Skip to content

Regizorul “Singur Acasa 2″ ar vrea sa taie aparitia lui Donald Trump din film dar ii este frica sa nu fie deportat. Aparitia a fost conditionata de Trump in schimbul acordului de filmare la hotelul lui.

In lumea cinematografiei, uneori o alegere aparent nesemnificativa poate deveni, in timp, o povara cu greutate simbolica. Regizorul american Chris Columbus, cunoscut pentru filmele „Mrs. Doubtfire”, primele doua productii din seria „Harry Potter” si cele doua pelicule iconice “Singur Acasa”, a declarat ca traieste cu o astfel de alegere pe umerii lui.

Este vorba despre aparitia de sapte secunde a lui Donald Trump in “Singur Acasa 2”, film lansat in 1992. Desi secventa pare banala – Kevin McCallister, interpretat de Macaulay Culkin, il intreaba pe Trump unde este lobby-ul hotelului Plaza, iar acesta ii raspunde „Pe hol si la stanga” – regizorul marturiseste ca momentul a devenit, in timp, un „blestem”, un „albatros” de care nu mai poate scapa.

Aparitia lui Trump in film a fost conditionata de actualul presedinte american, el detinand la vremea respectiva cladirea in care s-a filmat secventa respectiva.

Intr-un interviu recent acordat publicatiei San Francisco Chronicle, Columbus a rememorat momentul in care s-a decis includerea lui Trump in scena respectiva. La inceputul anilor ‘90, Plaza Hotel din New York era detinut de Donald Trump iar echipa de productie era disperata sa obtina acces la acest loc emblematic pentru filmari. 

Columbus spune ca, desi a platit taxa necesara pentru inchirierea locatiei, Trump a impus o conditie suplimentara si neobisnuita: sa apara in film. „Singura modalitate prin care puteti folosi Plaza este daca apar si eu in film”, i-ar fi spus Trump regizorului.

Aceasta impunere directa, pe care Columbus o numeste azi o forma de santaj, a fost acceptata in contextul presiunii productiei. 

Regizorul subliniaza ca nu a existat nicio rugaminte din partea echipei catre Trump, asa cum a sustinut mai tarziu fostul presedinte: „Nu am rugat niciodata pe cineva care nu e actor sa apara in film.”, a spus el. 

Totul a fost o chestiune de constrangere logistica si de dorinta de a obtine o locatie-cheie pentru poveste.

Desi initial a vrut sa taie scena, Columbus si-a schimbat opinia dupa ce a testat filmul cu publicul in Chicago. 

La o proiectie de test in care era analizata reactia publicului inaintea lansarii filmului — o practica standard in industria cinematografica din SUA, menita sa aduca modificari finale unui film pentru a-l face pe placul spectatorilor —, „Cand a aparut Trump pe ecran, publicul a aplaudat si a ras in hohote. A fost un moment de delir colectiv”, isi aminteste regizorul. 

Convins de entuziasmul acestora, i-a spus editorului sa lase secventa respectiva in film: „Am crezut ca stiu totul despre comedie, dar se pare ca nu”.

In retrospectiva, regizorul nu mai considera acel moment amuzant: „A devenit o un blestem. A devenit ceva ce mi-as dori sa nu fi fost acolo.”

In 2023, Donald Trump a raspuns pe platforma sa Truth Social acuzatiilor lui Columbus, sustinand ca regizorul si echipa „il implorau” sa apara in film. „Eram foarte ocupat si nu voiam sa fac asta. Dar au fost foarte draguti si, mai ales, insistenti. Am acceptat, iar restul este istorie. Aparitia a fost grozava pentru film.”, a scris actualul presedinte SUA.

In ciuda regretului profund, Columbus nu a facut niciodata pasul de a elimina aparitia. „Nu pot sa-l tai. Daca-l tai, probabil ca voi fi expulzat din tara”, a spus el cu o ironie amara. Desi este cetatean american, regizorul are origini italiene si glumeste spunand ca, in cazul unei astfel de decizii, „ar trebui sa se intoarca in Italia sau ceva de genul”.

In spatele acestei glume, se afla o ingrijorare reala. Columbus face aluzie la cazuri recente de deportare initiate de administratia Trump impotriva unor persoane considerate incomode. 

A fost cazul unui barbat deportat din Maryland catre o inchisoare din El Salvador dintr-o eroare a autoritatilor, dar si al unor academicieni arestati dupa ce au sustinut proteste pro-palestiniene. 

Administratia Trump a incercat sa pedepseasca si institutii media considerate ostile. CBS News a fost data in judecata pentru 20 de miliarde de dolari pentru editarea unui interviu cu Kamala Harris, iar ABC News a platit recent 15 milioane de dolari in urma unui proces pentru o formulare gresita privind verdictul intr-un proces de agresiune sexuala intentat lui Trump.

In 2019, postul canadian CBC a difuzat o versiune editata a filmului “Singur Acasa 2”, din care lipsea aparitia lui Trump. Faptul a starnit nemultumirea acestuia — la vremea respectiva era in primul mandat de presedinte. In 2021, Macaulay Culkin a declarat ca este “complet de acord” cu ideea de a-l elimina pe Trump din montaj. 

Citește în continuare