Skip to content

In fata Sagrada Familia va fi construita o zona speciala pentru selfie-uri. Doar 20% dintre turistii care o viziteaza intra in cladire, restul vin strict pentru poze.

Candva, expertii sustineau ca moda selfie-urilor va fi doar o tendinta temporara de care oamenii se vor plictisi. Insa dorinta de a pastra amintiri si a le impartasi pe retelele de socializare s-a raspandit in randul oamenilor de toate varstele, in special in randul turistilor.

In ultimii ani, autoritatile spaniole au anuntat lunar noi masuri pentru a incerca sa tempereze turismul exagerat venit in urma pandemiei. Recent, au anuntat ca vor construi o zona speciala pentru selfie-uri in fata celebrei Sagrada Familia.

Astfel, obiceiul selfie-urilor va transforma permanent un spatiu public al Barcelonei.

Potrivit autoritatilor spaniole, turistii continua sa se adune in numar coplesitor, incercand sa obtina acel cadru perfect cu basilica proiectata de Gaudi in fundal. Unii blocheaza trotuarele, altii pasesc direct in strada pentru un unghi mai bun, in timp ce localnicii isi pierd rabdarea si isi vad vietile de zi cu zi perturbate de valurile constante de vizitatori. 

De peste un deceniu, barcelonezii au criticat intens aglomeratia si comportamentul invaziv al turistilor din jurul monumentului religios. Drept solutie, s-a decis crearea unei zone speciale de selfie-uri, menita sa reduca congestionarea si sa ofere un spatiu organizat pentru amatorii de continut vizual si suveniruri digitale.

Zona de selfie-uri va fi situata intre fatada Nasterii Domnului a basilicii si Plaça Gaudí, pe Carrer de la Marina, unde turistii se vor putea opri, relaxa si fotografia. Descris drept o “anticamera” urbana, spatiul va avea o suprafata de 6.200 de metri patrati si va include o banca lunga care va delimita perimetrul, contribuind la organizarea fluxului de oameni.

Construirea acestei piete publice va incepe dupa sezonul turistic de vara si este programata sa fie finalizata in aprilie 2026, marcand astfel centenarul mortii lui Gaudi. 

Proiectul are un buget estimat la 2,7 milioane de euro si face parte dintr-un plan mai amplu in valoare de 15,5 milioane de euro, menit sa imbunatateasca infrastructura si gestionarea vizitatorilor din zona. Barcelona, una dintre cele mai vizitate destinatii din Europa, atrage anual aproximativ 32 de milioane de turisti.

Pana de curand, Plaça Gaudí devenise scena unui trend viral pe TikTok care a provocat perturbari considerabile in trafic si in fluxul pietonal. Turistii isi sprijineau telefoanele pe scarile rulante ale metroului pentru a se filma in timp ce apareau in cadru cu basilica pe fundal, ceea ce a dus la blocarea iesirilor din statie. 

Autoritatile de transport au intervenit si au interzis fenomenul dupa ce acesta a creat situatii periculoase si un disconfort major pentru navetisti si locuitori.

Basilica Sagrada Familia, a carei constructie a inceput in 1882 sub coordonarea lui Gaudi, este considerata una dintre capodoperele arhitecturale ale lumii si atrage zilnic pana la 16.000 de vizitatori.

Desi Sagrada Familia atrage in jur de 4,7 milioane de vizitatori pe an, doar aproximativ 20% dintre acestia intra efectiv in interiorul bisericii. Restul vin pentru a o fotografia din exterior si, inevitabil, aglomereaza strazile si trotuarele adiacente. 

Masura luata de autoritati pentru a curma haosul creat de doritorii de selfie-uri nu este izolata. Anul trecut, a fost lansat un plan in valoare de 44 de milioane de euro pentru a reglementa fluxurile turistice in 16 zone intens frecventate, trimitand mai multi agenti de politie si personal de curatenie pentru a asigura ordinea si siguranta. 

Mai mult, Barcelona a abandonat celebrul slogan „Visit Barcelona”, folosit timp de 15 ani, in favoarea noului mesaj „This is Barcelona”, marcand o schimbare strategica in pozitionarea orasului – de la o destinatie orientata spre turism de masa la una mai constienta de echilibrul social si urban.

In vara anului trecut, locuitorii Barcelonei au protestat impotriva aglomeratiei turistice folosind pistoale cu apa pentru a-i alunga pe vizitatori. Tot atunci, orasul a anuntat intentia de a interzice inchirierile pe termen scurt precum Airbnb-urile pana in 2028 si de a impune un plafon pentru numarul de pasageri care pot debarca de pe vasele de croaziera. 

Primarul Jaume Collboni a declarat atunci ca deciziile sunt necesare pentru a evita transformarea Barcelonei intr-un „parc tematic” lipsit de viata locala si ca „turismul trebuie sa serveasca modelului orasului, nu invers”.

Citește în continuare