Skip to content

Romanii, pe ultimul loc in UE in privinta cititului. Peste 70% din populatie nu citeste nici macar o carte intr-un interval de 12 luni.

In 2022, conform statisticilor UE privind veniturile si conditiile de viata, 52,8% din populatia peste varsta de 16 ani a declarat ca a citit carti in ultimele 12 luni. Statisticile sunt imbucuratoare ca medie europeana insa statisticile publicate de Agentia europeana de statistica Eurostat sunt ingrijoratoare pentru Romania.

La nivelul populatiei din tarile UE, datele arata ca tinerii si femeile citesc mai multe carti. In timp ce Luxemburg si Danemarca au cea mai mare rata a lecturii, Romania se afla pe ultimul loc in clasament.

Datele arata o variatie semnificativa a obiceiurilor de lectura la nivelul UE in functie de varsta, grupa de varsta cea mai tanara, intre 16 si 29 de ani, avand cea mai mare rata de lectura, de 60,1%. Aceasta tendinta scade odata cu varsta: 53,5% dintre persoanele cu varste cuprinse intre 30 si 54 de ani citesc carti, urmate de 52,6% din grupul de varsta intre 55 si 64 de ani si, in cele din urma, 47,2% in randul celor cu varste de peste 65 de ani.

Aproximativ 47,2% dintre cetatenii UE nu au citit nicio carte in 2022, conform datelor furnizate de Eurostat, cea mai mare rata (52,9%) de necititori fiind inregistrata in randul persoanelor in varsta de 65 de ani si peste.

Dintre cei care au declarat ca nu au citit carti in ultimele 12 luni, 2,4% au invocat drept motiv lipsa accesului la carti sau faptul ca acestea nu erau accesibile. Principalul motiv, raportat de 51,3%, a fost „lipsa de interes”.

Mai multe femei din UE citesc carti (60,5%) decat barbati (44,5%). 

Acelasi model a fost observat si in ceea ce priveste numarul de carti citite: 28,8% dintre femei si 24,8% dintre barbati citesc mai putin de 5 carti, 14,3% dintre femei si 9,8% dintre barbati citesc 5-9 carti, in timp ce 17,4% dintre femei si 9,9% dintre barbati citesc 10 sau mai multe carti.

Dintre tarile UE, Luxemburg a raportat cea mai mare proportie de persoane care au citit carti in cele 12 luni anterioare sondajului (75,2%), urmata de Danemarca (72,1%) si Estonia (70,7%). 

In schimb, in Romania, doar 29,5% dintre persoane au citit carti in cele 12 luni anterioare sondajului, 33,1% in Cipru si 35,4% in Italia. Tara noastra se afla la aproape jumatate din media europeana, avand una dintre cele mai slabe statistici in acest sens.

Potrivit datelor analizate la nivel national de Institutul National de Statistica, 11 milioane din cele 16 milioane de persoane cu varsta peste 16 ani nu au citit nicio carte in decurs de 12 luni.

In raportul privind conditiile de viata ale populatiei din Romania in anul 2022, romanii doar 33% din persoanele peste 16 ani au declarat ca au citit minim 5 carti in ultimul an. Datele par ceva mai optimiste fata de raportul UE.

Motivele sunt legate de lipsa timpului (35,2%) si lipsa de interes pentru cititul cartilor (32,0%). Datele subliniaza ca femeile sunt mai interesate de citit decat barbatii, iar numarul persoanelor din mediul urban care au citit carti, in ultimele 12 luni, este de 2,3 ori mai mare decat al celor din mediul rural.

Potrivit datelor INS, desi tehnologia a ajutat la dezvoltarea si accesibilizarea lecturii — prin platforme si aplicatii —, nu a starnit interesul romanilor pentru citit.

Studiile de specialitate arata ca romanii nu inteleg deseori importanta scolii si a educatiei. Potrivit datelor obtinute la nivel national, in 2011, existau aproape 250.000 de persoane analfabete, cifrele au scazut in mod miraculos la 135.000 pana in 2021. In acelasi timp, interesul pentru citit este in continua scadere iar sistemul educational se confrunta cu probleme majore si reforme anuale care nu descurajeaza rata abandonului scolar — Romania se afla pe primul loc in Europa la acest capitol.

In primavara acestui an, Urban.ro a inceput o campanie cu cartile preferate ale artistilor menita sa incurajeze publicul sa citeasca, gasiti recomandarile lor aici. Vom demara alte campanii cu scop similar in curand.

Citește în continuare