Radu Stancu, producatorul filmelor „Spre Nord” si „Alis”, selectat la Festivalul de Film de la Cannes in programul European Film Promotion. „Vom prezenta noua colaborare cu Octav Chelaru, pentru RARA AVIS, o comedie care urmeaza sa fie filmata in Spania, dar si proiectul ATLASUL UNIVERSULUI, primul nostru film pentru copii, scris de Mihai Mincan si regizat de Paul Negoescu”.
Douazeci de producatori emergenti din 20 tari europene au fost selectati pentru a lua parte la programul de promovare si networking „Producers on the Move”, dezvoltat de European Film Promotion inainte si in timpul Festivalului de Film de la Cannes.
Romania este reprezentata de Radu Stancu, producatorul filmelor „Alis” care a castigat Ursul de Cristal si Teddy Award la Berlinale anul trecut si „Spre Nord”, premiat la Festivalul de Film de la Venetia cu trofeul Bisanto D’Oro, tot anul trecut.
Radu Stancu este unul dintre cei doi romani aflati pe listele extinse asociate Festivalului de la Cannes in acest an.
Daca in anii anteriori ne-am obisnuit sa vedem cel putin 5 cineasti romani pe listele de la Cannes — in competitia oficiala, in selectiile Un Certain Regard sau Quinzaine de Realizateurs sau alte programe adiacente — anul acesta suntem reprezentati de Radu Stancu si de Radu Ciorniciuc, documentarul „Tata” la care a lucrat alaturi de Lina Vdovii fiind selectat in „Cannes Docs” in cadrul programului CIRCLE Women Doc Accelerator care evidentiaza creatiile femeilor cineaste (in acest caz, proiectul fiind selectat datorita Linei Vdovii).
Radu a declarat pentru Urban.ro despre participarea la programul „European Film Promotion”: „Participarea la Producers on the Move Cannes 2023 ma bucura nespus. Este unul dintre cele mai importante programe europene dedicate producatorilor. Programul ofera oportunitati de extindere a retelei de coproductie, parteneriate si finantare. Participantii sunt expusi catre cele mai noi tendinte in ceea ce priveste dezvoltarea, finantarea, productia, distributia si promovarea proiectelor de film.
Vom prezenta portofoliul nostru de proiecte, printre care se numara Magnum Opus, o comedie neagra regizata de Bogdan Mirica, si filmul DINtI DE LAPTE, un fantasy-coming of age-thriller regizat de Mihai Mincan. Mai mult, vom colabora din nou cu Octav Chelaru pentru filmul RARA AVIS, o comedie ce se transforma in film de actiune si satira, care urmeaza sa fie filmat in Spania. De asemenea, suntem foarte incantati sa prezentam si proiectul ATLASUL UNIVERSULUI, primul nostru film pentru copii, scris de Mihai Mincan si regizat de Paul Negoescu.
Co-producem, de asemenea, 4 proiecte internationale destul de mari, in Portugalia, Japonia, Costa Rica si Argentina. In plus, ne-am extins in dezvoltarea de proiecte de serial, cu trei proiecte in diferite stadii de dezvoltare, incadrate in genuri destul de diferite fata de tipul de proiecte de serial abordate pana in acest moment in tara: o comedie neagra cu accente de mythic fantasy, un crime-thriller-supernatural si un biopic despre viata Anei Aslan.”
Pe langa Radu Stancu, au fost selectati producatori din nominalizarile depuse de catre organizatiile membre ale EFP (European Film Promotion): Gentian Koçi (Albania), David Bohun (Austria), Julie Esparbes (Belgia), Vanya Rainova (Bulgaria), Miljenka Čogelja (Croatia), Stelana Kliris (Cipru), Alice Tabery (Republica Ceha), Emile Hertling Péronard (Danemarca), Emilia Haukka (Finlanda), Silvana Santamaria (Germania), Vicky Miha (Grecia), Júlia Berkes (Ungaria), Kathryn Kennedy (Irlanda), Valon Bajgora (Kosovo), Dominiks Jarmakovičs (Letonia), Erik Glijnis (Tarile de Jos), Elisa Fernanda Pirir (Norvegia), Juraj Krasnohorský (Republica Slovaca) si Julia Gebauer (Suedia).
Producatorii considerati emergenti pe piata europeana vor lua parte la un program personalizat pentru a incuraja coproductiile internationale, pentru a spori schimbul de experienta si pentru a contribui la crearea de noi retele profesionale.
Programul online pre-festival, care a inceput la jumatatea lunii aprilie, se incheie astazi, 4 mai si a inclus intalniri rapide unu la unu, mese rotunde si sesiuni de pitching. Producatorii se vor intalni apoi la Cannes, intre 18 si 22 mai, si vor lua parte la un program intins pe parcursul a cinci zile, care va include studii de caz, evenimente sociale si o ampla campanie de promovare prin intermediul revistelor internationale de specialitate.
Trei dintre producatorii selectati isi vor prezenta filmele la Cannes. Olandezul Erik Glijnis a coprodus „Lost in the Night”, de Amat Escalante, care va rula in sectiunea Cannes Premiere. Dupa „Dalva” in 2022, „The (Ex)perience of Love” de Julie Esparbe, de Ann Sirot si Raphaël Balbonin, va fi proiectat in Saptamana Criticii de la Cannes, in timp ce scurtmetrajul de animatie „Electra” de Juraj Krasnohorský, de Daria Kashcheeva, va fi prezentat in premiera in selectia La Cinef.
Dintre producatorii inclusi in program, Miljenka Čogelja se remarca prin „Safe Place” care a castigat trei premii la Locarno si doua la Sarajevo, David Bohun a produs „The Trouble With Being Born” (Premiul special al juriului, Berlinale in 2020) iar Emile Hertling Péronard a realizat documentarul „Twice Colonized”, de Lin Alluna, care a avut premiera la Sundance in ianuarie.
Radu Stancu a creat in 2009 deFilm, o companie independenta de productie de film care are mai multe proiecte majore in lucru.
Radu a studiat productie de film, montaj de film si sound design la Universitatea Nationala de Teatru si Film Bucuresti si este absolvent al EAVE Producer’s Workshop, EAVE Ties That Bind, EAVE Marketing Workshop. A fost implicat intr-o serie de productii cinematografice, de scurt si lungmetraj, de la fictiune sau animatie la documentar, care au fost prezentate si premiate in festivaluri de film precum Venetia, Cannes, Berlin, Locarno, IDFA, Karlovy Vary, Busan sau AFI.
Proiectul „Alis”, in regia lui Clare Weiskopf si Nicolas Van Hemelryck, a castigat Ursul de Cristal si si un Teddy Award la editia din 2022 a Berlinalei, iar „Spre Nord”, in regia lui Mihai Mincan, a avut premiera la Venetia, in cadrul competitiei Orizzonti.
In prezent, Radu Stancu si deFilm lucreaza la patru lungmetraje importante.
Primul este „Titanic Ocean”, o coproductie Grecia, Franta, Romania, Japonia, Germania, Spania si Singapore, in regia lui Konstantina Kotzamani care urmeaza sa fie lansat anul viitor.
Al doilea este „Dinti de lapte” (Milk Teeth) in regia lui Mihai Mincan pentru care se cauta finantare, urmand sa fie lansat probabil in 2025. Tot in 2025 ar trebui sa fie lansat si „Magnum Opus” in regia lui Bogdan Mirica iar pentru 2026 este planuit „Rara Avis” in regia lui Octav Chelaru.
In portofoliul lui Radu se afla lungmetraje precum „Lumea e a mea” (2015), „Love Bus: Cinci povesti de dragoste din Bucuresti” (2014), „Marita” (2017), „Omul care a vrut sa fie liber” (2019) „Copii pierduti pe plaja” (2020) si „Balaur” (2022) care a avut opt nominalizari la Premiile Gopo 2023.