or la Cannes 2022, avandu-i in distributie pe Woody Harrelson, Harris Dickinson, Charlbi Dean si Zlatko Burić.
Daca nu vreti sa iesiti din casa, online sau pe platformele de streaming, puteti vedea o serie de filme si seriale noi, despre care echipa urban.ro a avut mai multe mai multe exclusivitati in aceasta saptamana.
Povestea costumelor din noul sezon „The Crown”. Regina Elisabeta poarta 76 de tinute, Printesa Diana 62 iar Printul Charles 50 de costume. Galerie foto cu 40 de tinute reale care au inspirat aparitiile spectaculoase ale personajelor.
Sezonul 5 este recent disponibil pe Netflix si spune povestea celei mai dramatice si emotionante perioade din istoria monarhiei britanice. Desi „The Crown” este o dramatizare a evenimentelor si exista multe momente care nu au neaparat o documentare istorica, serialul respecta intocmai cronologia intamplarilor care au marcat familia regala.
Pe HISTORY Channel a fost lansata prima productie romaneasca, serialul documentar „Misterul aurului dacic”, un show hibrid docu-reality cu peisaje fermecatoare, reconstituiri istorice si povesti pline de magie.
Pornind de la Roma antica si sfarsind pana in albiile raurilor din jurul Sarmizegetusei, „Stonehenge-ul” Romaniei, actorul Paul Ipate si exploratoarea Simina Cernat se intalnesc cu experti locali si cautatori de aur si care s-au cufundat in misterele si pamanturile unde astazi se afla cele mai mari rezerve de aur din Europa.
La Mega Mall este expus craniul dragonului Balerion din serialul „House of the Dragon”, mega-productia HBO.
Expozitia va ofera sansa de a va poza cu celebrul dragon Balerion – The Black Dread, al carui craniu imens, cu o inaltime de 5,5 metri, va putea fi admirat in centrul comercial Mega Mall din Bucuresti.
Expozitia „Casa Dragonului” va fi deschisa in perioada 10 – 19 noiembrie la nivel 0 al mall-ului, fiind un eveniment de neratat atat pentru fanii „House of the Dragon” („Casa Dragonului”) cat si pentru toti cei care au indragit „Game of Thrones” („Urzeala Tronurilor”) – craniul lui Balerion apare de mai multe ori pe parcursul celor 8 sezoane.
La Muzeul National de Istorie s-a deschis expozitia „Dacia – ultima frontiera a romanitatii” , care cuprinde 1400 de ani de istorie, intr-un efort comun depus de 45 de muzee nationale si din Republica Moldova, avand la baza conceptul expozitional materializat in „Tezaure arheologice din Romania. Radacini dacice si romane”, realizat, in anul 2021, la Muzeul National de Arheologie din Madrid.
Aceasta este cea mai mare expozitie sintetica dedicata civilizatiei getilor si dacilor, a celei romane precum si a celor ale primilor migratori in acest spatiu, organizata in ultimii 25 de ani.
Din colectia MNIR vor fi prezentate urmatoarele piese: coiful de aur de la Cotofenesti, tezaurele getice de la Stancesti, Agighiol, Peretu, tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Baiceni, inventarul mormantului unei capetenii getice de la Popesti, tezaurele de argint dacice de la Sancraieni, Herastrau, Senereus, Vedea, doua tezaure necunoscute din sud-vestul Romaniei, si multe altele, iar din colectiile muzeelor partenere, tezaure datand din epoca migratiilor descoperite in mormintele unor principese, la Cluj-Polus si Turda (din patrimoniul Muzeului National al Transilvaniei si Muzeul de Istorie Turda), sau din patrimoniul Muzeului National de Istorie a Moldovei din Chisinau, vase din ceramica, arme, unelte si podoabe din metale comune care ilustreaza evolutia civilizatiilor care s-au succedat in spatiul de la nord de Dunare in perioada cuprinsa intre sec. VII i.e.n. si sfarsitul sec. VII d. Hr.
Muzeul National de Arta Contemporana a deschis Salonul National de Arta Contemporana 2022 cu 25 de artisti romani.
Editia din acest an este una care experimenteaza cu formula initiala a saloanelor si se articuleaza din sectiuni dedicate picturii, sculpturii, artelor decorative, graficii, video si media digitale si din expozitia de fata, care incearca sa traseze o imagine de ansamblu a Uniunii Artistilor, a componentei sale, a directiilor si modalitatilor care definesc practica artistica a membrilor sai.
Salonul este realizat cu lucrari recente, propuse de artisti si se afirma ca o prima etapa pentru discursuri expozitionale viitoare. Salonul va include lucrari semnate de Ioana Aron, Liliana Basarab, Catalin Batranu, Gabriela Culic, Raluca Ilaria Demetrescu, Gheorghe Dican, Daniela Fainis, Petru Lucaci, Andrei Mateescu, Gabriela Mateescu, Andreea Medar, Petru Mogosanu, Mihaela Moldovan, Vasile Muresan Murivale, Liviu Nedelcu, Marina Oprea, Laurian Popa, Florica Prevenda, Maria Raducanu, Diana Rosca, Marilena Preda Sanc, Patricia Teodorescu, Ovidiu Toader, Bogdan Tomsa si Mihai Zgondoiu. Malina Ionescu este curatorul expunerii.
In cautarea paradisului A.R – proiectul new-media al regizoarei Anca Damian poate fi vazut la Institutul Goethe.
In cautarea paradisului A.R.” este o expozitie de realitate augmentata care acompaniaza cel mai recent lungmetraj al regizoarei Anca Damian: “Insula”. Expozitia va putea fi vizitata la Institutul Goethe din Bucuresti de joi, 27 octombrie pana sambata, 19 noiembrie 2022.
S-a deschis si cea de-a 10-a editie a Art Safari, care aduce in premiera in Romania o expozitie de la Muzeul Victoria & Albert si include cei mai importanti peisagisti englezi, John Constable si J.M.W. Turner, dar si lucrari de Rembrandt si Dürer.
„Seeking Truth: The Art of John Constable” ii are drept curatori pe Dr. Emily Knight si Katharine Martin si va expune lucrari importante ale lui John Constable, Albrecht Dürer, Rembrandt van Rijn, Claude Lorrain, J.M.W. Turner, Thomas Gainsborough, Anthonie Waterloo, Schelte a Bolswert, Jacob van Ruisdael, Richard Wilson, John Robert Cozens, Alexander Cozens, Thomas Girtin si David Lucas.
Tinand cont de influenta artistilor inclusi in expozitie, va fi cel mai important eveniment artistic desfasurat in Romania in ultimii 17 ani. Cea mai recenta expozitie cu artisti de asemenea calibru a avut loc in vara anului 2005 prin „Umbre si Lumini. Patru secole de pictura franceza. Secolele XVII-XX” care a inclus tablouri ale unor pictori cum sunt Picasso, Matisse, Cezanne, Pissarro, Poussin, Chardin, Ingres, David, Delacroix si Braque. Cele 80 de lucrari expuse au atras cel mai mare numar de vizitatori al unei expozitii in Romania si au fost imprumutate de la aproximativ 20 de muzee din Franta.
Daca aveti drum prin Centrul Vechi al capitalei, s-a redeschis cea mai veche cafenea din Bucuresti, Cafeneaua Veche 9.
Cafeneaua Veche a fost prima data atestata acum 210 ani, s-a redeschis in Centrul Vechi al Bucurestiului, in aceiasi cladire istorica. Locul se numeste acum Cafeneaua Veche 9.