Retete savuroase cu citrice, usor de preparat in weekend
Daca vreti o alternativa noua si savuroasa la faimoasele tartele cu lamaie data viitoare cand vreti sa preparati ceva bun pentru cei dragi, optati pentru deserturi cu citrice cum ar fi un cheesecake delicios cu lamaie sau un chec cu portocale.
Mai jos veti descoperi 5 retete usor de preparat in week-end care includ deserturi, salata sanatoasa si gustoasa dar si un risotto cu lamaie si rozmarin preluat dupa o reteta italiana.
Un chec cu portocale si crusta crocanta, care se pregateste foarte usor si in doar 50 de minute, poate fi o alegere de desert pentru zilele friguroase si relaxante din weekend.
Pentru a prepara 10 portii veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente: 250 g unt topit, 1 lingura de coaja de portocala rasa, 1 cana zahar tos, 4 oua, 275 g faina, 1 lingurita praf de copt, 100 ml lapte batut, sucul de la o portocala, iar pentru topping este nevoie de 125 g zahar si sucul unei portocale.
Incepeti prin a preincalzi cuptorul la 180°C si tapetati cu ulei si hartie de copt o tava de dimensiunea 20×30 cm. Asezati toate ingredientele pentru chec intr-un castron mare si amestecati cu mixerul timp de 2 minute, pana devine o compozitie omogena. Apoi se adauga mixtura in tava si se netezeste partea superioara pentru a fi compacta. Introduceti in cuptor si coaceti timp de 30 de minute sau pana cand prajitura a crescut, a capatat o culoare aurie si se desprinde de pe marginea tavii. Dupa 5 minute, combinati zaharul si sucul de portocale si turnati compozitia deasupra checului. Zaharul nu trebuie dizolvat. Se lasa la racit si se serveste.
Daca nu aveti lapte batut, puteti adauga o lingurita de otet la 100 ml de lapte pe care le lasati 5 minute sa se amestece inainte de utilizare. Se poate face si cu lamai in loc de portocale.
Traditia este foarte bine pastrata la podgoria Foradori din nordul Italiei, unde printre cele mai delicioase feluri de mancare se numara si risotto cu lamaie si rozmarin al Nonnei Maria, servit cu vinul rosu Teroldego specific zonei.
Ingredientele necesare pentru patru portii sunt urmatoarele: 1 litru de supa de pui sau legume, 2 linguri de ulei de masline, plus extra pentru ornat, 70 g unt nesarat, taiat bucati, 1 ceapa alba, tocata marunt, 300 g orez Carnaroli, 250 ml vin alb, coaja de la doua lamai tocata marunt, plus felii de lamaie pentru servit, o jumatate de cana cu frunze de rozmarin, tocate marunt, si o tulpina pentru ornat si 50 g parmezan ras fin.
Intr-o cratita incalziti supa la foc mic. Intre timp, puneti uleiul si 20 g unt intr-o tigaie adanca, adaugati ceapa si caliti, amestecand ocazional, timp de 4-5 minute sau pana se inmoaie. Adaugati orezul si continuati sa amestecati timp de 2 minute sau pana cand este bine acoperit si usor prajit. Apoi puneti in tigaie vinul alb si gatiti 3-4 minute pana este aproape absorbit. Se amesteca cu lamaia rasa si rozmarinul tocat marunt, apoi se adauga in tigaie supa calda, cate 1 cana (250 ml), amestecand continuu, pana se absoarbe complet. Repetati pana cand a fost pusa toata supa si orezul este al dente (aceasta etapa ar trebui sa dureze aproximativ 20 de minute). Se completeaza cu parmezan si restul de 50 g de unt. Impartiti orezul in boluri, ornati cu frunze de rozmarin si parmezan si putin ulei de masline. Se serveste imediat cu felii de lamaie.
O salata cu arome proaspete, sanatoasa si foarte usor de pregatit este cea cu portocale, rucola si coacaze.
Pentru prepararea acesteia veti avea nevoie de: o jumatate cana cu ulei de masline, o lingurita si jumatate de chimen macinat, o jumatate de lingurita turmeric, 5 portocale, o cana cu coacaze, 120 g frunze de rucola si microplante.
Uleiul, chimenul si turmericul se mixeaza impreuna intr-un castron si apoi se condimenteaza cu sare si piper. Indepartati coaja de la portocale si, utilizand un cutit ascutit, taiati fiecare portocala in felii rotunde (faceti acest lucru deasupra unui castron pentru a nu risipi sucul de portocale). Adaugati sfertul de cana de suc in sosul cu ulei si condimente si amestecati. Intr-un castron mare, combinati feliile de portocale cu coacaze, rucola si microplante. Asezonati cu sosul si amestecati bine salata.
Un cheesecake cu lamaie aromat reprezinta o combinatie ideala de ingrediente si va fi gustat chiar si de catre oaspetii care in mod normal nu mananca tort de branza.
Pentru preparare veti avea nevoie de mai multe ingrediente, printre care pentru blat: 250 g biscuiti zdrobiti si 125 g unt topit, iar pentru umplutura aveti nevoie de 1 plic cu jeleu de lamaie, 1 lingurita praf de gelatina, 1 cana cu apa clocotita, 375 ml frisca lichida mai grasa, 250 g crema de branza, 2/3 cana de zahar, 2 lamai suculente si coaja de la o lamaie.
Pentru inceput se formeaza blatul amestecand untul topit cu biscuitii. Apoi, o tava rotunda cu diametru de 20 cm se „captuseste” cu biscuitii sfarmati, inclusiv pe partile laterale. Se da la frigider in timp ce urmeaza sa se prepare compozitia.
Intr-un castron se amesteca impreuna jeleul de lamaie, gelatina si apa clocotita, apoi se introduce in frigider sa se raceasca. Mixati crema de branza si zaharul pana se omogenizeaza, adaugati sucul de lamaie, coaja rasa si compozitia cu jeleu de lamaie si amestecati bine.
Intr-un castron separat, bateti frisca lichida urmand ca apoi sa adaugati compozitia de branza si lamaie si sa omogenizati bine. Se toarna amestecul peste blatul de biscuiti gata pregatit si se introduce in frigider timp de 4 ore. Merge servit de minune cu frisca.
Lamaia ofera un plus fantastic de aromat urmatoarei retete de pui cu cartofi la cuptor.
Ingredientele necesare pentru a gati aceasta retetea sunt urmatoarele: 1,4 kg pui intreg, coaja rasa marunt si sucul de la trei lamai, plus o lamaie injumatatita, o legatura de cimbru, 125 ml ulei de masline extravirgin, 1,5 kg cartofi, 2 bucati de praz, doar partea alba, tocata, 8 catei de usturoi zdrobiti, 1 cana cu supa de pui, 2 buchetele de broccoli taiate in bucati de 3 cm si cu tulpinile feliate subtire.
Daca doriti, puteti lasa puiul neacoperit peste noapte in frigider (acest lucru ajuta la uscarea pielii). La inceput veti preincalzi cuptorul la 220°C. Se usuca puiul cu un prosop de hartie si se condimenteaza bine, in interior si in exterior. Ungeti puiul cu sucul de la o lamaie, asezati cimbrul in cavitate si legati picioarele cu sfoara de gatit. Intr-o tigaie la foc mare incalziti uleiul si adaugati cu grija cartofii, prazul si usturoiul si gatiti, amestecand regulat, timp de 10 minute sau pana devin aurii. Adaugati supa, sucul de lamaie ramas si lamaia injumatatita si fierbeti. Puneti puiul deasupra amestecului de cartofi si coaceti timp de 1 ora sau pana cand se rumeneste. Transferati puiul pe un platou si amestecati bucatile de broccoli printre cartofi. Lasati-le deoparte, acoperite fiecare cu folie, timp de 10 minute. Puneti puiul in amestecul de cartofi si ornati cu coaja de lamaie.