Red Lights/Dincolo de intuneric
Red lights/Dincolo de intuneric m-a pacalit cu un trailer promitator cu o poveste interesanta si cu o distributie de zile mari. Din pacate, filmul nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor.
Imi plac foarte mult thrillerele supranaturale iar lupta dintre sceptici si mistici mi se pare un subiect puternic si destul de rar folosit. De obicei filmele cu subiect paranormal ne ofera un fenomen supranatural cu efecte distructive si ne arata cum este rezolvat.
Cei pasionati de misticism care cauta raspunsuri la intrebari filozofice vor fi profund dezamagiti. In cazul de fata avem doua tabere si doua puncte de vedere diferite- oamenii de stiinta, convinsi ca lumea e plina de impostori care exploreaza temerile oamenilor si parapsihologii, oamenii care cred si/sau pretind ca detin puteri supranaturale.
Tabara scepticilor e reprezentata de dr Margaret Matherson (interpretata de Sigourney Weaver) si asistentul ei Tom Buckley (Cillian Murphy) care investigheaza si demasca impostorii depistand lumina rosie adica indiciile de care se folosesc acestia pentru a pacali lumea. Pe de alta parte il avem pe Simon Silver (Robert de Niro) un celebru parapsiholog orb care isi face revenirea dupa 30 de ani de absenta. Margaret care a mai avut de-a face cu el acum multi ani, il considera un om periculos si fara scrupule si nu vrea sa se amestece in treburile sale dar Tom e hotarat sa-l discrediteze cu orice chip. Asa ca isi ia ca ajutor o studenta (Elizabeth Olsen) si intra din ce in ce ce mai adanc in universul lui Simon.
Filmul a vrut sa aiba un aspect stiintific iar asta i-a stricat mult din atmosfera si i-a redus din tensiune. Regizorul ne pune sa asistam la un fel de analiza detaliata a fenomenului dar personajele principale ne raman straine si nu putem empatiza cu ele. Ne detasam de toti si de toate si luam parte la o lectie de investigatie despre cum depistam infractorii incat nu mai vedem ce e dincolo de intuneric.
In final avem parte de o surpriza binemeritata, care nu reuseste insa sa salveze impresia genereala pe care ti-o lasa filmul.
Distributie formata din niste actori mari dar nu pot spune ca am avut parte de vreo lectie magistrala de interpretare. Dupa toate comediile usurele din ultima vreme, Simon Silver ii dadea sansa lui Robert de Niro sa-si reabiliteze imaginea de actor dramatic, dar s-a mentinut la limite medii- nu a excelat dar nici nu a dezagamit.
De regie, scenariu si montaj s-a ocupat spaniolul Rodrigo Cortes pe care l-am admirat acum cativa ani cand a reusit sa creeze cel mai claustrofobic film realizat vreodata, Buried.
Vazut, placut?