Skip to content

Reteta delicioasa pentru „The Coronation Quiche”, tarta oficiala creata special pentru incoronarea Regelui Charles. Poate fi adaptata la legumele locale de sezon.

Locuitorii Marii Britanii si ai teritoriilor din Commonwealth se pregatesc de celebrarea incoronarii Regelui Charles al III-lea. Dupa incheierea ceremoniei somptuoase de la Westmister Abbey de sambata, 6 mai, de la ora 11:00 (ora 13:00 in cazul Romaniei), duminica va avea loc un pranz festiv care le ofera comunitatilor britanice ocazia sa se reuneasca in jurul mesei pentru a celebra evenimentul istoric. 

Mancarea oficiala a incoronarii lui Charles a fost aleasa de catre rege si regina si este un quiche cu spanac si tarhon proaspat, o tarta derivata din gastronomia franceza adaptata la ingrediente locale si de sezon din Marea Britanie. 

Potrivit descrierii oficiale de pe site-ul familiei regale, quiche-ul incoronarii are „un aluat crocant si fraged, umplut cu arome delicate de spanac, bob si tarhon proaspat. Se poate consuma calda sau rece, cu o salata verde si cartofi noi, fierti —  perfecta pentru Marele Pranz al Incoronarii”.

Reteta pentru „Coronation Quiche” este una simpla si poate fi adaptata usor la ingrediente locale. Realizarea ei dureaza aproximativ o ora si 20 de minute si poate fi o activitate placuta de familie in acest weekend.

Ingrediente pentru 6 portii:

Pentru aluat aveti nevoie de:

  • 250g faina alba + putina pentru masa de lucru
  • 50g unt rece cu 82% grasime, taiat in cubulete mici
  • 50g untura (poate fi inlocuita cu unt)
  • 4 lingurite de lapte
  • jumatate de lingurita de sare

Pentru umplutura aveti nevoie de:

  • 125ml lapte
  • 175ml smantana grasa sau smantana lichida
  • 2 oua medii
  • frunze verzi de tarhon, taiat marunt
  • 100g branza cheddar, rasa
  • 180g de spanac fiert, stors bine de lichid si usor tocat (se poate folosi si spanac congelat)
  • 60g bob fiert sau boabe de soia fierte (se pot inlocui cu boabe verzi de fasole sau mazare verde, de asemenea se poate dubla cantitatea) 

– se pot adauga si patrunjel verde sau usturoi, in functie de preferinte

Instructiuni:

Se cerne faina intr-un castron incapator si se adauga sarea, untul si untura. Folositi varful degetelor pentru a amesteca untul si untura cu faina pana cand obtineti o compozitie cu textura nisipoasa, asemanatoare cu pesmetul. Adaugati putin cate putin cele 4 lingurite de lapte si amestecati bine pana se formeaza un aluat. Framantati pana cand se aduna si devine neted, fara portiuni uscate de faina. Acoperiti aluatul cu folie si transferati in frigider pentru 30-45 de minute.

Intre timp, pregatiti o forma de tarta sau o tava rotunda cu diametrul de 20 cm, tapetati-o cu hartie de copt. Dupa ce aluatul s-a racit suficient, scoateti de la frigider si intindeti pe o suprafata presarata cu faina pana obtineti un cerc putin mai mare decat diametrul formei de copt, gros de aproximativ 5 mm. Transferati cu grija aluatul de pe masa de lucru in forma de copt si apasati usor in colturi pentru a acoperi toata suprafata. Aveti grija sa nu produceti gauri in aluat pentru a nu se scurge umplutura in timpul coacerii. Se acopera cu o folie si se lasa la frigier timp de 30 de minute pentru a se raci bine. Intre timp, se preincalzeste cuptorul la 190°C.

Dupa ce ati scos forma cu aluat, puneti o hartie de copt in forma de disc peste acesta. Hartia ar trebui sa fie destul de mare pentru a depasi marginile aluatului. Umpleti hartia cu boabe de fasole sau orez nefierte si puneti-o la cuptor. Coaceti aluatul timp de 20 sau 25 de minute pana cand devine usor auriu si uscat. Scoateti hartia de copt cu boabele de fasole/orez si mai coaceti timp de 5 minute, pana se usuca bine baza aluatului. Dupa ce l-ati scos din cuptor, reduceti temperatura la 160°C.

In continuare, amestecati laptele, smantana, oualele si tarhonul pana obtineti un lichid omogen. Imprastiati jumatate din branza rasa pe baza de aluat coapta si acoperiti-o cu spanacul tocat si boabele de bob/soia. In cele din urma adaugati peste acestea amestecul lichid si daca este necesar amestecati usor pentru a acoperi uniform toata suprafata. Se presara deasupra restul de branza rasa si se da la cuptor pentru 20-30 de minute, pana cand umplutura devine ferma si se formeaza o crusta aurie deasupra.

Puteti urmari intregul proces si in videoclipurile de mai jos sau pe site-ul BBC unde este recreata reteta postata pe canalul oficial al familiei regale britanice. 

Citește în continuare