Pandemia a schimbat si ritualul de ingrijire a mâinilor. Ghid practic in 10 pasi
Conform opiniei specialistilor din domeniul frumusetii, mâinile nu se bucura din partea noastra de aceeasi atentie ca tenul sau pielea corpului, si de cele mai multe ori, nu beneficiaza nici de propriul ritual de ingrijire. Daca suntem sinceri, putem recunoaste ca atunci când ne gândim la ingrijirea pielii, majoritatea se gândeste la ten, iar daca ne uitam pe polita din baie, cele mai multe produse de ingrijire se adreseaza acestuia.
Pielea mâinilor este foarte sensibila deoarece este subtire, iar odata cu inaintarea in vârsta ea devine si mai subtire. In plus, ea nu este protejata de machiaj sau haine, este expusa mereu la radiatiile solare si la schimbarile de temperatura, iar din cauza pandemiei, echilibrul ei este destabilizat de produsele dezinfectante pe care le folosim si de spalatul des al mâinilor. Toti acesti factori contribuie la aparitia diverselor afectiuni ale pielii precum iritatii, uscaciune, descuamare sau crapare.
Ritualul de ingrijire a mâinilor in pandemie
1. Spalare. Ne-am putea gândi ca apa fierbinte este mai eficienta in curatarea mâinilor, insa nu este asa, de aceea specialistii recomanda folosirea apei caldute pe tot parcursul anului.
De asemenea, ei recomanda folosirea unui sapun delicat, fara parfum, in cantitate moderata pentru a evita indepartarea excesiva a uleiurilor naturale ale pielii. Mâinile se spala timp de minim 20 de secunde si se usuca prin tamponare cu prosopul, nu prin frecare, pentru a evita zgârierea pielii.
2. Hidratare
Se recomanda aplicarea unei creme hidratante hipoalergenice, fara parfum, de cel putin doua ori pe zi dupa spalarea mâinilor. Iarna, pentru ca pielea are tendinta sa se usuce mai mult si mai repede, putem opta pentru un unt de corp hidratant sau o crema cu textura mai bogata.
3. Protectie solara
Pentru a simplifica rutina de ingrijire a mâinilor, putem folosi o crema hidratanta ce contine factor de protectie solara, sau putem aplica un produs specific. Acesta se aplica doar pe dosul palmelor, inainte de a iesi din casa, chiar si iarna. Rezultatele nu se vad imediat, insa peste zece ani ne vom fi recunoscatori pentru ca nu am neglijat acest pas.
4. Exfoliere. Folosirea unui produs cosmetic cu efect exfoliant, cel putin o data pe saptamâna
Mai ales in aceasta perioada solicitanta pentru mâinile noastre, se recomanda folosirea unui produs cosmetic cu efect exfoliant, cel putin o data pe saptamâna pentru indepartarea celulelor moarte de la suprafata pieli. Il putem prepara si acasa dintr-o lingurita de zahar brun si una de ulei de masline, la care se poate adauga sucul de la o jumatate de lamâie, cu efect de estompare a petelor.
5. Unghii si cuticule. Stim ca microbii se ascund sub unghii si ca astfel, putem contamina tot ce atingem, mai ales mâncarea.
Recomandarea specialistilor este sa scurtam unghiile frecvent si sa folosim o pila, mai degraba decât clestele sau forfecuta, pentru a preveni ruperea unghiilor. De asemenea, pentru a preveni exfolierea unghiilor, se recomanda pilirea intr-o singura directie. O etapa importanta in ritualul de ingrijire a mâinilor este atentia acordata cuticulelor, ele având rolul de a proteja unghiile. Nu se recomanda taierea lor excesiva, ci aplicarea unui ulei hidratant care le inmoaie si le protejeaza impotriva uscarii.
6. Protectie mecanica.Poate nu toti folosim manusi in timpul iernii sau atunci când spalam vase, insa, perioada pe care o traim ne obliga sa o facem pentru a mentine cât mai sanatoasa bariera de protectie a pielii
Pe lânga o mai mare cantitate de sapun si produse dezinfectante folosite in pandemie, pielea mâinilor intra in contact cu detergenti de vase, de curatare a casei, grasime, murdarie, etc., ceea ce poate conduce la aparitia iritatiilor si crapaturilor. Se recomanda folosirea manusilor de protectie in treburile gospodaresti sau la gradinarit, si cum incepe sa scada temperatura atmosferica, manusile sa fie nelipsite din garderoba noastra.
7. Stretching. Un subiect despre care nu se vorbeste foarte mult, dar foarte important in sanatatea noastra pe termen lung, este sanatatea articulatiilor mâinilor.
Pozitia mâinilor si a degetelor noastre atunci când tastam sau glisam pe ecranele telefoanelor inteligente de dimensiuni din ce in ce mai mari, este deseori nenaturala si tensionata. Utilizarea lor excesiva duce la activitate motorie excesiva, ceea ce poate conduce la dureri ale mâinilor, incheieturilor si antebratelor. Specialistii recomanda cel putin 1 minut pe zi de exercitii de stretching pentru mâini pentru eliberarea tensiunii.
8. Inainte de culcare.Ritualul de seara ar trebui sa contina si aplicarea unei creme sau masti intens hidratante cu acid hialuronic si uleiuri esentiale sau extracte cu efect calmant
Masajul mâinilor, minim 5 minute, este indicat nu doar pentru a facilita patrunderea in piele a cremei, ci si pentru eliberarea tensiunii si relaxare. In cazul in care pielea este foarte aspra, specialistii ne recomanda sa amestecam un pic de Vaselina in crema hidratanta, si sa acoperim mâinile cu mânusi, pentru a favoriza absorbtia.
9. De retinut.Produsele care contin parfum pot irita pielea crapata si sensibila
Cremele si unguentele sunt mai eficiente decât lotiunile. Produsele dezinfectante pentru mâini care contin prea mult alcool usuca excesiv mâinile. Putem folosi un produs dezinfectant cu o baza hidratanta, cu mentiunea ca nu este la fel de eficient in protectia impotriva virusurilor.
10. Dieta si apa. In ultimul rând, dar nu pe ultimul loc, este alimentatia si hidratarea.
Cercetarile au aratat ca o dieta bogata in vitamina C, care contine o cantitate moderata de grasimi si carbohidrati, poate ajuta pe mentinerea tineretii pielii. Vitaminele B si E sunt de asemenea esentiale pentru sanatatea unghiilor, iar consumul unei cantitati suficiente de apa asigura mentinerea nivelului optim de hidratare al pielii.
Studiile arata ca mai mult de 80% din bolile infectioase se transmit prin atingere, si in medie, putem atinge pâna la 300 de suprafete in mai putin de o ora, expunându-ne astfel la mai mult de 800.000 de germeni, inclusiv COVID-19.