Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 3-5 iunie: Festivalul SAGA, evenimente gastronomice, premiera filmului R.M.N., evenimente pentru copii, Bookfest, Strazi Deschise si Art Safari

Primul weekend de vara se anunta extrem de calduros, iar agenda culturala a orasului ajuta cu un program divers, in diferite locuri din Bucuresti, pentru toate gusturile.

De asemenea, Bulevardul Kiseleff pana la Calea Victoriei, precum si o serie de strazi adiacente, vor fi inchise in intervalul 11-23, sambata si duminica, pentru a reda orasul pietonilor, in programul Strazi Deschise.

urban.ro recomanda cateva dintre evenimentele weekend-ului.

Cel mai recent film semnat de regizorul Cristian Mungiu, „R.M.N”, are premiera in acest weekend in cinematografele din oras.

Filmul „RMN” in regia lui Cristian Mungiu este povestea lui Matthias (30) care, in preajma Craciunului, se intoarce de la munca din Germania in satul sau natal transilvan, preocupat de copilul care creste fara el (Rudi), de femeia pe care o iubeste in taina (Csilla) si de tatal ramas singur (Otto).

Incearca sa se implice mai mult in educatia baiatului ramas prea indelung doar in grija mamei (Ana) si sa-l dezbare de spaimele nedeslusite care l-au cuprins. Când la mica fabrica de care se ingrijeste Csilla sunt angajati câtiva muncitori noi, pacea celor din comuna se tulbura, spaimele ii cuprind deopotriva si pe adulti, iar frustrarile, conflictele si pulsiunile irump la suprafata prin pojghita subtire de aparenta intelegere si calm.

O poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman in fata realitatilor care il suprind, despre relatia cu celalalt 

Filmul ii are in rolurile principale pe actorii Marin Grigore si Judith State iar alte roluri sunt interpretate fie de actori profesionisti precum Macrina Bârladeanu, Orsolya Moldován, András Hatházi sau Deák Zoltán, fie de neprofesionisti.

Imaginea a fost realizata de Tudor Vladimir Panduru (Bacalaureat, Malmkrog) scenografia de catre Simona Paduretu (Bacalaureat, Tata Muta Muntii) iar montajul de catre Mircea Olteanu (Dupa Dealuri, Amintiri din Epoca de Aur).

Daca nu vreti sa iesiti din casa, recomandarea urban.ro din Orange Film este “Crazy Heart”, o poveste ecranizata in 2009 cu Jeff Bridges in ipostaza unui cantaret de country si Maggie Gyllenhaal in rolul unei jurnaliste frumoase care vine sa-l intervieveze.

In plus, filmul “Crazy Heart” ii mai are in distributie si pe Collin Farrel si Robert Duval care canta – surprinzator pentru toata lumea –  foarte frumos impreuna cu Bridges.

La Teatrul Infinit are loc premiera spectacolului „Don Juan” de Molière, in regia lui Cristian Pepino, duminica, 5 iunie.

La 400 de ani de la nasterea lui Molière, spectacolul „Don Juan” este readus in fata publicului intr-o adaptare moderna de catre regizorul Cristian Pepino, care cu umorul caracteristic il aduce pe cuceritorul din Sevilla in 2022 pentru a-si incerca si acum farmecele asupra doamnelor, intr-o traducere si adaptare fara egal. Scenografia este semanta de Remus Gabor si Raluca Aionitoaie, iar din distributie fac parte Cristian Constantin, Cristian Mitescu, Doris Danaila, Madalina Toderas si Eduard Cirlan. Detalii despre spectacol aici.

Salonul International de Carte Bookfest reuneste anul acesta la Bucuresti, in perioada 1-5 iunie, zeci de mii de titluri cu reduceri spectaculoase fata de pretul de coperta, lansari de carte in prezenta autorilor, evenimente pentru copii, dezbateri si mese rotunde dedicate problemelor actuale ale breslei, proiectii cinematografice si evenimente interactive.

Evenimentul, organizat de Asociatia Editorilor din Romania, are loc in Pavilionul B2 al Complexului Expozitional Romexpo, iar intrarea este libera.

Pe urban.ro gasiti mai multe fragmente din cartile pe care le puteti achizitiona cu pret special de la Bookfest.

Daca ati remarcat vreodata ca fiul sau fiica dvs au o pasiune speciala si un interes pentru desen, faceti-va un cadou – si dvs si lor – si mergeti in perioada 1-5 iunie la Mega Mall unde este un program special dedicat celor indragostiti de culori, joaca si arta.

Pana duminica, in Mega Mall sunt ateliere creative precum pictura pe tricouri, pe portelan, pe sticla, cu pietre sau chiar cu macaroane, grafitti pentru copii, face painting, tatuaje temporare cu henna, demonstratii de pictura live, concursuri de desen si tombole cu premii, expozitii de mini masini retro cu pedale, activitati in magazinele de jucarii cu prezenta unor mascote foarte simpatice gata pentru fotografii cu cei mici.

Proiectul de desene este realizat impreuna cu Rembrandt Art Center si include imprietenirea cu tehnicile autoportretului, arta japoneza anime sau chiar pictura cu nasturi, dar si implicarea parintilor in activitati similare: ateliere pentru adulti de pictura clasica sau cu cafea.

Intre 3 si 5 iunie, SAGA pregateste un festival pentru iubitorii de muzica electronica pe Arena Nationala din Bucuresti. Pe scene vor urca sute de DJ internationali si romani.

Line-up-ul SAGA Festival 2022 include artisti precum Acraze, Afrojack, Deadmau5, Dj Sanke, Fedde Le Grand, Jax Jones, Joel Corry, Marshmello, Meduza, Mike Williams, Purple Disco Machine, R3HAB, Salvatore Ganacci, Shouse, Sickick, Sven Vath, Tiesto, Timmy Trumpet sau Topic.

Abonamentele costa 600 de lei, pot fi achizionate de aici.

A inceput Bienala de Arta Contemporana de la Bucuresti (BB10), unde curator este A.I. JARVIS, un program de inteligenta artificiala dezvoltat de studioul Deraffe din Viena.

Pentru aceasta editie a Bienalei, artistii invitati si selectati de A.I. Jarvis: Catalin Burcea (RO), Andreea Chirica (RO), Sergiu Dita & Anca Stoica (RO), Dejan Kaludjerović (A/SRB), Bogdan Matei (RO), Ryts Monet (A/IT), Andreea Medar & Malina Ionescu (RO), Yoshinori Niwa (A/JPN), Josef Polleross (A) si Carlo Zappella (A).

Cea de-a 65-a editie a expozitiei internationale anuale World Press Photo poate fi vizitata in Piata Universitatii pana pe 4 iunie.

Competitia World Press Photo recunoaste fotojurnalismul de calitate si premiaza imagini si povesti din intreaga lume. Anul acesta, din 64.823 de lucrari inscrise de catre 4.066 fotografi din 130 de tari din intreaga lume, au fost selectati 241 de castigatori regionali si 4 castigatori globali.

Cele mai importante premii ale competitiei sunt Premiul fotografia anului: Kamloops Residential School de Amber Bracken, Canada, pentru The New York Times, Premiul articolul anului: Saving Forests with Fire de Matthew Abbott, Australia, pentru National Geographic/ Panos Pictures, Premiul pentru proiecte pe termen lung: Amazonian Dystopia de Lalo de Almeida, Brazil, for Folha de São Paulo/ Panos Pictures, Premiul pentru proiect multimedia: Blood is a Seed de Isadora Romero, Ecuador.

Pentru prima data in istoria World Press Photo, imaginea castigatoare nu surprinde oameni. Fotografia lui Amber Bracken comemoreaza copiii care au murit in scoala rezidentiala indiana Kamloops, o institutie creata pentru a asimila copiii indigeni si locul unde au fost descoperite 215 morminte nemarcate. Detalii despre expozitie, aici.

Ghid de vizitare al festivalului Art Safari 2022. Este deschis pana pe 7 august cu gravuri de Picasso si Dali, cea mai spectaculoasa expunere Theodor Aman, constructiile moderniste ale lui Marcel Iancu din Bucurestiul interbelic, fotografiile Barbarei Klemm si pop-art de Irina Dragomir.

Ajuns la a noua editie, cel mai mare festival de arta vizuala din Romania si-a deschis portile aseara intr-un eveniment de previzualizare a celor 5 pavilioane care vor putea fi vizitate in urmatoarele 2 luni si jumatate, incepand de astazi 12 mai si pana pe 7 august 2022. Art Safari 2022 se desfasoara in zeci de sali din spatiul Palatului Dacia-Romania, amplasat in centrul Bucurestiului, in zona pietonala de pe strada Lipscani.

Cea mai spectaculoasa expunere din Art Safari 2022 este pavilionul muzeal „Theodor Aman. Primul artist roman modern” curatoriat de Elena Olariu. Expozitia dedicata primului mare maestru al picturii romanesti include peste 100 de lucrari de pictura si arta grafica imprumutate de la Muzeul Theodor Aman, de la muzee din tara – Prahova sau Craiova – dar si din colectii private. In timp ce o parte din lucrari ar putea fi vazute in mod obisnuit in muzee, comorile acestei expuneri sunt operele din colectii private, o parte dintre ele nu au mai fost expuse in spatiul public de zeci de ani, altele niciodata.

Librariile Carturesti au pregatit un raft dedicat artei si povestilor care au legatura cu arta. Initiativa este parte din Art Safari, dar poate fi accesata online de oriunde din tara.

Pe langa prezenta fizica in cadrul evenimentului Art Safari, Carturesti a deschis si online un raft dedicat Art Safari, accesibil oriunde in tara si in afara Romaniei, pe carturesti.ro. Selectia este alcatuita in ton cu expozitiile aduse de cele noua editii de pana acum ale Art Safari.

Mircea Cantor, Oláh Gyárfás, Marius Alexe – Bean si Teodor Graur, intr-o serie de performance-uri care promoveaza o expozitie de arta contemporana la Muzeul Taranului Roman.

Intre 12 mai si 3 iulie, la Muzeul National al Taranului Roman, are loc „Traditie circulara (Conectat la natura)” – o expozitie de arta contemporana colaborativa intre mesteri traditionali, care pastreaza vii mestesuguri arhaice, si artisti contemporani, care imbina arta cu inovatia si cu noile tehnologii.

Proiectul este o continuare a initiativei Romania Traditiilor Creative si propune o expozitie de arta contemporana, multimedia, performance-uri si instalatii de arta cu tema investigarii relatiei dintre arta contemporana, patrimoniu si inovatie.

Pasionatii de gastronomie sunt invitati la Romania Sushi Cup First Edition.

Pe 4 iunie, la CulinarON, are loc prima competitie de sushi din Romania, in intervalul 10.00-16.00, cu o serie de evenimente, demonstratii de sushi cooking, degustari de sushi si sake, degustari de vin, demostratii de caligrafie japoneza (shodo) si atelier origami. Detalii aici.

Ghidul cafenelelor si restaurantelor de pe Calea Victoriei. Povestile celor mai importante cladiri de vizitat in weekend-uri cand Calea Victoriei e pietonala.

De mai bine de 300 de ani Calea Victoriei a fost locul de plimbare al celor mai bogati si mai influenti oameni ai fiecarei epoci. Scriitori, fete regale, sotiile politicienilor importanti, dar si tinerele fete care ieseau in societate in vederea unui mariaj cat mai bun, se plimbau sambata seara „la sosea”.

Inainte de a fi inaugurata de Constantin Brancoveanu, strada nu facea parte din Bucuresti. Partea dintre Natiunile Unite si intersectia cu Bd. Elisabeta unde acum este Grand Hotel Du Bulevard avea numele Ulita Mare spre Sarindar, iar partea de la Cercul Militar (era o biserica acolo, la vremea respectiva ) si pana la actuala Piata Victoriei se numea drumul Brasovului.

Strada a aparut 1702 la solicitarea lui Brancoveanu, fiind pavata cu trunchiuri de copaci. 100 de ani mai tarziu a fost pavata cu piatra de rau, iar in 1824 a fost adusa piatra cubica din Scotia pentru un drum modern. Abia in 1878 a fost numita Calea Victoriei si putin dupa aceea au aparut si primele instalatii electrice.

In explorarea centrului Bucurestiului dupa locuri retrase unde sa putem lucra sau adaposti de caldura zilei, urban.ro a facut o lista cu gradini din oras, astfel incat zilele de vara sa fie mai putin toride.

Contego The Coffee Factory, Gradina Olari, terasa Casei Monteoru, Gradina Sticlarilor, Curtea Scoalei sau Casa Assan sunt cateva dintre recomandarile noastre.

Citește în continuare