Skip to content

Trecerea la ora de iarna. Regele Charles detine peste 1500 de ceasuri mecanice care trebuie intoarse de doua ori pe an. Galerie foto cu cele mai vechi si spectaculoase exemplare din resedintele regale.

Odata cu trecerea la ora de iarna, toate ceasurile din palatele si resedintele Regelui Charles sunt intoarse pentru a se alinia la noul fus orar. Evenimentul are loc de doua ori pe an si implica o echipa de experti care lucreaza 40 de ore pentru a se asigura ca toate ceasurile din colectia Majestatii Sale functioneaza corect.

Echipa se numeste „Royal Collection Trust” si include specialisti ceasornicari care intorc cele 1500 de ceasuri mecanice existente in toate resedintele regale.

Dintre cele 1500 de ceasuri, 600 sunt in Palatul Buckingham, 450 pe mosia Castelului Windsor si 50 la Palatul Holyroodhouse.

Ceasurile detinute de Regele Charles, mostenite de la Regina Elisabeta, difera de la piese traditionale, construite in urma cu sute de ani pana la ceasuri de turela, muzicale, astronomice si miniaturale.

Pe langa designul deosebit al fiecarui exemplar, colectia regala este precum un muzeu care prezinta evolutia inovatiilor mecanice realizate de-a lungul domniei fiecaruia dintre monarhii britanici din ultimii 500 de ani.

Mai jos puteti il puteti urmari pe Maestrul Ceasornicar care se ocupa de ceasurile din interioul Castelului Windsor si de pe mosia adiacenta.

Fjodor van den Broek este Maestrul Ceasornicar care se ocupa de piesele din castelul Windsor, construit in urma cu 900 de ani.

Castelul Windsor este decorat cu 450 de ceasuri. 250 de dintre acestea se afla in interiorul castelului, sapte dintre ele sunt ceasuri-turn iar restul sunt raspandite in diverse cabane si locuinte aflate pe mosie.

In weekendul acesta, Fjodor van den Broek va petrece 16 ore pentru a intoarce toate ceasurile la ora de iarna. Estimativ, intr-o zi obisnuita in care verifica fiecare ceas in parte face peste 16.000 de pasi in jurul castelului. Acesta a declarat pentru BBC: „Sunt doar eu la Windsor si mai am un coleg la Buckingham care schimba toate ceasurile de acolo.”

Ceasurile din bucatariile Castelului Windsor si ale Palatului Buckingham sunt cu 5 minute inaintea celorlalte pentru a se asigura ca mancarea va ajunge intotdeauna la timp.

Van den Broek verifica zilnic toate ceasurile din camerele oficiale deschise publicului si din cele in care Regele primeste sefi de state si ofera decoratii.

Fiind vechi de aproape 500 de ani, o parte dintre ele sunt mai delicate si trebuie reparate si intoarse constant. Maestrul a declarat ca „majoritatea ceasurilor functioneaza corect dar, din cand in cand, fara un motiv anume, incep sa ramana in urma sau sa o ia inainte. Am invatat sa zic ca „asa e viata”. Asa ca trebuie sa raman mereu atent, cu ochii pe ele.”

O parte din ceremonia de intoarcere a ceasurilor a fost surprinsa in fotografii care au fost postate de Royal Collection Trust.

Unul dintre cele trei dintre cele mai pretioase ceasuri din colectia Regala dateaza din secolul al XVIII-lea.

Ceasul astronomic cu patru laturi instalat in Buckingham House a fost creat in 1765 pentru Regele George al III-lea de maestrul ceasornicare Eardley Norton.

Ceasul de camin din State Dining Room de la Castelul Windsor a fost creat in 1837 la faimoasa fabrica de portelanuri de la Sevres. Include o pictura cu Christian Huyghens care prezinta primul ceas cu pendul din lume.

Cartier a creat ceasul de birou de mai jos din argint, smalt si piatra albastra. A fost un cadou oferit de Regelui George al V-lea de catre Regina Alexandra la incoronarea din 1911. Inscriptia spune „Fie ca Dumnezeu sa te ghideze si sa te protejeze.”

Citește în continuare