Radu Afrim monteaza la Targu Mures un spectacol inspirat din volumul de poezii al Simonei Popescu. Regizorul se intoarce dupa 20 de ani la Compania „Liviu Rebreanu“
O meditatie poetica despre viata, avand ca sursa de inspiratie poezia insasi, dar si natura, spectacolul IERBAR prezinta viziunea lui Radu Afrim asupra trecerii timpului, intr-un cadru in care coexista cupluri tinere, cupluri de varstă medie, dar si cupluri in varsta.
Cuplurile se afla in faze existentiale diferite, dar fragilitatea, dorinta de iubire si de comuniune, precum si constiinta ca totul e efemer le impregneaza fiecare gest si actiune. „In freamatul nesfarsit al naturii putem distinge, la scara micro, caracterul infinit al universului macro care ne intampina cu rasarituri, apusuri si stele, un univers deopotriva familiar si misterios-fascinant, de care suntem, in esenta, inseparabili”, noteaza compania de teatru.
IERBAR este o experienta teatrala multisenzoriala, unde scenariul a fost scris de Radu Afrim si este inspirat de volumul de poezie „Cartea plantelor si animalelor“ de Simona Popescu.
Din distributie fac parte actorii Nicu Mihoc – Viorel (Stalker), Berekmeri Katalin – Róza, Elena Purea – Ea, Theo Marton – El, Alex Stoicescu – Darius, Laura Mihalache – Staminia, Cristina Holtzli – Rebeca, Luchian Pantea – Piticu, Ale Tifrea – Dia, Georgiana Ghergu – Sora 2, Loredana Dascalu – Sora 1, Mela Mihai – Profa si Radu Anastas – Cameraman.
Regia artistica, filmarile si universul sonor ii apartin lui Radu Afrim, scenografia a fost conceputa de Irina Moscu, dramaturgia de scena a fost realizata de Andreea Radu, Video Design-ul ii apartine lui Trucza Samu, asistent de regie a fost Dragos Stoenescu, asistenta de scenografie a fost Sikó Dorottya, iar regia tehnica este asigurata de Teodora Craciun.
Premiera absolută va deschide oficial stagiunea 61 a Companiei „Liviu Rebreanu“ si va avea loc sambata, 10 septembrie, ora 19.00, la Sala Mare. Biletele pot fi achiziţionate online de pe platforma www.biletmaster.ro.
Simona Popescu s-a intors la a publica poezie dupa 15 ani, iar dupa cum Sanda Cordos mentioneaza, „Avand certe radacini in volumele ei anterioare, imaginarul naturii ajunge in Cartea plantelor si animalelor la desavarsire, intr-o structurare savanta, subtila si indeaproape supravegheata.
Deschiderea stagiunii in acest weekend vine dupa un gest alarmant al managementului Teatrului National Targu Mures, care si-a dat demisia din cauza starii deplorabile a cladirii si de lipsa de reactie a clasei politice, relateaza Agerpres.
Directorul general al Teatrului National Targu Mures, Attila Gáspárik, i-a adresat de curand o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis prin care mentioneaza, printre altele, faptul ca aceasta cladire a teatrului a fost inaugurata in 1973, iar de atunci nu s-au efectuat renovari semnificative si nici nu a fost izolata termic, ceea ce va deveni o problema in sezonul rece.