Romanii la Cannes 2024. De la Emanuel Parvu, Tudor Giurgiu si echipele lor pana la Anamaria Vartolomei, Sanda Codreanu si Catrinel Menghia
De la an la an Festivalul de film de la Cannes arata lumii o fata frumoasa a Romaniei pe mai multe niveluri. Vorbim in principal de filmele din selectiile oficiale in mai multe categorii, unde cinematografia romana are performante spectaculoase lunand in calcul cat de mica e industria noastra de cinema, cu putini bani, putine cinematografe si mecanisme si mai putine pentru finantari ale productiilor cinematografice.
Dincolo de filmele produse in Romania, avem adesea prezenti in festival si actori romani care au jucat in productii straine, cum avem si producatori de origine romana care au contribuit la productii internationale cu premiera in festival.
Dar Cannes inseamna si reprezentarea Romaniei in meserii conexe ale showbizz-ului, pe durata festivalului avem makeup artisti, hairstilisti, designeri care muncesc in festival stilizand vedetele care vin pe Croisette.
In randurile de mai jos urban.ro incearca sa va prezinte romanii care au fost prin munca lor la festivalul de film de la Cannes, e un semnal al valorii profesionistilor romani care ar trebui valorizati mai mult si la noi in tara.
In 2024 am avut un film in competitia mare, Trei km pana la capatul lumii in regia lui Emanuel Parvu (care a avut cronici frumoase, o parte le cititi aici), am avut filmul Ioanei Mischie, Human Violins: Prelude in noua sectiune Cannes Immersive si o proiectie speciala cu documentarul Nasty in regia lui Cristian Pascariu, Tudor Giurgiu si Tudor D Popescu.
Vorbind la finalul proiectiei Nasty, directorul festivalului Thierry Fremaux a salutat aceasta participare bogata a Romaniei in acest an subliniind ca acest lucru arata ”cat de valoroasa este industria de cinema din Romania” in conditiile in care tari mult mai bogate, cu industrii de cinema mult mai devoltate nu au nici macar un film in festival.
Am mai avut insa in festival munca directorului de imagine Mihai Malaimare Jr pentru filmul lui Francis Ford Coppola, Megalopolis. In echipa lui Coppola s-a mai aflat si Adriana Rotaru ca producator asociat pentru acelasi film, o colaboratoare de multi ani a regizorului american.
In festival a mai fost si actrita de origine romana, Anamaria Vartolomei care a jucat in Contele de Monte Cristo, filmul scris si regizat de Matthieu Delaporte si Alexandre de la Patelliere. Pe Anamaria Vartolomei spectatorii de la Cannes au putut sa o vada si alaturi de actorul american Matt Dillon in filmul Being Maria in regia Jessica Palud, povestea actritei Maria Schneider care, la 19 ani, a fost distribuita in filmul Ultimul Tango la Paris, o drama sexuala in care il avea coleg pe Marlon Brando, film regizat de Bernardo Bertolucci.
Si actrita din Republica Moldova, Sanda Codreanu (care a jucat si in serialul francez Dix pour cent si locuieste la Paris) a fost la Cannes parte din distributia filmului Les Femmes au Balcon in regia lui NOÉMIE MERLANT.
Kira Hagi a fost si ea prezenta la Cannes in sectiunea Marche care se ocupa de vanzarea/cumpararea noilor productii, sau gasirea unor finantari pentru viitoare filme.
Matt Dillon a fost aranjat pentru covorul rosu de hairstilistul roman, Florin Noje – care a lucrat pentru unul dintre sponsorii strategici ai festivalului, compania Dyson care are aparate pentru ingrijirea parului si coafura.
Pe covorul rosu de la Cannes s-a mai aflat si modelul-actrita Catrinel Menghia Marlon ca ambasador Chopard.
Creativitatea designerilor romani s-a vazut nu doar in echipele romanesti de actori si regizori care au fost pe covorul rosu, ci si in cazul unor vedete internationale.
Echipa filmului Trei Km pana la capatului lumii a apelat la designerii Cloche, Rhea Costa, VPM Atelier, iTux, brandul de bijuterii Cellini si incaltaminte Anna Cori, prin consilierea stilistului Eduard Enache (povestea alegerii acestor tinute o puteti citi aici).
Ioana Mischie a fost imbracata cu o tinuta multicolor purtand semnatura Lana Dumitru.
Din echipa Nasty, regizorul Tudor Giurgiu si echipa de productie formata din Bogdan Craciun, Andrei Stehan, Andrei Jakab si Ioan Maxim au purtat costume Tudor Tailor, in timp ce producatorul Cosmin Hodor a purtat un costum Consglieri.
Au mai fost pe covorul rosu haine create de Murmur, Elena Perseil si brandul Stefaneea.