Sase retete savuroase. De la traditionalele galuste cu prune pana la rafinamente cu pui sau muschi de porc cu prune
Prunele sunt printre cele mai comune fructe de sezon autohtone, insa in spatele acestor fructe delicioase, cu un aport caloric redus, stau ascunse numeroase beneficii pentru sanatate.
Fiind bogate in vitamina C, vitamina K, cupru si potasiu, prunele sunt cunoscute si pentru rolul de a reduce tensiunea arteriala, iar continutul de antioxidanti naturali (antocianine) are capacitatea de a distruge radicalii liberi si de a reduce, totodata, riscul de cancer.
Este cunoscut si beneficiul acestor fructe in privinta digestiei, prunele favorizand tranzitul intestinal prin continutul lor de fibre si sunt de ajutor si in meniul celor care sufera de diabet.
Desi sunt pline de savoare consumate in stare cruda, prunele devin vedete atunci cand le includem in diferite retete, fie ca vorbim de deserturi sau chiar de feluri principale de mancare.
Galustele cu prune starnesc apetitul celor mai pretentiosi gurmanzi, tocmai pentru ca imbina cu succes gustul dulce acrisor al acestor fructe delicioase cu aluatul fin.
Aveti nevoie de 250 g cartofi, un ou, 100 g faina, 10 prune de dimensiuni mici, 50 g pesmet, 50 g unt, 40 ml ulei, 2 plicuri de zahar vanilat, un varf de lingurita de scortisoara si un praf de sare.
Prunele se taie jumatati si se lasa la scurs, iar cartofii se fierb in apa pret de 25-30 minute, urmand ca mai apoi sa fie zdrobiti si amestecati cu sare si ulei. Atunci cand amestecul este rece, se adauga faina si oul, iar din compozitia rezultata se modeleaza 10 bucati egale. Prunele se acopera in compozitie si se pun la fiert in apa cu sare, la foc mic, cca 15 minute. Stingeti focul si lasati galustele in apa fierbinte inca 10 minute.
Pesmetul se caleste in unt topit aproximativ 1-2 minute, urmand ca mai apoi sa tapetati galustele cu pesmet, imediat dupa ce au fost scurse. La final, galustele se pudreaza cu scortisoara sau zahar pudra in functie de preferinte.
Pandispanul cu prune este un desert aproape de nerefuzat de catre orice gurmand, iar ingredientele pentru prepararea acestuia sunt printre cele mai simple.
Pentru o tava de dimensiuni medii de pandispan (pentru 12 portii) sunt necesare urmatoarele ingrediente: 250 g faina, 250 g zahar, 100 ml ulei de floarea soarelui, 6 oua, unt pentru tapetarea tavii, 10-12 prune de dimensiuni medii.
Ouale se separa, albusurile se bat alaturi de zahar pana cand se obtine o spuma tare asemanatoare celei pentru bezea, se adauga uleiul amestecand, iar apoi galbenusurile si faina in ploaie. Se spala prunele si se taie in jumatati, iar tava se tapeteaza cu unt si faina. Asezati continutul de aluat in tava si introduceti-l la cuptor, la 150 de grade, pentru 7-10 minute. Scoateti apoi tava pentru a aseza jumatatile de prunele uniform, cu coaja in jos, si introduceti din nou la cuptor pentru 40-50 de minute.
Compotul cu prune reprezinta o alternativa delicioasa, mai ales ca poate fi preparat destul de usor si fara zahar.
Prunele, alaturi de alte fructe de sezon precum caisele sau visinele, pot da un gust placut unui astfel de preparat, care se pregateste in cel mai scurt timp. Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g prune, 5 caise, 300 g visine, apa, 7 linguri de zahar (miere/indulcitor natural pe baza de stevie), 1 plic de zahar vanilat si 1 praf de scortisoara (dupa gust).
Fructele se spala, se curata de samburi, iar prunele si caisele se taie in jumatati. Toate fructele se pun la fiert intr-o oala alaturi de cel putin 2 litri de apa, impreuna cu cele 7 linguri de zahar sau oricare alta varianta de indulcitor. Se lasa sa fiarba cel mult 30 de minute, urmand ca la final sa adaugati zaharul vanilat si scortisoara. Se serveste rece, fiind o bautura perfecta in zilele calduroase.
Daca doriti sa savurati o masa mai usoara, salata de couscous cu prune si legume crude poate fi o alegere inspirata.
Ca si ingrediente aveti nevoie de cinci prune de dimensiuni medii, un pahar de couscous nefiert, o ceapa rosie medie, un ardei gras, o rosie de dimensiuni mari, piper, sare, ulei de masline si zeama de la o lamaie stoarsa.
Fierbeti couscousul conform instructiunilor de pe pachet, asteptati sa se raceasca sau grabiti procesul de racire prin folosirea unui jet de apa rece, iar apoi adaugati legumele si prunele taiate cubulete marunte, impreuna cu sucul de lamaie si toate celelalte condimente.
De-a lungul timpului, evolutia preparatelor gastronomice a dovedit ca gustul de carne de pasare este mult mai intens atunci cand este asezonat cu diferite fructe de toamna, inclusiv prune.
Multe dintre retetele de fel principal in care sunt incluse prunele contin deja celebrele prune uscate, insa daca doriti sa folositi aceste fructe in stare cruda, mancarurile vor fi la fel de delicioase.
Pentru reteta de pui la cuptor cu prune proaspete aveti nevoie de 4 pulpe intregi de pui, 5-7 prune de dimensiuni mari, 50 ml/g de ulei sau unt, o ceapa tocata marunt, 3 lingurite de miere, cimbru, sare si piper.
Ceapa se caleste alaturi de carnea de pui timp de 3-5 minute in unt sau ulei, urmand ca mai apoi sa asezati amestecul intr-o tava pentru cuptor, impreuna cu toate condimentele si prunele taiate in jumatati sau sferturi. Adaugati apa pana la jumatatea inaltimii ingredientelor si introduceti la cuptor la 180 grade, timp de o ora. Se verifica din sfert in sfert de ora cantitatea de apa si se adauga in plus, daca este necesar.
Muschiuletul de porc gatit in sos de prune reprezinta o combinatie gustoasa dulce-acrisoara, un alt exemplu de fel principal care este scos in evidenta de prezenta acestor fructe.
Pentru preparare sunt necesare ingredientele: un muschiulet de porc de dimensiuni medii, 4 catei de usturoi, cimbru, 5 linguri de ulei, sare si piper, iar pentru sos este nevoie de 5 prune de dimensiuni mari, 50 ml vin rosu, 2 linguri de gem de prune si un praf de sare.
Puneti la fiert intr-o cantitate mica de apa prunele taiate cubulete alaturi de vinul rosu, cele doua linguri de gem si praful de sare. Separat, muschiuletul de porc se stropeste cu ulei, se condimenteaza dupa preferinte si se baga la cuptor intr-o tava cu 1/4 apa, la 200 grade, timp de o ora. Verificati constant astfel incat friptura sa nu ramana fara apa. Dupa ce se ingroasa suficient, sosul se adauga peste friptura de porc si se serveste.