Rasinari, satul in care s-a nascut Emil Cioran, a fost desemnat cel mai atractiv loc turistic din Romania de catre Organizatia Mondiala a Turismului. Este in primele 32 de localitati turistice din lume, s-a remarcat printr-un joc interactiv pe Questo si o piesa de teatru jucata de sateni.
Organizatia Mondiala a Turismului a desemnat recent satul Rasinari drept cel mai atractiv loc turistic din Romania. Localitatea din judetul Sibiu a fost aleasa in cadrul competitiei „Best Tourism Villages” alaturi de alte 31 de destinatii din intreaga lume.
Competitia a fost jurizata de specialistii Consiliului Consulativ al OMT din peste 130 de candidaturi provenite din 57 de tari.
Distinctia recunoaste destinatiile rurale care adopta turismul ca motor de dezvoltare si pentru noi oportunitati de locuri de munca si venituri, pastrand si promovand in acelasi timp valorile si produsele traditionale ale comunitatii locale.
In 2022, un total de 32 de sate din 18 tari din cele cinci regiuni ale lumii au primit aceasta recunoastere. Satele au fost evaluate de un consiliu consultativ independent pe baza unui set de criterii care acopera noua domenii: resurse culturale si naturale, promovarea si conservarea resurselor culturale, sustenabilitatea economica, sociala si a mediului, dezvoltarea turismului si integrarea lantului valoric, administrarea si prioritizarea turismului, infrastructura si conectivitate si sanatate, siguranta si securitate.
In total au fost propuse 136 de sate din 57 de state membre ale OMT, fiecare stat membru putea nominaliza maximum trei sate. Pe langa cele 22 de localitati alese drept „cele mai bune sate turistice in 2022”, alte 20 de asezari rurale vor intra intr-un program de modernizare.
Printre celelalte sate turistice alese drept castigatoare se numara Zell am See din Austria, Jingzhu si Dazhai din China, Isola del Giglio din Italia, El Fuerte din Mexic, Lamas din Peru, Kfar Kama din Israel, Thái Hải din Vietnam sau Birgi din Turcia.
Rasinari face parte din Marginimea Sibiului, o zona de munte a judetului Sibiu compusa din 18 sate cu 40.000 de locuitori.
Zona este situata la sud-vest de orasul Sibiu, in sudul Transilvaniei, la poalele Muntilor Cindrel si Lotru. Satul are o istorie bogata in cresterea oilor si produce o mare varietate de produse locale.
Branza locala este un produs emblematic, celebrat prin „Ruta Branzei” din judetul Sibiu si in cadrul festivitatilor „Ziua Branzei Romanesti” si „Festivalul Branzei si al Rachiului”.
Alte atractii culturale ale satului includ Grupul de dansuri populare traditionale, Muzeul Etnografic al Satului, Muzeul de Religie, Biserica Sfanta Paraschiva si casa familiei poetului Octavian Goga care s-a nascut in localitate.
Cel mai prestigios fost localnic al satului a fost filozoful si scriitorul de origine romana Emil Cioran care ulterior s-a mutat la Paris, unde a si murit. S-a nascut pe 8 aprilie 1911 intr-o casa devenita astazi monument istoric. Din pacate cladirea – care poarta o placa memoriala ce le aminteste satenilor despre Cioran – nu poate fi vizitata, autoritatile au incercat de-a lungul timpului sa o achizitioneze de la proprietarul actual dar fara succes. Tatal filozofului este inmormantat in cimitirul de langa biserica „Sfanta Treime” din sat, Emilian Cioran fiind protopop si consilier al Mitropoliei din Sibiu.
Printre proiectele dezvoltate in Rasinari care au impresionat juriul OMT s-au remarcat un joc interactiv pe Questo si o piesa de teatru jucata de sateni.
Autoritatile din Rasinari au utilizat aplicatia Questo pentru a readuce in atentia turistilor povestile si legendele locale. Satul poate fi descoperit printr-un joc interactiv prin care puteti afla despre basmele, oamenii si gastronomia satului.
Un alt aspect remarcat de juratii OMT a fost „nunta ciobanului”, o piesa de teatru jucata de satenii din Rasinari care incorporeaza traditiile si obiceiurile legate de viata pastorala in satele din muntii Transilvaniei.
Pe parcursul piesei, publicul descopera vechi obiceiuri pastorale, credinte si superstitii ale comunitatii, precum si elemente de vestimentatie traditionala, cantece si povesti traditionale. Spectacolul se joaca, la cerere pentru grupuri mari, doar la Rasinari sau la Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale Astra din Sibiu.