Skip to content

S-a deschis GLORIÆ Art Gallery, prima galerie privata de arta din Oltenia. Este situata in centrul istoric al Craiovei si isi propune sa creeze o noua generatie de colectionari de arta.

Zilele trecute a avut loc deschiderea GLORIÆ Art Gallery, prima galerie privata de arta din Craiova si din regiunea Olteniei. 

Inaugurarea a avut loc joi, 30 mai, in prezenta unui public numeros, a oficialitatilor locale si personalitatilor culturale marcante.

Galeria a debutat cu vernisajul expozitiei „Il segno nello spazio… il volto del colore… l’ombra della forma / Semnul in spatiu… chipul culorii… umbra formei”, dedicata artistului italian Vincenzo Bianchi, curatorul fiind doamna profesor universitar Ruxandra Demetrescu. 

Vincenzo Bianchi a facut o calatorie din Italia special pentru deschiderea galeriei si s-a adresat celor prezenti: „Arta este astazi, mai mult decat oricand, singurul vehicul adevarat care poate aduce pacea intre popoare, deoarece arta se bazeaza pe o spiritualitate care nu are granite, nu are bariere, nu face distinctie intre etnie, religie sau rasa. De aceea, astfel de locuri, de galerii de arta, trebuie sa se inmulteasca pentru a le oferi tinerilor posibilitatea de a respira iubire, pace si libertate.”

Artistul, cunoscut publicului craiovean in special prin poeziile sale prezentate in cadrul Festivalului Mondial de Poezie “Mihai Eminescu” si Festivalului Shakespeare, si-a aniversat ziua de nastere la Craiova cu doua zile inaintea vernisajului, implinind venerabila varsta de 85 de ani.

Doamna Ruxandra Demetrescu a luat de asemenea cuvantul si a subliniat cateva  repere esentiale ale operei lui Bianchi: „Privind si incercand sa inteleg opera maestrului italian, mi-am amintit ca arta era inteleasa de Alois Riegl, fondatorul scolii vieneze de istoria artei, la cumpana secolelor 19 si 20, ca principala sursa creatoare a cosmosului in procesul de concurare (nu imitare) a naturii: izvorata din aspiratia catre fericire, arta reprezinta idealul de armonie necesar omului pentru a ordona haosul. Un secol mai tarziu, in Ciociaria, Vincenzo Bianchi, fondatorul miscarii …i nuovi primitivi… pledeaza pentru arta ca mijloc de intelegere si comuniune, dincolo de spatiu si timp, intre popoare.”

Au mai luat cuvantul profesorul Ion Deaconescu, Emil Boroghina, fondatorul Festivalului International Shakespeare, Emilian Stefarta, directorul Muzeului de Arta Craiova si reprezentanti ai autoritatilor locale.

Discursurile s-au incheiat cu mesajul transmis de catre Gloria Berceanu, galerist si viitoare absolventa a Facultatii de Istoria si Teoria Artei din Bucuresti, care a multumit tuturor celor prezenti si a vorbit despre misiunea galeriei: „Ne dorim sa cream un centru vibrant pentru comunitatea artistica, unde oamenii vin sa se conecteze, sa invete si sa se inspire unii pe altii. Galeria noastra nu este doar un loc fizic — este o extensie a sufletului si a viziunii noastre. Ne adresam in primul rand comunitatii noastre, publicului larg, celor care iubesc arta sau inca nu stiu ca o iubesc.”

GLORIÆ Art Gallery este situata in centrul istoric al Craiovei, pe str. Alexandru Macedonski nr. 49 si ocupa spatiile unei case construite in 1890. 

Are 4 sali generoase de expozitie, un pavilion de 110 de metri patrati si un hol expozitional. in curte se regaseste o gradina de 1000 de metri patrati care va fi folosita atat pentru expozitii, cat si pentru evenimente. La etajul cladirii au fost amenajate 5 camere care vor fi dedicate in viitor unor programe de rezidenta artistica.

Galeria isi propune sa readuca Craiova pe harta culturala a tarii, in ceea ce priveste interesul pentru arte plastice, dar si sa inspire aparitia unei noi generatii de colectionari de arta. 

Citește în continuare