Robotul Sophia a vandut o opera de arta cu 688.888 de dolari si se pregateste de o cariera muzicala.
Dincolo de functia de socializare, robotul Sophia a fost promovata de la debut ca un proiect complex cu multe talente: vorbeste, glumeste, canta si face arta. In martie, a facut furori in lumea artei cand o opera digitala pe care a creat-o ca parte a unei colaborari a fost vanduta la o licitatie pentru 688 888 de dolari sub forma unui jeton nefungibil (NFT).
Vanzarea a evidentiat o frenezie in crestere pe piata NFT, unde oamenii pot cumpara drepturi de proprietate asupra continutului digital. NFT-urile au fiecare un cod digital unic salvat pe registrele blockchain care permit oricui sa verifice autenticitatea si proprietatea articolelor.
Urmatorul pas in cariera robotului va fi cel al unui muzician. In prezent se lucreaza la mai multe lucrari muzicale intr-un proiect numit „Sophia Pop”, unde colaboreaza cu artisti si compozitori pentru a crea muzica si versuri.
David Hanson, CEO-ul Hanson Robotics din Hong Kong si creatorul Sophiei, dezvolta roboti de doua decenii si jumatate. El crede ca robotii cu aspect realist se pot conecta cu oamenii si pot ajuta in industrii precum asistenta medicala si educatia.
Sophia este cea mai faimoasa creatie robot de la Hanson Robotics, cu capacitatea de a imita expresiile faciale, de a purta conversatii si de a recunoaste oamenii. In 2017, i s-a acordat cetatenia saudita, devenind primul cetatean robot din lume.
„Am imaginat-o pe Sophia ca pe o lucrare creativa, care ar putea genera arta”, a spus Hanson intr-un interviu. „Sophia este punctul culminant al multor arte si inginerie, iar ideea ca ar putea genera arta a fost o modalitate pentru ea de a se conecta emotional si vizual cu oamenii”, a spus el.
Mai jos puteti asculta un moment muzical in care Sophia arata talentul vocal.
Sophia a colaborat cu artista italiana Andrea Bonaceto, care a realizat portrete ale Sophiei. Sophia si-a procesat apoi lucrarea prin intermediul retelelor neuronale si a inceput sa creeze propriile opere de arta digitala.
Opera digitala care s-a vandut cu 688.888 de dolari este intitulata „Sophia Instantiation” si este un fisier video de 12 secunde care arata portretul lui Bonaceto evoluand in pictura digitala a Sophiei. Este insotit de lucrarile fizice pictate de Sophia.
Cumparatorul, un colectionar digital de arta si artist cunoscut sub numele de 888 cu tag-ul de Twitter @Crypto888crypto, i-a trimis ulterior Sophiei o fotografie a bratului sau pictat. Robotul a prelucrat-o apoi, adaugand acea imagine la cunostintele sale si a pictat mai multe accidente peste lucrarea sa originala.
Intr-un tweet pe contul Sophiei, lucrarea a fost descrisa ca prima colaborare NFT intre o „Inteligenta Artificiala, o fiinta colectiva mecanica si un artist-colectionar”.
So excited to meet my final collector! 💖🤖 AUCTION UPDATE: @reuters is going to live stream the last 1hr of 1/1 of „Sophia Instantiation” in action. Don’t miss this historic moment! https://t.co/a1yJ8UKQlI@hansonrobotics @andreabonac_art @niftygateway @ivgalleryla pic.twitter.com/01STXbQ3VV
— Sophia the Robot (@RealSophiaRobot) March 24, 2021
Vanzarile de arta ale Sophiei ca NFT fac parte dintr-o tendinta in crestere.
In martie, o lucrare digitala a artistului Beeple – al carei nume real este Mike Winkelmann – s-a vandut cu aproape 70 de milioane de dolari, stabilind un nou record pentru cea mai scumpa lucrare digitala vanduta vreodata.