Reguli feng shui pentru un an nou mai bun si armonios. Cum sa aranjati fiecare camera, ce culori si materiale sa folositi pentru a inspira o energie de prosperitate si bunastare.
Feng shui este arta chineza a plasarii obiectelor in spatiu. Se bazeaza pe filosofia ca tot ceea ce se afla in mediul nostru ne afecteaza energia sau ”chi-ul”. Astfel, in centrul acestei credinte este promovata ideea ca micile modificari din casa noastra au un impact semnificativ asupra marilor schimbari din viata noastra.
Daca doriti sa va imbunatatiti energia casei si sa va setati intentiile pentru anul acesta, specialistii va recomanda sa aplicati principiile feng shui in locuinta. Acestea aduc ganduri pozitive, armonie si au beneficii semnficiative pentru starea de spirit si atmosfera.
Va invitam sa cititi mai jos cateva reguli feng shui simple care pot avea un impact benefic asupra noului an care a inceput.
Pentru o viata armonioasa, in feng shui este recomandat ca pentru toate spatiile locuintei sa folositi culorile si materialele potrivite si in general sa evitati dezordinea.
Elementele naturale joaca un rol important in feng shui. Lemnul, focul, pamantul, apa si metalul sunt asociate cu culori, directii cardinale, anotimpuri si emotii. Echilibrul este obtinut prin incorporarea tuturor celor 5 elemente in mediul locuintei. Spre exemplu, focul este asociat cu vara, cu directia sud si cu culorile rosu si roz, dar si cu sentimente de dragoste si furie.
Specialistii in feng shui considera unele culori sunt mai benefice si de bun augur decat altele, printre acestea se numara negrul, albastrul, maroul, verdele, griul, portocaliul, rozul, violetul, rosul, albul si galbenul. Acestea ajuta la promovarea fluxului de energie pozitiva. De asemenea, pentru fiecare an sunt stabilite o serie de ”culori norocoase” care aduc belsug si succes in casa.
In 2025, anul sarpelui de lemn, sunt recomandate alb, verde si albastru, dar si nuantele metalice, precum auriul si argintiul.
Pe partea de materiale, cele mai utile pentru o energie pozitiva sunt bambusul, cristalul, sticla, jadul, metalul, hartia si lemnul. Specialistii sustin ca dezordinea trebuie evitata cat mai posibil, deoarece blocheaza armonia locuintei. Se recomanda pastrarea spatiilor cat mai curate si organizate, iar daca aveti obiecte pe care nu le folositi in mod regulat este indicat sa scapati de ele.
Lumina naturala si plantele faciliteaza la randul lor fluxul de energie pozitiva si bunastare, astfel este util sa lasati cat mai multa lumina naturala sa intre in locuinta, iar plantele sa fie pozitionate intr-un loc cu expunere maxima la lumina. Este bine sa evitati plantele otravitoare si obiectele sparte sau stricate.
In functie de camera, puteti aplica o serie de recomandari pentru a va transforma spatiul intr-un loc primitor si propice, in care sa va simtiti bine si care sa va aduca bunastare.
Cand vine vorba de feng shui, cele mai importante spatii ale locuintei sunt intrarea, bucataria si dormitorul.
Holul de intrare reprezinta punctul prin care energia intra in locuinta. Este indicat ca acest spatiu sa fie mereu ordonat si sa folositi culori precum alb, crem sau galben pal, pentru a crea sentimentul unui spatiu primitor. Puteti utiliza accente calde sau naturale, precum lemnul deschis la culoare sau nuantele de verde, acestea creeaza senzatia de echilibru si prospetime.
Asigurati-va ca usa de la intrare este curata si usor de deschis. Evitati acumularea de incaltaminte si alte obiecte pe langa usa, acestea pot crea tensiune. In aceasta zona a casei puteti plasa si o oglinda, insa nu direct in fata usii, deoarece reflecta energia inapoi afara. Adaugati si plante mici deoarece simbolizeaza cresterea si adauga vitalitate spatiului.
In bucatarie sunt recomandate nuantele de alb, crem sau galben deschis, care sugereaza curatenia si prosperitatea.
Pentru a promova sanatatea si abundenta, asigurati-va ca aragazul este functional, curat si utilizat regulat si mentineti blaturile de lucru curate si organizate. Este benefic sa mentineti si chiuveta, geamurile si podeaua curate in permanenta. Pentru prosperitate, introduceti boluri cu fructe proaspete sau vaze cu flori, acestea atrag energia buna. Evitati pe cat posibil obiectele ascutite la vedere, deoarece creeaza tensiune.
In cadrul dormitorului sunt benefice nuantele de roz pal, lavanda si albastru deschis. Plasati patul intr-o pozitie centrala din care puteti vedea usa — evitati daca se poate plasarea in linie cu usa — si asigurati-va ca exista acces pe ambele parti ale patului, acest lucru ajuta la echilibru in relatii. Evitati oglinzile orientate direct spre pat, acestea pot perturba somnul si incercati sa introduceti perechi de obiecte, cum ar fi noptierele sau lampile pentru a incuraja armonia.
Pentru sufragerie sunt indicate tonurile calde si primitoate, precum bejul, galbenul pal sau verdele deschis, care promoveaza conversatia si confortul. Asezati mobilierul astfel incat sa faciliteze interactiunea, evitand blocarea cailor de acces. Plasati canapeaua si scaunele intr-o configuratie circulara sau semi-circulara pentru a incuraja comunicarea. Adaugati plante de interior precum bambusul, aloe vera sau ficusul pentru a introduce elementul lemn, un simbol al cresterii si vitalitatii. Incercati sa pastrati spatiul aerisit si fara dezordine.
In ceea ce priveste baia, sunt recomandate nuante ca albastrul deschis, verdele menta sau albul, care induc o atmosfera de linistitoare si ajuta la purificare. Specialistii sugereaza pastrarea unor spatii cat mai aerisite si neaglomerate de produse de ingrijire, pastrati doar esentialul la vedere. Pentru a incuraja relaxarea, adaugati plante mici, rezistente la umiditate.