Lipsa educatiei alimentare duce la probleme de sanatate. Doar 3 din 10 romani obisnuiesc sa bea 2 litri de apa pe zi, iar 4 din 10 nu iau micul dejun. Retete speciale pentru mic dejun
Un studiu realizat de CIPRA, o asociatie romana care vrea sa educe populatia pentru a manca sanatos, a incercat sa puna in evidenta obiceiurile zilnice si de consum care au un impact direct asupra calitatii vietii.
Romanii nu sunt foarte bine informati si nici nu au o atentie foarte mare, constanta, in sinci categorii de factori cu impact direct – alimentatia, sportul, somnul, echilibrul dintre viata personala si cea profesionala si rasfatul cu moderatie.
In privinta alimentatiei, rezultatele studiului demonstreaza ca: 4 din 10 romani nu iau micul dejun, doar 3 din 10 romani obisnuiesc sa bea 2 litri de apa pe zi, 46% dintre romani se confrunta uneori cu lipsa de energie, probleme digestive sau irascibilitate din cauza alimentatiei incorecte.
Chiar daca majoritatea respondentilor (4 din 10) se declara multumiti de calitatea alimentatiei lor, pe care o considera echilibrata, totusi ei si-ar dori sa aiba mai multe cunostinte despre ceea ce inseamna sa mananci sanatos, nevoie pe deplin justificata de consecintele ingrijoratoare ale alegerilor alimentare nesanatoase pe care respondentii declara ca le-au experimentat:5 2% dintre ei nu au energie, se simt lipsiti de vlaga, 49% sunt nervosi, irascibili; 45% au probleme cu digestia; 41% au dureri de stomac.
In privinta micului dejun, doar 6 din 10 romani iau aceasta masa, considerata de majoritatea nutritionistilor cea mai importanta din zi, in lipsa careia creste riscul de excese alimentare si de alegeri culinare neinspirate in a doua parte a zilei. Totodata, 2 din 10 romani sar peste cina.
O alimentatie sanatoasa se poate rezuma la capacitatea fiecaruia de a selectiona alimente cat mai sanatoase, in combinatii delicioase, pentru a face din acest scop unul cat mai placut de urmat. Daca va numarati printre cei care iubesc sa-si inceapa diminetile intr-un mod cat se poate de sanatos si indragiti combinatiile de fructe si legume in smoothie-uri gustoase, va propunem cateva retete sanatoase care sa va ofere energie inca de la prima ora a diminetii.
Un smoothie poate alcatui un mic dejun sanatos daca in compozitia sa se regaseste un echilibru intre ingredientele gustoase si substantele nutritive pe care le contine (inclusiv grasimi sanatoase, proteine si carbohidrati). Luati in considerare ca veti avea nevoie de un blender de buna calitate, mai ales daca doriti sa va creati un obicei din a consuma acest tip de bautura.
Este recomandat sa se evite adaosul de zahar, siropuri, sucuri de fructe in exces, iar pentru un gust mai dulce, puteti adauga miere in cantitati reduse sau indulcitori de provenienta 100% naturala.
Aici puteti gasi 15 retete pentru smoothie sanatoase
Conform studiului CIPRA, putini romani isi asigura un consum optim de apa, element esential pentru starea generala de sanatate. 3 din 10 romani obisnuiesc sa bea cel putin 2 litri de apa pe zi, cantitatea recomandata; 4 din 10 romani beau intre 1 litru si 2 litri; 2 din 10 beau aproximativ 1 litru; 1 din 10 romani bea mai putin de 1 litru de apa pe zi.
Un consum insuficient de apa, ca si o alimentatie incorecta, creeaza o multitudine de probleme in organism, iar pentru a le preveni este necesar, inainte de orice, sa cunoastem riscurile pe care le aduc cu sine obiceiurile noastre.
Realizat pe baza metodologiei CAWI (Chestionare autoaplicate online), studiul a vizat un esantion reprezentativ la nivel national format din 813 respondenti, barbati si femei, cu varste intre 18 si 65 ani, din mediul urban sau rural, utilizatori de internet.