Skip to content

Special Urban.ro: Reguli de politete de la marile scoli de maniere si diplomatie (part 7 Mindset. Intre raspuns si riposta)

foto cover profimedia

Politetea tine de un cod nescris de comportamente destinate crearii unui confort pentru voi, dar si pentru ceilalti atat in viata personala cat si profesionala.

Cand invatam si avem in reflex aceste reguli, nu doar ca suntem remarcati de cei din jurul nostru pentru confortul pe care-l cream in jur, iar oamenii isi doresc sa fie in preajmna noastra, ci avem mai multa incredere in noi, avem relaxarea sa interactionam mai usor cu ceilalti si avem, per total, o viata mai frumoasa.

Politetea e un semn al educatiei si rafinamentului, e o dovada ca intelegem importanta noastra in societate. O persoana inteligenta si educata, echilibrata emotional, nu are nicio motivatie sa fie nepoliticoasa, sa puna intr-o pozitie proasta pe cineva.

Respectul, bunatatea, atentia pentru cei din jur sunt de sute de ani caracteristile principale ale regulilor de politete, indiferent de cultura tarii sau de context. O persoana politicoasa,  are un mindset special, un comportament educat si stie sa nu puna niciodata pe cineva in inferioritate, facand viata celor din jurul lui – ba chiar si a lui – mai usoara.

Acest mindset special vine odata cu o inteligenta emotionala dezvoltata, mai ales in vremurile de pandemie.

Traim vremuri de o nesiguranta extraodinara, posibilitatea de a anticipa ce se va intampla in vietile noastre personale sau profesionale e aproape imposibila, iar presiunea pe care o simtim noi nu trebuie sa fie o justificare pentru a fi nepoliticosi cu ceilalti: si ei au propria presiune generata de aceste vremuri, cu depresie, frica si stress.

Studiile pe comportamentul creierului nostru arata ca intre stimul si raspuns se afla o distanta de 5-7 secunde. S-au scris carti motivationale bazate pe regula celor 5 secunde, perioada in care daca nu am luat o decizie care pare ca vine din instinctul nostru, probabilitatea sa mai luam acea decizie scade foarte mult.  

Cand e vorba de o decizie profesionala sau de o decizie prin care ne invingem o frica, regula celor 5 secunde are limitarea ei speciala. Dar cand vorbim de a raspunde politicos la un stimul care ne-a creat disconfort, aceeasi regula se aplica in sens opus: mai bine asteptam 5-7 secunde si vedem apoi daca mai vrem sau nu sa dam raspunsul.

In plus, intreaga emotie provocata de ceva care ne-a enervat, in raport cu o intamplare sau o persoana, dispare din corpul nostru in 90 de secunde. Deci cel mai intelept ar fi sa asteptam un minut si jumatate pentru a gasi o cale de raspuns.

Toti avem lucruri pe care le-am spus la nervi pe care le-am regretat apoi. Daca am fi asteptat minimum 7 secunde poate nu am fi raspuns deloc, iar daca ne hotaram sa raspundem si mai asteptam inca un minut jumate, probabil ca am fi raspuns mai intelept, mai politicos si nu am fi provocat un disconfort suplimentar celui din fata noastra.

Una dintre regulile principale din mindsetul unei persoane politicoase spune ”nu lasa dispozitia sa-ti afecteze manierele”, pentru ca adesea reactiile noastre sunt ghidate, de fapt, de stresul si provocarile din viata noastra.

Nu exista persoana care sa nu aiba o dispozitie fluctuanta, e total nerealist sa ne gandim ca vom fi tot timpul zen si in echilibru cu noi sau cei din jur. Dar cand constientizam asta, detasarea in fata unui raspuns la ceva care ne-a deranjat, va face diferenta intre un raspuns politicos si o riposta – un raspuns atac bazat pe ego si pe propriile frustrari.

Riposta este un raspuns instinctiv, in cele 5 secunde de dupa ceva ce ne-a creat disconfort, si vorbeste mai degraba despre experientele acumulate in propriile vieti.

Un comportament riposta ne face sa ne invartim in cerc – nu doar ca suntem nepoliticosi si cream disconfort celor din jur, dar acumulam si mai multe frustrari, ne hranim egoul si adancim si mai mult distanta intre echilibru si haos in mintea noastra.

Raspunsul e o actiune in care am decis echilibrat ce spunem, ne-am gandit la consecinte, am cantarit implicatiile vorbelor si faptelor noastre.

Pentru un asemenea mindset regula pauzei si detasarii de stimulul care a creat disconfort e cea mai eficienta si e o practica pe care o folosesc pishologii in tratamentul celor cu adictii. Aceasta regula este eficienta si in cazul atacurilor de panica, si in reducerea anxietatii, dar mai ales – zi de zi-  in a fi o persoana echilibrata si politicoasa.

Iata pasii din protocolul unei asemenea situatii pentru a evita riposta in locul unui raspuns echilibrat.

Opriti-va din orice faceti. Pur si simplu, opriti-va.

Observati emotiile din mintea dvs si obiectvati-le fara a emiteti judecati si fara sa puneti etichete.

Inspirati adanc 3-5 secunde, apoi expirati aerul pe nas.

Evaluati-va emotiile in acets moment si cum s-au schmbat gandurile fata de primu moment in care ati primit stimului care v-a suparat.

Raspundeti alegand cel mai potrivit context al situatiei, cu gandul la respect si bunatate pentru voi si pentru ceilalti.

Citește în continuare