Retete de gustari usoare si sanatoase dupa mese copioase. Sushi cu avocado, fructe in ciocolata, gris cu lapte
Mesele servite cu ocazia sarbatorilor de iarna se disting prin diversitatea felurilor de mancare cu un aport caloric crescut, iar excesele alimentare aduc de la sine stari de disconfort, dureri abdominale sau chiar alte probleme digestive. Va propunem o serie de retete pentru gustari usoare care pot fi preparate rapid, in orice moment al zilei si pe care le puteti savura fara grija kilogramelor in plus.
Salata cu cruditati si piept de pui preparata dupa o reteta clasica poate fi o gustare usoara, sanatoasa si ideala in cazul in care sunteti amatori de legume.
Pentru patru persoane aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: un piept de pui de dimensiuni medii, 2 morcovi, o telina mai mare, 150 g cascaval cu continut redus de grasime, o lamaie si jumatate, un mar, ulei de masline, sare si piper.
Salata se prepara rapid, astfel: pieptul de pui se pune la fiert, taiat cubulete, pentru aproximativ 45 de minute. Se toaca apoi foarte marunt, fie manual, fie cu ajutorul unui aparat de maruntit. Morcovii, telina si marul se curata de coaja si se dau pe razatoare sau se taie fasii. Cascavalul se rade separat sau se taie cubulete. Intr-un bol de salata se amesteca cruditatile cu pieptul de pui fiert si tocat, se adauga zeama de la o lamaie si jumatate, 2-3 linguri de ulei de masline, sare si piper dupa gust. Aceasta salata se serveste rece si poate fi ornata cu miez de nuca sau alune. Optional puteti adauga patrunjel maruntit.
Briosele din omleta cu ardei gras in trei culori poate fi gustarea care transforma masa de dimineata intr-o adevarata bucurie, atat pentru cei mici cat si pentru adulti.
Ingrediente necesare pentru 8 briose: 8 oua, 3 ardei grasi de dimensiuni medii in trei culori diferite, mozzarela rasa, ulei, sare, piper. Veti avea nevoie de o tava speciala pentru coacerea brioselor.
Ouale se bat si se amesteca alaturi de ardeii taiati cubulete marunte, sare si piper. Tava destinata prepararii brioselor se unge cu ulei, iar apoi in fiecare forma de briosa se toarna compozitia cu ou si ardei, nu mai mult de trei sferturi din capacitatea fiecarei forme. Se presara pe deasupra cu mozzarela rasa si se introduce la cuptorul incalzit la 180 de grade timp de 25 de minute.
Fructe invelite in ciocolata fara zahar, cum sunt ananasul si capsunele, reprezinta un desert cu arome exotice, sarac in calorii si perfect in cazul in care doriti sa spuneti stop consumului de zahar in exces.
Atat ananasul cat si capsunele sunt cunoscute pentru continutul lor bogat in vitamine si antioxidanti si sunt ideale pentru a fi mancate mai ales dupa zilele in care sistemul digestiv a fost foarte solicitat.
Veti avea nevoie de un ananas proaspat de dimensiuni medii (a se evita folosirea ananasului din compot deoarece acesta contine de cele mai multe ori zahar si apa in exces), 250 g capsune proaspete, 200 g ciocolata fara zahar (poate fi gasita la raionul destinat persoanelor cu diabet sau cel cu produse dietetice).
Capsunele se spala si se curata de frunze, se indeparteaza coaja ananasului si se taie in forma de betisoare, lasandu-se mai apoi la scurs pe servete de hartie. Ciocolata se topeste la bain-marie, avand grija ca eventualele picaturi de apa sa nu ajunga in compozitia dulce, iar dupa ce intregul proces de topire s-a terminat, scufundati cu ajutorul unei furculite sau scobitori mai lungi fructele in ciocolata calduta. Pentru un aspect vizual mai placut, este indicat sa „brodati” cu ciocolata numai o jumatate din fiecare bucata de fruct.
Sushi cu avocado si somon, preparat acasa in cel mai scurt timp, este felul de gustare delicios, cu un aport nutritional echilibrat si un aspect impecabil.
Ingrediente pentru 10 portii: 500 g orez pentru sushi, 5 bucati de foi pentru sushi (foi nori), 1 avocado mare, 100 g somon afumat, 100 g crema de branza, sare, sos wasabi, sos soia dupa gust. Este foarte util si un covoras pentru rulat sushi.
Orezul pentru sushi se fierbe conform instructiunilor de pe pachet, urmand ca apoi, dupa racire, sa va asigurati ca acesta este scurs suficient de bine. Se taie avocado in cubulete de dimensiuni foarte mici, somonul in felii subtiri de cca 2-3 cm si se asaza foile de sushi pe covorasul de rulat. Orezul scurs se intinde intr-un strat de maximum 0,5 cm grosime pe foile nori si se preseaza cu mainile ude (pentru a evita lipirea). Se pune ulterior un strat fin de crema de branza, pasta wasabi in cantitati foarte reduse (este foarte iute), iar apoi cubuletele de avocado si feliile de somon. Sushi-ul se ruleaza strans, cu ajutorul covorasului, si se serveste rece, alaturi de sos de soia.
Grisul cu lapte si dulceata de capsune fara zahar aminteste mereu de copilarie si este desertul perfect pentru cand vizionati serialul preferat.
Ingrediente pentru 3-4 portii: 500 ml de lapte cu continut redus de grasime, 50 g gris, o jumatate de lingurita de scortisoara, 3 linguri de dulceata de capsune fara zahar.
Laptele se pune la fiert avand grija sa nu dea in clocot, iar cand incepe sa fiarba se ia de pe foc, se adauga in ploaie grisul amestecand cu un tel si se pune din nou pe foc pana cand compozitia incepe sa se ingroase (3-5 minute la foc foarte mic). Scortisoara se adauga inaintea stingerii focului, iar grisul se toarna in castroane de desert si se orneaza cu dulceata sau capsune proaspete.
Chipsurile din radacinoase sunt o alternativa de gustare mult mai sanatoasa si delicioasa pentru cei care adora sa rontaie.
Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 cartof dulce mare, 1 telina, 2 cartofi albi, 1 ridiche neagra, 1 sfecla, 1 morcov mare, ulei de masline, cimbru, sare si piper.
Se prepara foarte simplu: legumele se taie felii subtiri si se amesteca intr-un castron de dimensiuni mari alaturi de uleiul de masline si condimente dupa gust. Se pun intr-o tava pe hartie de copt astfel incat sa nu se suprapuna si se coc la cuptor, la 180-190 grade, timp de 15-20 de minute.