Reguli de politete la Mesele de Pasti. Cu ce fel de cadou mergi, cum ajuti gazda.

Mesele de Paste sunt un prilej de bucurie, dar si de respect si buna-cuviinta, mai ales cand esti alaturi de familie, prieteni sau invitati. La o masa cu rudele vor fi multe momente care trebuie tratate cu intelepciune fara a va impune punctul de vedere. Masa de Paste nu ar trebui sa fie tribunalul familiei ci un moment pentru a impartasi bucurii.
Iata cateva bune maniere la masa de Paste, care te vor ajuta sa lasi o impresie frumoasa si atmosfera sa fie placuta pentru toata lumea.
Inainte de masa. E important si da o stare buna nu doar tie , ci si celorlalti daca te imbraci potrivit. Alege o tinuta curata, decenta si festiva, eventual si cu ceva simpatic simbolic cu sarbatoarea la care participi.
Asteapta gazda. Nu te aseza la masa pana nu esti invitat si nu incepe sa mananci inaintea celorlalti.
Saluta pe toata lumea. Cu zambet, eventual cu formula traditionala: „Hristos a inviat!” / „Adevarat a inviat!” foloseste salutul pentru a avea o clipa, fie si din priviri, cu fiecare dintre participantii la masa.
La masa, respecta ordinea servirii si asteapta sa fie servite toate persoanele inainte de a incepe sa mananci. Foloseste corect tacamurile, nu taia totul deodata, mananca incet, in portii mici.
Nu vorbi cu gura plina. E un clasic, e ceva ce auzi din copilarie, dar mereu de actualitate.
Fii atent la ceilalti. Daca esti conectata cu atentia la tot ce se intampla la masa o sa observi daca cineva are nevoie de paine, apa etc. si e frumos sa oferi ajutor.
Moderatia e parte din politete si din bunele manière si la mesele de Paste. Bucatele de Paste sunt gustoase, dar nu uitati de cumpatare, atat pentru dvs, cat si pentru a lasa si altora. Pe de alta parte nu e chiar frumos sa le spui copiilor sau partenerului de viata “nu mai manca atat de mult dulce” etc. E mai politicos sa stability de acasa, inainte de a merge la o masa festiva, cateva reguli interne si , apoi, sa va intelegeti din priviri.

Ciocnirea oualor rosii. Se face politicos, cu contact vizual si zambet. Se spune „Hristos a inviat!” si se raspunde „Adevarat a inviat!” si nu e chiar o competitie pe care sa o faci cu indarjire. Respecta pe toata lumea si acorda o atentie speciala copiilor pentru care ceremonia oualor are un farmec in plus si poate deveni o amintire peste ani.
La masa de Paste e important sa aveti respect pentru post sau traditii. Daca cineva a tinut post, nu-l tachina; daca nu a tinut, nu-l judeca.
Dupa masa, multumeste gazdei ai o vorba buna pentru masa, pentru ospitalitate si pentru atmosfera.
Ajuta la strans. Daca esti in familie sau la prieteni apropiati, ofera-te sa ajuti la stransul mesei.
Daca esti invitat la o masa de Paste, e politicos si elegant sa vii cu un mic gest de multumire pentru gazda. Nu e nevoie de ceva extravagant – conteaza intentia si buna-cuviinta.
Poti dunce un vin sau bautura fina, poti face un desert de casa pe care sa-l duci gazdei sau sa iei unul de la o cofetarie buna: cozonac, pasca, prajituri sau un tort festiv, poti merge si pe ceva deosebit, cum ar fi macarons, praline fine sau o cutie de bomboane artizanale.
Poti sa mai duci gazdei Un buchet de primavara (lalele, narcise, zambile) sau un aranjament floral de Paste.
Ai grija cu dulciurile pe care le oferi , mai ales daca esti la o familie care are copii; e important ca parintii lor sa stie si sa te indrume daca le dais au nu dulciuri.
Cel mai important pentru o atmosfera frumoasa si pentru politetea de la masa de Pasti este sa fii cu inima deschisa si sa te preocupi sa le fie bine celor din jurul tau, cu intelepciune si vorbe bune, dar si cu mici gesturi de atentie.
Sa aveti mese imbelsugate nu doar de mancaruri sofisticate, ci si pline de energie buna si bucurie.