In Coreea, Olanda sau Islanda robotii au inlocuit chelnerii si barmanii. Si Romania are roboti pregatiti pentru interactiunea cu publicul
Dupa redeschiderea post pandemie, restaurantele din Seoul au optat pentru roboti care sa realizeze multe dintre sarcinile personalului
Robotii aleg bauturile dupa forma si pozitia sticlelor, mixeaza bauturi, sparg gheata si fac unele dintre mai atragatoare cocktailuri, servite apoi clientilor. Aceasta este masura gasita de proprietarii de cafenele si baruri, in perioada de tranzitie de la “distantarea sociala intensiva” la ceea ce guvernul din Coreea de Sud numeste “distantarea in viata de zi cu zi”.
Robotii sunt indemanatici, rapizi, siguri, au o imagine foarte chic, insa vin cu un mare dezavantaj: lipsa socializarii
Cu papion si vesta, robotii inalti de 1.80 cm sunt o prezenta inedita in aceste restaurante. Dupa auto izolarea impusa de pandemia cu Covid-19, multi clienti sunt anxiosi in a iesi, a servi bauturi in spatii inchise si alaturi de multa lume, insa prezenta unor asemenea roboti le creste sentimentul de siguranta. Robotii pot realiza unele sarcini mult mai exact decat chelnerii au barmanii umani, insa tot mai mult clienti sustin ca in fata acestui tip de barmani nu se pot destainui.
Robotii barmani au inceput sa fie folositi si in Olanda, in Maastricht
Restaurantul Dadawan are un trio de barmani foarte indragiti deja: Amy, Aker si James. Acestia servesc bauturile clientilor si ajuta personalul astfel incat sa nu mai faca atat de multe drumuri in interiorul restaurantului. Fiecare robot are o figura umanoida, poate zambi si, ocazional, se poate incrunta. Reprezentantul Dadawan sustine ca joburile chelnerilor nu sunt amenintate de cei trei roboti, iar personalul este chiar incantat de acest ajutor suplimentar.
La inceputul lunii mai, in Islanda a fost inaugurat ICE + FRIES, barul care exploreaza industria robotica
In bar se servesc 3000 de cocktailuri pe zi sau 150 pe ora, gratie ultimului model de robot Makr Shakr, Toni. Acesta este astfel echipat si conceput astfel incat sa faca bauturi si mancare 3D, iar fiecare masa fiind echipata cu propriul ei sistem de sunet.
Implementarea roboticii este mult accelerata de situatia actuala, in toate domeniile
Unitatea de Suport Medical “Bucurestii Noi”, spital deschis din fonduri stranse de ONG-uri si firme, are pregatiti robotei asistent care ghideaza pacientii in spital, servesc mancare si au si alte sarcini care nu tin de sfera medicala. In 2019, unul dintre cele mai importante evenimente din cadrul Targului de Carte Gaudeamus a fost lansarea cartii “Politica viitorului”, scrisa de Jamie Susskind, momentul fiind “insotit” de prezenta la stand a robotului 3-5CU (Escu).
Se preconizeaza ca aceasta tehnica va fi prezenta in tot mai multe domenii, mai ales in aceasta perioada “post Covid-19”.