Qreator transmite live piesa de teatru Mic si-al dracu’, cu Maia Morgenstern
Vineri, 27 Martie, de la ora 20.00, de Ziua Internațională a Teatrului, QREATOR transmite live pe pagina sa de facebook comedia „Mic si-al dracu” cu Maia Morgenstern si Valentin Rosca, dupa textele lui Ion Pribeagu, cel care a pus bazele teatrului de revista, umoristic, in Romania.
“Mic si-al dracu” e un mélange de momente umoristice (bancuri, poezii, calambururi, rime vesele) din “Antologia unui rege al umorului” de Ion Pribeagu, o ironie la adresa moravurilor si obiceiurilor nesanatoase sau imorale din perioada interbelica, obiceiuri inradacinate in esenta romanului pe care le descoperim si astazi, la aproape 100 de ani distanta de cand au fost surprinse.
Maia Morgenstern e actorul de revista care puncteaza situatiile cu mult umor, in timp ce coregraful Valentin Rosca le da viata prin dans. Spectacolul se joaca pe scena Teatrului Evreiesc de Stat si va putea fi vizionat gratuit, numai in timpul transmisiunii care incepe la ora 20.00, in exclusivitate pe pagina de facebook Qreator, si nu va mai fi disponibil dupa terminarea reprezentatiei.
“Mic si-al dracu” este primul spectacol de teatru din cadrul proiectului Qreator – Home Together Edition care propune o serie de evenimente saptamanale, online, gazduite exclusiv pe pagina de facebook Qreator.
Debutul proiectului Qreator – Home Together Edition cu spectacolul “Mic si al dracului” este si o forma minunata de a ne aduce aminte, prin umor si autoironie, cum stiu romanii sa faca haz de necaz.
Ion Pribeagu (al carui nume real era Isac Lazarovici) a fost un poet si umorist care a scris istorie in Romania: el a fost cel care a scris toate cupletele lui Constantin Tanase pentru Teatru de Revista (o mare consolare emotionala pentru multi bucuresteni in perioada interbelica, si un loc al intalnirilor din lumea mondena), dar a mai scris si versurile celebrului cantec interbelic Zaraza, care surprinde o parte din atmosfera acelei perioade.
Lazarovici avea mult umor si o putere mare de autoironie, iar inainte de a-si alege ca pseudonim Ion Pribeagu a facut anagrame din prenumele lui si a semnat texte cu numele “Sachi Disperatu”.
Maine pe pagina de facebook Qreator, veti putea urmari aproape 2 ore de glume si momente de dans in care Maia Morgersten readuce in memoria noastra acele vremuri cu mult sarm din perioada interbelica.
In aceasta perioada in care teatrele sunt inchise si publicul se poate bucura de spectacole doar in mediul online, Maia Morgenstern este foarte activa si pe pagina sa de facebook unde raspunde cu drag spectatorilor si le daruieste poezii. Domnia sa s-a alaturat campaniei de strangere de fonduri pentru spitale, dar si campaniei #actorIndependent #PlatesteChiria dedicata strangerii de fonduri pentru actorii care nu au un contract stabil si nu mai au nicio sursa de venit in aceasta perioada, iar statul acasa pentru ei se transforma in intrebarea “care casa”.