Una dintre cele mai faimoase picturi de Rembrandt, disponibila intr-o versiune de 717 gigapixeli. Este cea mai detaliata fotografie realizata vreodata cu o opera de arta.
Numita deseori una dintre cele mai faimoase si valoroase lucrari de arta veche, „Rondul de noapte” este acum disponibila intr-o versiune considerata imposibila in urma cu cativa ani. Pictura poate fi vazuta la dimensiunea de 717 de gigapixeli, adica 717.000.000.000 de pixeli.
Proiectul apartine Rijksmuseumdin Amsterdam, institutia care gazduieste capodopera lui Rembrandt care este clasata deseori la acelasi nivel de popularitate cu „Mona Lisa”, „Cina cea de Taina” si tavanul Capelei Sixtine. Reprezentantii muzeului au declarat ca dimensiunea impresionanta a imaginii este constituita din pixeli „care sunt mai mici decat o celula rosie din sangele uman”.
Noua versiune digitala a imaginii cu „Rondul de noapte” poate fi accesata gratuit aici.
Echipa muzeului care se ocupa de proiectul „Operatiunea Rondul de Noapte” (o echipa dedicata special restaurarii si investigarii amanuntite a lucrarii pentru a descoperi noi metode de a promova una dintre cele mai valoroase capodopere din colectia Rijksmuseum) a utilizat o camera foto Hasselblad H6D 400 MSde 100 de megapixeli si a realizat 8439 de fotografii individuale, fiecare cu dimensiunea de 5,5 x 4,1 centimetri. Ulterior, acestea au fost puse impreuna de un software de inteligenta artificiala pentru a forma imaginea finala care are o dimensiune de stocare de 5,6 terabiti.
Noua versiune de 717 gigapixeli a „Rondului de noapte” depaseste atat varianta digitala pe care Rijksmuseuma pus-o la dispozitie in perioada pandemiei – considerata la vremea respectiva una dintre cele mai amanuntite opere de arta digitalizate – dar si versiunea de 10 miliarde de pixeli a picturii „Fata cu cercel de perla” a lui Vermeer.
In cazul picturii lui Vermeer – despre care puteti citi mai jos – s-au descoperit numeroase secrete ale tabloului, inclusiv faptul ca faimoasa perla nu este de fapt o perla, ci o iluzie optica.
Aspectul extraordinar al acestei imagini este faptul ca pot fi observate cele mai mici detalii ale lucrarii, inclusiv craquelure – crapaturile si fisurile care se formeaza pe suprafata tabloului – urmele de pensula lasate de Rembrandt si usoarele variatii de pigment care ofera o privire amanuntita asupra procesului de executie si care ar fi vizibile numai daca ai sta in fata lucrarii in sine cu o lupa de o calitate exceptionala.
Proiectul este lansat la jumatate de an dupa ce „Rondul de noapte” a fost refacuta cu ajutorul tehnologiilor moderne si a inteligentei artificiale.
In 1715, sectiuni ale tabloului „Rondul de noapte” au fost taiate pentru a incapea pe peretii primariei din Amsterdam. Compozitia lui Rembrandt afiseaza portretele unui grup mare al garzilor publice din Amsterdam, conduse de figura proeminenta a capitanului Frans Banninck Cocq si a locotenentului sau, Willem van Ruytenburch.
„Rondul de noapte” a devenit un simbol national al Olandei la scurt timp dupa finalizarea sa in 1642 insa nici macar acest lucru n-a protejat lucrarea de la interventiile survenite. In secolul al XVIII-lea, tabloul a fost taiat pe toate cele 4 laturi pentru a putea intra prin cele doua coloane ale usilor primaria din Amsterdam, piesele respective fiind pierdute. Din secolul al XIX-lea si pana in prezent lucrarea a fost gazduita in Rijksmuseum, unde este expusa ca piesa principala a muzeului si reprezinta punctul central de atractie al Galeriei de Onoare.
Initial, pictura originala avea dimensiunea de 4 x 4,6 metri. Din partea stanga s-au taiat aproximativ 60 cm, din partea dreapta 7 cm, din partea de sus au disparut 22 cm iar din partea de jos doar 13 cm. Folosind tehnologii de ultima generatie si incluzand scannere si inteligenta artificiala, muzeul a reusit sa reconstruiasca piesele lipsa si le-au atarnat alaturi de lucrare pentru a oferi publicului posibilitatea de a privi „Rondul de noapte” in felul in care Rembrandt a intentionat sa-l arate.
Rezultatul final poate fi urmarit in detaliu mai jos.
In ultimul an, au fost recuperate in mod surprinzator 3 tablouri realizate de Rembrandt pe care le puteti descoperi mai jos.
Rembrandt Harmensz van Rijn este considerat unul dintre cei mai importanti pictori din istorie iar olandezii il apreciaza ca fiind cel mai mare artist din Epoca de Aur, alaturi de Frans Hals si Vermeer.
S-a nascut pe 15 iulie 1606 in Leiden, Olanda si a abandonat studiile facultatii pentru a se dedica picturii. A inceput ca ucenicul lui Pieter Lastman, artist specializat in subiecte istorice si biblice.
In 1631 s-a mutat in Amsterdam unde si-a conturat stilul care l-a transformat intr-unul din cei mai cautati portretisti ai vremurilor. Fiind inspirat de Caravaggio, care murise in 1610, Rembrandt a inovat prin realismul folosit pentru a reda luminile dramatice, a creat tablouri teatrale cu substrat psihologic.
Desi este cunoscut pentru portretele legendare realizate la comanda, Rembrand a pictat si tablouri istorice, scene religioase, mitologice, alegorice, peisaje, autoportrete, desene si schite.
Pana la finalul anilor 1640, Rembrandt si-a cheltuit toata averea, a fost nevoit sa-si vanda casa, atelierul si numeroase obiecte si tablouri din colectia personala, inclusiv presa de tipar. Ulterior, a dat faliment si murit in saracie, in 1656, fiind ingropat intr-un mormant nemarcat.