8 retete rapide de gustari sanatoase pentru poftele nocturne. In cel mult 15 minute va puteti bucura de un snack nutritiv care va sustine digestia pe timpul noptii.
Daca doriti o gustare nocturna care sa nu fie grea pentru digestie si in acelasi timp sa fie satioasa, mai jos gasiti o serie de retete delicioase. Le puteti prepara simplu si rapid, nu dureaza mai mult de 15 minute si sunt nutritive.
Sunt cateva idei delicioase prin care puteti evita mancarurile grase care va pot deteriora calitatea somnului si digestia.
Branza proaspata cu fructe si miere este o gustare cremoasa care poate fi pregatita din timp, inclusiv pentru pachetul de la scoala sau munca.
Pentru o portie aveti nevoie de jumatate de cana de branza proaspata, jumatate de cana de piersici (pot fi inlocuite cu capsuni, afine, portocala sau alte fructe preferate). Adaugati branza intr-un bol sau intr-un borcan, puneti fructele taiate felii sau cubulete deasupra si presarati peste cateva bucati de nuci, migdale sau seminte. Daca preferati mai dulce, puteti include o lingurita de miere si cateva picaturi de extract de vanilie sau scortisoara.
O alta idee delicioasa este painea prajita cu crema de branza, fistic si piersici, poate fi pregatita in mai putin de 5 minute. Folositi o felie de paine integrala, prajita, pe care intindeti o lingura de crema de branza proaspata sau ricotta si adaugati cateva felii de piersici — proaspete, din conserva sau congelate — si dupa gust, o lingurita de miere si putina scortisoara. Presarati cateva bucati de fistic tocat si este gata de savurat.
Daca doriti o gustare bogata in proteine, puteti incerca varianta de iaurt cu unt de arahide si crusta de ciocolata cu nuci.
Pentru a prepara acest deliciu nocturn folositi un iaurt mic (150g) cu vanilie, in stil grecesc, peste care adaugati doua linguri de unt de arahide sau migdale. Amestecati bine si transferati intr-un bol. Intr-un alt recipient, adaugati doua linguri de ciocolata taiata cubulete, alaturi de jumatate de lingurita de unt de cocos si incalziti la microunde sau pe aragaz timp de 30-45 de secunde, amestecand din cand in cand. Turnati ciocolata topita peste iaurtul cu unt de arahide astfel incat sa o raspanditi peste tot si presatati cateva bucati de arahide sau nuci deasupra. Puneti bolul la congelator timp de 10-12 minute pentru a se raci ciocolata si serviti.
Pentru o gustare dulce-sarata, va recomandam crackers cu branza cheddar si felii de mar, asezonate cu un sos rapid de mustar cu miere. Luati 8 crackers mici si puneti peste fiecare o felie subtire de cheddar, potrivita cu dimensiunea lor si adaugati fiecarui biscuite doua sau trei felii subtiri de mar. Intr-un bol mic adaugati o lingura de miere si doua lingurite de mustar, amestecati bine si presarati peste crackers.
Sendvisul cu rondele din orez expandat, unt de arahide si fructe este o optiune bogata in fibre si proteine.
Puteti pregati aceasta gustare in mai putin de 5 minute. Folositi doua rondele din orez brun expandat pe care intindeti o lingura de unt de arahide sau de migdale. Presarati cateva seminte de in si putina scortisoara si adaugati deasupra jumatate de felii de mar sau banana. Asamblati sendvisul si serviti.
Daca preferati o optiune de snack sarat, puteti alege un bol cu perle cremoase de branza, castravete si naut crocant. Adaugati intr-un bol jumatate de cana de perle de branza si jumatate de cana de castravete proaspat, taiat in cubulete. Condimentanti cu sare si ierburi aromatice, iar inainte de servire presarati deasupra un sfert de cana de naut crocant — poate fi cumparat sau pregatit in prealabil la cuptor.
Iaurtul cu fructe si nuci crocante este un desert care poate fi servit si dupa cina, fiind o gustare sanatoasa si usoara pentru stomac.
Pentru o portie, adaugati intr-un pahar sau borcan trei linguri de iaurt grecesc, o lingurita de miere si daca preferati, putin extract de vanilie sau pudra de scortisoara. Adaugati o lingura de capsune taiate cubulete, o lingura de afine si o lingura de mango sau piersici taiate cubulete — proaspete sau din conserva. Ulterior, prajiti intr-o tigaie doua linguri de alune sau migdale tocate, dupa care le puteti presara peste iaurtul cu fructe si se serveste.
O alta varianta sarata este cea de popcorn condimentat cu pudra de ceapa, usturoi si seminte de susan si mac. Pentru o portie aveti nevoie de o lingura si jumatate de boabe de porumb pentru popcorn si o lingura de ulei, jumatate de lingura de susan, jumatate de lingurita de mac, jumatate de lingurita de pudra de ceapa, jumatate de lingurita de pudra de usturoi si un varf de cutit de sare.
Puneti o oala antiaderenta la foc mediu pe aragaz, adaugati uleiul si asteptati sa se incinga, mai apoi luati oala de pe foc, adaugati boabele de porumb, puneti un capac si mutati cratita inapoi pe foc. Pe masura ce boabele vor pocni, amestecati-le cu grija, agitand oala. Dupa 45-60 de secunde, popcornul va pocni mai greu, la intervale de 4 sau 5 secunde, ceea ce indica momentul in care este gata si poate fi luat de pe foc si transferat intr-un bol incapator. Adaugati condimentele si semintele si amestecati bine. Serviti cald.