Skip to content

Reportaj de la Paris. LEGO a deschis Atelierul Superputerilor, o experienta interactiva cu instalatii spectaculoase, create de artisti din jurul lumii. Initiativa incurajeaza copiii si parintii sa se joace impreuna, in spatii fizice.

La Paris, zilele trecute a fost deschisa o galerie de arta imersiva a grupului LEGO care pune accentul pe impactul esential si transformator al jocului in dezvoltarea copiilor. Intitulata Atelierele Superputerilor, experienta desfasurata pe doua etaje in cladirea La Gaité Lyrique este gandita pentru intreaga familie dar ii invita pe cei mici sa transforme spatiul din jur printr-o serie de activitati care le dezvolta si potenteaza creativitatea, increderea in sine si abilitatile de interactiune sociala.

Echipa Urban.ro a fost prezenta la Paris la invitatia LEGO, a parcurs si interactionat cu instalatiile spectaculoase, desfasurate pe sute de metri patrati si create de artisti de renume din jurul lumii. Atelierele Superputerilor vor ramane deschise pana duminica, 16 septembrie, pot fi vizitate gratuit cu rezervarea unui bilet in prealabil, pentru sloturi cronometrate. Insa daca nu sunteti deja in capitala franceza sau nu ajungeti in zona pana la finalul saptamanii, va prezentam in continuare o serie de imagini spectaculoase cu instalatiile dar si detalii despre cercetarea serioasa care a stat la baza acestui proiect.

Intregul concept a fost coordonat de directorul de creatie Sarah Andelman, fondatoarea celebrului concept store parizian Colette (considerat un exemplu pentru toate concept store-urile aparute ulterior in intreaga lume, inclusiv in Romania), alaturi de artistii Aurélia Durand, Ekow Nimako si Chen Fenwan. 

De fapt, Atelierele Superputerilor (in engleza Superpower Studios, in franceza L’Atelier des Super-Pouvoirs) au aparut in urma unui studiu amplu realizat in 36 de tari, inclusiv in Romania, care arata cat de esentiala este joaca in formarea copiilor.

Partea din campania LEGO „Play is Your Superpower” (Joaca este superputerea ta), instalatia imersiva de la Paris ii indeamna pe vizitatori inca din primele minute sa redescopere puterea transformatoare a jocului. La intrarea in cladirea La Gaité Lyrique, decorata cu o arcada in stilul multicolor specific LEGO, sunteti invitati la interior de doi adolescenti de culoare. La al doilea punct de intrare propriu-zisa in Atelierele Superputerilor, va asteapta un alt grup de tineri de o diversitate ce pare fireasca in cadrul unei companii care celebreaza incluziunea umana in toate formele ei. In grupul de 6 adolescenti care fac check-in-ul in expozitie se aflau tineri de culori, rase si origini diferite — franceza, asiatica, indiana si africana.

Experienta nu mentioneaza termenul diversitate, nici macar comunicarile LEGO nu insista asupra ideii de incluziune. Insa diversitatea este implementata in fapt la un nivel care permite oricarui copil sau tanar care doreste sa intre in expozitie sa se regaseasca/oglindeasca inca de la intrare intr-unul din ghizii care primesc vizitatorii si ii indreapta spre spatiul Atelierelor. Este o modalitate simpla dar extraordinar de empatica — si de inteligenta la nivel de marketing — de a-i face pe toti vizitatorii sa se simta bine-veniti, intr-o lume in care reprezentarea personala este tot mai critica.

La baza, Atelierele Superputerilor sunt raspunsul unei nevoi identificate in studiul amplu realizat de LEGO Group ce arata ca familiile care se joaca mai mult impreuna sunt mai fericite. In acelasi timp, 90% dintre copii sunt de acord ca joaca este cel mai bun mod de a invata, de a se dezvolta si de a-si exprima sinele.

Cu toate acestea, exista o tendinta ingrijoratoare, 76% dintre parinti afirma ca fiii si fiicele lor au mai putine oportunitati de a se juca decat generatiile anterioare.

Cercetarea subliniaza, de asemenea, impactul omniprezent al dispozitivelor digitale, al volumului de munca al parintilor si al accesului limitat la spatii adecvate pentru joaca, toate aceste aspecte invadand din ce in ce mai mult timpul de joaca in familie. Parintii marturisesc ca petrec aproape de doua ori mai mult timp pe telefoane si laptopuri decat petrec jucandu-se in familie, in timp ce 66% spun ca volumul mare de munca le impiedica sa se joace, iar doua din cinci familii nu au acces la medii de joaca adecvate sau la spatii sigure pentru activitati recreative, ceea ce face ca unul din cinci parinti sa recunoasca ca nu se joaca niciodata cu copiii. 

Studiul a fost realizat si in Romania unde 41% dintre parinti au mentionat lipsa unor spatii de joaca adecvate si sigure pentru activitati in familie. De altfel, 41% este media la nivel mondial pentru aceasta statistica, maxima se regaseste la Hong Kong cu 67% iar minima in Austria cu 23%.

Tinand cont de o alta concluzie a studiului care spune ca 9 din 10 copii si parinti isi doresc mai mult timp de joaca impreuna, experienta de la Paris invita familiile sa redescopere bucuria jocului si sa il prioritizeze pe ordinea de zi.

Dupa analizarea studiului si alegerea ambasadorilor globali ai jocului, LEGO i-a reunit pe cei patru creativi la Billund, oraselul din Danemarca in care a fost fondata compania LEGO in urma cu 92 de ani. La Billund se afla in continuare prima fabrica LEGO din lume dar si primul parc de distractii Legoland.

Aurélia Durand si Sarah Andelman
Chen Fenwan si Ekow Nimako

Pentru a intelege cat de inradacinata este mentalitatea daneza in ADN-ul brandului — Danemarca este considerata in multe studii cea mai fericita natiune din lume —, numele LEGO este derivat din fraza “leg godt” care se traduce “joaca bine”. Iar experienta deschisa in cladirea La Gaité Lyrique reitereaza acest concept atat prin instalatiile gandite de Sarah Andelman — un geniu cand vine vorba de a identifica tendintele inaintea tuturor dar si in aducerea impreuna a diferitelor culturi si industrii creative —, dar si prin energia sau atmosfera generala a Atelierelor.

Astfel, Andelman, Aurélia Durand, Ekow Nimako si Chen Fenwan au participat la o serie de workshopuri desfasurate la Billund in care au observat copiii cum se joaca, cum interactioneaza in timpul jocului si care sunt principalele lucruri care ii motiveaza sa se implice in activitati sociale. Fiecare dintre artisti a tras propriile concluzii si a creat o instalatie care se aliniaza valorilor si esteticii personale. Ideile lor le veti regasi zilele viitoare intr-o serie de interviuri audio si transcrise care vor fi publicate zilele viitoare pe Urban.ro.

Merita mentionata aici si multiculturalitatea creativilor implicati, un aspect vizibil in lucrari care se afla la limita dintre imersivitate, distractie si fine art care pot rezona cu oameni din intreaga lume care se afla in vizita la Paris. Aurélia Durand este de origine franceza (din partea tatalui), africana (din partea mamei nascuta in Coasta de Fildes) si traieste in Danemarca, Ekow Nimako este de origine canadiana, cu radacini din Ghana, in timp ce Chen Fenwan aduce perspectiva asiatica prin utilizarea unor tehnici traditionale chineze de decupare a hartiei care au fost adaptate in mod special pentru piesele LEGO. Toti atribuie jocului din copilarie abilitati care au contribuit la modelarea vietii si carierelor lor creative.

Atelierele Superputerilor au o deviza clara inca de la intrare: “copiii sunt principalii arhitecti ai jocului.”

La intrare, vizitatorii sunt intampinati de un ghiseu unde li se ofera o cutie cu toarta, cu piese LEGO de diverse culori si forme care pot fi utilizate pentru a crea propriul autoportret intr-una din zecile de rame deja expuse in galeria de arta din spatiu. Intre ramele care includ deja autoportretele celor patru creativi responsabili pentru crearea si curatorierea instalatiilor (si un portret al Mona Lisei lui Leonardo da Vinci), se afla postere cu mesaje inspirationale care ii incurajeaza pe cei mici sa aiba incredere in ei, in propria imaginatie si creativitate si sa aiba curaj sa isi exprime personalitatea: “creativitatea ta este o forta”, “cu totii ne putem lasa semnatura aici”, “arata lumii cine esti tu”. Autoportretul pe care il realizeaza poate fi oricum isi doreste fiecare, poate avea par roz sau verde, de exemplu.

Inca de la inceput, copiii inteleg ca spatiul ii oglindeste pe ei si nevoile lor si invata sa preia controlul, sa se implice in fiecare instalatie in parte si, in fapt, sa se joace. Parcursul prin expozitiile interactive este marcat de un indrumator dispus pe podea, format din stickere in forma unor piese LEGO, la inceput sunt multicolore iar incepand de la instalatia lui Chen Fenwan isi schimba nuantele si sunt adaptate fiecarui spatiu si fiecarei viziuni creative in parte.

Dupa galeria autoportretelor, turul continua cu “Padurea dorintelor” lui Chen Fenwan, o padure eterica in care fiecare este atat vizitator dar si constructor al instalatiei, fiind invitat sa adauge o “samanta” care poate avea orice forma si care va atarna in spatiu, alaturi de instalatiile spectaculoase ale artistei de origine chineza. 

“Padurea dorintelor” este o instalatie compusa din mai multe constructii de 4 metri inaltime, sub forma unor copaci cu un aspect aproape digital. De fapt, au fost utilizate 221.000 de piese LEGO care au fost taiate, in premiera, folosind principiile artei chineze pentru decuparea hartiei. Este un spatiu plin de energie pozitiva, cu nuante contrastante de roz si galben, care aminteste de lumea copilariei si a viselor.

Instalatia artistei Aurélia Durand este o camera numita Remix care ii invata pe cei mici cum sa lucreze impreuna cu altii din jur pentru a crea lucruri minunate.

Camera Remix este o experienta digitala interactiva care invita la utilizarea creativitatii pentru a picta, mixa si remixa lucrarile de arta ale Auréliei, pentru a da viata propriilor creatii unice. In jurul unor ecrane sensibile la atingere, vizitatorii de orice varsta sunt invitati sa lucreze impreuna pentru a finaliza provocarile imaginate de Durand. 

Este o instalatie care celebreaza conexiunea umana si arata la un nivel micro cat de important este sa lucram impreuna cu altii — o lectie minunata pentru cei mici de a invata sa se conecteze cu cei din jur. Rezultatele finale sunt proiectate pe 250 de metri patrati, pe peretii unei sali de peste 10 metri inaltime. 

Experienta continua cu instalatia lui Ekow Nimako care invita vizitatorii in lumea mitologica a zeitei ghaneze si protectoare a pamantului – Asaase Efua – unde ii asteapta aventura si animalele.

Este un labirint mitic care se incheie in spatiul lui Asaase care arata spectaculos, fiind formata din aproximativ 400.000 de piese LEGO. 

Construita pe parcursul a 650 de ore, Asaase este un exemplu perfect al modului in care piesele jucause LEGO pot fi transformate intr-o opera de arta sofisficata, cu semnificatii profunde si spirituale — este o creatura a carei misiune este sa pazeasca si sa protejeze lumea.

Ekow Nimako este un artist unic prin faptul ca lucreaza numai cu piese LEGO negre, un aspect care il provoaca sa lucreze atent cu lumina si volumetria in timp ce face referinte la Afrofuturism si la aspecte istorice, sociale si culturale ce tin de radacinile artistului, istoria continentului african dar si la lumi fantastice.

Atelierele Superputerilor sunt interactive si necesita implicarea vizitatorilor. In plus, la finalul experientei primiti doua cadouri gratuite: oportunitatea unei fotografii de grup cu versiuni uriase din LEGO ale celor patru artisti implicati in proiect dar si o revista LEGO. Pentru cei dornici, experienta se poate prelungi cu momente de relaxare pe fotolii de puf si proiectii ale unor vizualuri LEGO.

In total au fost utilizate 2.823.019 piese LEGO, constructia a durat 1.440 ore iar 99% dintre acestea vor fi donate scolilor si organizatiilor caritabile dupa finalizarea expozitiei.

Dincolo de aceasta instalatie expusa la Paris, campania LEGO “Play is Your Superpower” continua sa promoveze importanta jocului la nivel global. Initiative precum o „biblioteca de joaca” in China, un restaurant creativ cu tematica pop-up in Japonia si parteneriate cu personalitati publice in Australia si Germania aduc experiente ludice in comunitatile din intreaga lume. 

In Paris, LEGO a incheiat, de asemenea, un parteneriat cu La Villette pentru a sprijini peste 87 000 de copii defavorizati cu ateliere si sesiuni de joaca gratuite in perioada 2024-2026, asigurandu-se ca jocul este accesibil tuturor. Va oferi sesiuni de joaca, ateliere gratuite si facilitatori care ii vor sprijini pe parinti si le vor oferi inspiratie pentru a petrece timp de joaca distractiv cu copiii lor. Vor fi organizate evenimente suplimentare in perioadele de vacanta scolara, cand lipsa spatiilor de joaca accesibile este si mai presanta.

Fiind una dintre putinele companii din lume care lucreaza pentru a face copiii mai fericiti, LEGO a realizat acest proiect cu o empatie exemplara pentru toti cei care isi doresc sa isi petreaca o dupa-amiaza in spatii imersive, interactive, care imbina arta si joaca, inspirand o intreaga generatie de copii sa devina artisti si sa creada in propriile puteri… sau superputeri.

Citește în continuare