Russell Crowe ajuta la renovarea restaurantul preferat al lui Anthony Bourdain din Beirut. Doua dintre faimoasele retete Le Chef
Russel Crowe a donat 5000 de dolari in memoria legendarului Anthony Bourdain pentru restaurantul Le Chef, puternic afectat de dubla explozie care a avut loc pe 4 august in portul capitalei libaneze.
Spre deosebire de alte restaurante, Le Chef a putut conta pe sprijinul neasteptat acordat de Russell Crowe pentru reabilitarea acestuia deoarece a fost foarte indragit de Anthony Bourdain, celebrul bucatar si realizator tv american care a murit in urma cu doi ani.
Bourdain a luat masa la micul restaurant Le Chef in timpul unui episod al emisiunii sale „No Reservations” din 2006.
In timpul sejurului sau in Beirut, Burdain a descris Le Chef, cu o istorie de 53 de ani, drept „un restaurant legendar, cunoscut pentru bucataria simpla, preparata ca acasa.” Dupa ce un jurnalist l-a intrebat daca banii donati restaurantului proveneau intr-adevar din partea sa, actorul castigator la Oscar a mentionat pe contul sau de Twitter ca a facut aceasta donatie in memoria lui Anthony Bourdain, care a murit in 2018, sperand ca lucrurile se vor putea imbunatati in curand la Le Chef. Russell Crowe s-a gandit ca Bourdain probabil ar fi procedat la fel „daca ar fi fost inca prin preajma.”
Campania de strangere de fonduri pentru revonarea resturantului organizata de regizoarea de filme documentare Amanda Bailly si jurnalistul Richard Hall si-a propus sa stranga 15.000 de dolari, dar a reusit sa depaseasca aceasta suma in mai putin de 24 de ore de la lansare.
Incidentul masiv din Beirut a produs daune restaurantului, acesta avand nevoie de reparatii electrice, echipamente noi pentru bucatarie si inlocuirea geamurilor distruse in timpul exploziei.
In 2006, Bourdain a calatorit impreuna cu echipa sa la Beirut pentru a filma un episod al emisiunii de pe Travel Channel „Anthony Bourdain: No Reservations”. Insa, planurile le-au fost date peste cap cand a inceput razboiul intre Israel si Liban.
Episodul documentar realizat pe parcursul a celor noua zile petrecute acolo a fost nominalizat la Premiul Emmy pentru categoria Outstanding Informational Programming (2007).
In 2015, Anthony Bourdain a revenit in capitala Libanului pentru a inregistra un episod a show-ului „Parts Unknown” de pe CNN.
Proprietarul Le Chef, Charbel Bassil, a creat un loc popular din cartierul Gemmayze din Beirut inca de cand s-a deschis in 1967 si este considerat un restaurant cu „mancare calda si ospitalitate si mai calda”.
Printre mancarurile foarte apreciate ale restaurantului se numara mancarurile traditionale libaneze sayadieh si meghli.
Sayadieh este o combinatie de orez si peste alb. Pestele este prajit sau copt separat, in timp ce orezul este gatit intr-un bulion special de peste, preparat cu ceapa calita si bahārāt – un amestec libanez de condimente precum cuisoare, boabe de piper, scortisoara, coriandru, cardamom, chimen si ardei iute sau paprika. Felul de mancare este servit in mod obisnuit pe o farfurie, completat cu nuci de pin si migdale usor prajite.
Din meniul restaurantului Le Chef este foarte gustoasa si budinca de orez numita meghli, o mancare vegana, fara gluten si fara lactate.
Se prepara in mod traditional pentru a sarbatori nasterea unui copil. Meghli se gateste la foc mic, din faina de orez, chimen, apa, zahar si o varietate de nuci si condimente, pana cand amestecul se poate mentine atunci cand este inclinat. Poate fi savurat atat cald, cat si rece.
Preparatele clasice libaneze ale micului restaurant recomandate de Anthony Bourdain includ hummusul, mielul inabusit si kibbeh-ul.