Skip to content

R.M.N., filmul lui Cristian Mungiu, intra in cinematografe imediat dupa premiera mondiala de la Cannes. Prima proiectie in Romania va fi pe 2 iunie la Sala Palatului

R.M.N., cel mai recent film al regizorului Cristian Mungiu va avea premiera mondiala pe 21 mai, in competitia festivalului de film de la Cannes, locul in care au premiera in fiecare an cele mai asteptate, originale si valoroase filme de lungmetraj din intreaga lume.

Selectia cuprinde doar 21 de filme (alese din cele peste 3000 de inscrise), iar distinctia care recompenseaza cel mai bun film este Palme d’Or (Palmierul de aur). Din respect, cutuma este ca filmul care este recompensat cu Palme d’Or sa nu mai participe apoi in competitia niciunui alt festival de premiera.

Avanpremiera filmului in România va avea loc pe data de 2 iunie la Sala Palatului din Bucuresti de la ora 19:00 si va fi deschisa publicului. Biletele pot fi achizitionate incepând de astazi prin reteaua Eventbook.ro, la Agentia de bilete a Salii Palatului si pe www.salapalatului.ro.   

Din 3 iunie, filmul va intra in cinematografe in România si vor avea loc proiectii speciale in prezenta echipei in diferite orase in tara.

R.M.N. spune o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman in fata realitatilor care il suprind, despre relatia cu celalalt si despre felul in care ne raportam cu totii astazi la un viitor nelinistitor.

Bugetul filmului este de circa 2,8 milioane de euro, iar creditul alocat de CNC România este de 3 milioane de lei. Filmarile au fost realizate in perioada noiembrie 2021-ianuarie 2022, in principal in satul Rimetea din judetul Alba, dar si in alte localitati din Transilvania.

Filmul a fost vândut deja din faza de scenariu in 21 de teritorii.

Anul acesta, presedintele juriului festivalului de film de la Cannes este actorul francez Vincent Lindon. Juriul, format din noua membri, acorda un total de sapte premii pentru filmele din competitie: Palme d’Or, Grand Prix, Prix du Jury, Premiile pentru cea mai buna regie, scenariu, interpretare masculina si feminina.

Juriul de anul acesta este format din patru regizori si cinci interpreti. Cel mai reputat dintre regizorii din juriu este Asghar Farhadi, dublu câstigator de Oscar si câstigator de Grand Prix si Cel mai bun scenariu la Cannes, iar cel mai putin experimentat este Ladj Ly, autor a unui singur lungmetraj, bine apreciatul Les Misérables, premiat la Cannes cu Prix du Jury. Dintre regizorii aflati in competitie, alaturi de Cristian Mungiu, se numara alti patru regizori care au fost recompensati anterior cu Palme d’Or: fratii Jean Pierre si Luc Dardenne, Ruben Östlund si Hirokazu Kore-eda.

La premiera mondiala de la Cannes vor participa pe lânga Cristian Mungiu, care a realizat regia si scenariul filmului, si interpretii rolurilor principale: Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârladeanu, Orsolya Moldován si Maria Dragus, precum si membri ai echipei: directorul de fotografie Tudor Vladimir Panduru (Intregalde, Malmkrog), scenografa Simona Paduretu (Bacalaureat, Tata muta muntii), monteorul Mircea Olteanu (Dupa Dealuri, Bacalaureat) si producatorul Tudor Reu (Hackerville, Tata muta muntii).

Este cea de-a sasea participare a regizorului Cristian Mungiu la Cannes. Occident (Quinzaine des Réalisateurs, 2002) si Amintiri din Epoca de Aur (Un Certain Regard, 2009) au fost selectionate in sectiuni paralele, in vreme ce in competitia oficiala au fost prezentate 4 luni, 3 saptamâni si 2 zile (Palme d’Or, 2007), Dupa Dealuri (Premiile pentru interpretare feminina pentru Cosmina Stratan si Cristina Flutur si Premiul pentru cel mai bun scenariu in 2012) si Bacalaureat (Premiul pentru cea mai buna regie in 2016).

In 2013, Cristian Mungiu a fost prezent in juriul competitiei oficiale, iar ulterior a prezidat juriile Cinefondation (scurtmetraje) si al sectiunii Semaine de la Critique.

Citește în continuare