Ce filme mi-au placut la TIFF
Bucurestenii pasionati de filme, au toate motivele de bucurie: organizatorii de la TIFF au facut o selectie a celor mai interesante filme care au fost prezentate anul acesta in cadrul festivalului si le-au trimis la Bucuresti!
Deci, indiferent ce planuri interesante aveati pentru urmatoarea perioada, e timpul sa va reorganizati si sa faceti loc in program unor filme de calitate, pe care nu prea aveti unde sa le mai vedeti.
Cu ocazia asta, am aruncat un ochi pe program, si am reusit sa fac o lista a filmelor care mi-au placut cel mai mult in aceasta editie. Din pacate doar 4 dintre ele vor ajunge si in Bucuresti.
Din cele peste 200 de filme, am vazut vreo 20, dintre care va recomand urmatoarele:
Omoara-ma te rog/ Kill me please
Daca filme precum Aaltra, Man Bites Dog sau Mammuth va spun ceva, atunci nu trebuie sa ratati Omoara-ma te rog. Daca nu, va spun eu pe scurt la ce sa va asteptati:Umor negru, situatii abusurde, dialoguri suprarealiste si cateva kilograme de sange..alb negru:). Filmul este regizat de Olias Barco si are in distributie doi actori pe care ii admir foarte tare – Benoit Poelvoorde si Bouli Lanners.
Subiectul suna cam asa: povestea unor oameni dezamagiti de viata si care vin la o clinica unde contra unei sume de bani, vor fi ajutati sa se sinucida.
Balada triste de trompeta
este dintre cele mai interesante filme pe care le-am vizonat anul aceasta.
Un film ciudat, impecabil din punct de vedere vizual, a carui poveste se petrece in timpul razboiului civil din Spania. Regizorul Alex de Iglesia a creat o atmosfera fascinanta combinand grotescul si fantasticul, in povesti socante si absurde care iti amintesc de filme precum Freaks, dar si de filmele lui Fellini sau Tarantino.
Povestea clovnului trist si clovnului vesel care sunt rivali si lupta pentru aceeasi femeie este totodata o paralela la istoria zbuciumata a Spaniei, din timpul domniei lui Franco. Un must-see de nota 10!!
Poetry
un film corean extrem de poetic despre o femeie in varsta cu o multime de probleme pe cap (bolnava de o boala incurabila, cu un nepot ucigas si violator pe cap) care se apuca se cursuri de poezie.
Filmul a castigat premiul pentru cel mai bun scenariu la Cannes.
Incendii
Este un film canadian a carui actiune se petrece in orientul mijlociu si care a fost nominalizat la Oscar.
Povestea a doi gemeni care pornesc in cautarea unui tata si a unui frate de a caror existenta nu aveau habar, si care vor afla încetul cu încetul povestea femeii care i-a adus pe lume, descoperind soarta tragica a acestia, marcata de razboi si ura, dar şi exceptionalul ei curaj.
Chiar daca povestea are un aer usor telenovelistic, filmul merita cu siguranta vazut.
Intr-o lume mai buna
Filmul care i-a suflat lui Biutiful premiul Oscar pentru cel mai bun film strain. Povestea urmareste viata unui doctor care isi imparte timpul intre doua locatii diferite: un orasel de provincie danez, unde traieste alaturi de familia sa, si un sat din Africa unde isi trateaza pacientii.
I saw the devil
Unul dintre cele mai bune filme coreene de anul trecut, care m-a fascinat si despre care v-am povestit aici.
Suntem ce suntem/Somos lo Que Hay
Chiar daca e catalogat drept un film horror, si chiar daca in centrul povestii avem o familie de canibali, promit ca nu veti dormi cu lumina aprinsa dupa vizionare. Dar cu siguranta va pune pe ganduri. Actiunea filmului se petrece in Mexic, unde o familie de canibali, ramasi fara capul familiei, trebuie sa invete sa isi gaseasca (si gateasca) singuri victimele.
Filmul face aluzie la saracia care bantuie in aceasta tara si care poate indemna oamenii sa se manance intre ei, la propriu.:)
Nu e dracul atat de negru/Nothing’s all bad
Daca spun ca filmul face parte din cateorgia fara limita probabil ca spun totul. Subiecte tabu, relatii incomode, singuratate, in 4 povesti de viata total diferite care ajung sa se intretaie la un moment dat si care ne ofera un final pe cinste.
Tatal fantoma
Este filmul regizat de Lucian Georgescu, fostul meu profesor de scenaristica, asa ca nu puteam sa-l ratez. Filmul este scris in colaborare cu Barry Gifford, cel care a semnat scenariul la doua dintre filmele regizate de David Lynch, Lost Highway si Wild at heart, si imbina povestea reala a scenaristului care isi cauta originile in Romania, cu povestea cu tenta fantastico-nostalgica a unui evreu batran care se plimba cu caravana prin sate si proiecteaza filme vechi. In sfarsit un film romanesc diferit , care abordeaza o alta tema si un alt stil decat filmele care au aparut in ultima vreme. Bonus: Marcel Iures, intr-un rol de zile mari.
Copie conforma
Ca sa nu ma acuzati ca va recomand doar filme dark sau mai ciudate, am ales si unul mai romantic.
Este vorba de un film in regia lui Abbas Kiarostami, in a carui distributie apar Julliete Binoche si William Shimell si care prezinta povestea intalnirii dintre un scriitor britanic si o femeie care are o galerie de arta. Cei doi se plimba pe strazile unui mic orasel toscan, si au niste discutii care ne aduc aminte de Before Sunrise, iar relatia lor devine din ce in ce mai ciudata.
Potopul
Dintre toate filmele din competitie vizionate, Potopul mi-a placut cel mai mult.
Un film israelian emotionant despre un copil dornic sa sa maturizeze cat mai repede, dar care, in multe situatii, da dovada mai multa maturitate decat parintii lui.
Acesta sunt cateva dintre filme care mi-au placut in mod deosebit in aceasta editie. Sunt convinsa ca filmele care merita vazute, sunt mult mai multe, dar cum nu am am apucat sa vad decat 10% din ele, nu pot sa ma pronunt.
Deci, nu uitati de retrospectiva TIFF in Bucuresti! Filmele vor rula intre 15- 24 iunie in urmatoarele cinematografe: Cinema Studio, Cinema Scala, Noul Cinematograf al Regizorului Roman si Cinema Elvira Popescu.
Programul complet al proiectiilor il gasiti pe siteul festivalului , iar lista castigatorilor o gasiti aici.