Un tablou cazut de pe perete si trimis la restaurare s-a dovedit a fi un Rembrandt in valoare de 200 de milioane de euro
Traseul operelor de arta prin lume este atat de surprinzator si lipsit de reguli incat istoria artei se scrie in fiecare zi, la 500 de ani dupa Renastere, una dintre cele mai prolifice si marcante perioade artistice. Aproape saptamanal sunt descoperite opere noi apartinand unor maestri precum Rembrandt, Van Gogh, Modigliani sau Picasso.
Cea mai recenta descoperire este „Adoratia Magilor” pictat de Rembrandt si datat in jur de 1632-1633. Desi anterior se credea ca originalul a fost pierdut si ca au supravietuit numai cateva copii ale acestei capodopere, lucrarea a fost autentificata in urma unui accident care a avut loc acum 5 ani.
Pictura realizata in ulei pe hartie care a fost lipita de o panza masoara 54 de centimetri cu 44 de centimetri si se considera ca era o pregatire a lui Rembrandt pentru seria dedicata vietii si patimilor lui Hristos. Copiile existente anterior care au permis identificarea lucrarii se afla in Gothenburg, Suedia si St.Petersburg, Rusia.
Anuntul a fost facut de istoricul de arta Marco Mascolo in cadrul simpozionului „Rembrandt: identificarea prototipului, vazand invizibilul” desfasurat la academia franceza de la Villa Medici din Roma. Guido Talarico, presedintele Italian Heritage Foundation care a organizat simpozionul, a declarat pentru ziarul britanic Times: „Sa gasesti un Rembrandt in Italia nu este ceva ce se intampla in fiecare zi.” Pictura a fost autentificata de numerosi specialisti care au identificat stilul lui Rembrandt atat prin tehnica rara dar si prin dimensiunile specifice pictorilor olandezi din anii 1630.
Tabloul se afla in colectia privata a unei familii italiene pana in 2016 cand a cazut de pe peretele pe care era atarnat si a fost nevoie sa fie trimis la reparatii.
Restauratorul Antonella di Francesco l-a luat in primire si a inceput sa curete cele aproape cinci secole de vernis pentru a scoate la suprafata culorile originale ale picturii.
In prezent, lucrarea se afla in posesia vanzarilor de arta insa familia care o detine planuieste sa o imprumute muzeelor si galeriilor si nu exista planuri pentru o vanzare a acesteia.
Potrivit agentiei de presa ANSA, lucrarea ar putea valora intre 70 si 200 de milioane de euro.
In ultimii ani, lucrarile lui Rembrandt au fost scoase extrem de rar la licitatie deoarece majoritatea colectionarilor sunt muzee sau galerii care atrag numerosi vizitatori prin simplul fapt ca detin o opera a maestrului olandez.
Pana in prezent, recordul lui Rembrandt in licitatii a fost de 33,2 milioane de dolari in 2009 pentru „Portretul unui barbat cu mainile in solduri” creat in 1658.
Lucrarea a fost vanduta in decembrie 2009 cu suma de 33,2 milioane de dolari in cadrul unei licitatii Christie’s. A fost cumparat de Steve Wynn care l-a vandut mai departe catre Alfred si Isabel Bader, cuplul fiind unul dintre cei mai cunoscuti colectionari de lucrari ale Vechilor Maestri. In 2015, acestia au donat lucrarea catre Queen’s University din Kingston, Ontario din Canada.
Alte lucrarilor ale Vechilor Maestri puteti descoperi mai jos.
In ultimul an, alte doua tablouri realizate de Rembrandt au fost recuperate in mod surprinzator.
Unul dintre ele era considerat fals si aruncat in pivnita unui muzeu din Oxford timp de 40 de ani. Ulterior, a fost descoperit ca fiind pictat de maestrul olandez.
In acelasi timp, saptamana trecuta a fost anuntata restaurarea completa a lucrarii „Rondul de noapte” care a fost refacuta cu ajutorul inteligentei artificiale pentru a recupera portiunile taiate in urma cu cateva sute de ani.
Pana in luna august, la Sibiu puteti vedea gravuri realizate atat de Rembrandt dar si de alti maestri precum Michelangelo, Da Vinci, Rafael sau semnate de Rubens, Goltzius, Callot, Rembrandt, Goya, Velasquez, Teniers sau Bruegel.