Cel mai scump tablou din lume, “Salvador Mundi”, devine subiect de comedie muzicala
Cel mai scump tablou din lume, ”Salvator Mundi”, lucrare atribuita lui Leonardo da Vinci, care a fost achizitionat cu peste 450 milioane de dolari la o licitatie Christie’s in 2017, devine subiect intr-o comedie muzicala, prin compania Caiola Productions.
Compania Caiola Productions, care a produs spectacole precum „Dear Evan Hansen” si „Tina”, un spectacol dedicat Tinei Turner, a declarat pentru The Art Newspaper ca pregatesc productia care are ca subiect celebrul tablou pentru publicul newyorkez, premiera fiind programata pentru 2022.
„Salvator Mundi! The Musical” va spune povestea „cum un portret al lui Iisus, pictat pe lemn zgariat, cumparat cu 1.100 de dolari in 2005, a devenit – dupa ce a disparut timp de 500 de ani – capodopera lui Leonardo da Vinci intitulata Salvator Mundi, vanduta pentru 450,3 milioane de dolari in 2017 la Christie’s”, sunt citati cei de la Caiola Productions in The Art Newspaper.
Compania Caiola Productions anunta ca povestea din spatele tabloului este interesanta, insa nu definitorie pentru musical-ul pe care urmeaza sa-l puna in scena. „Cu siguranta, intriga este bazata pe o poveste adevarata, dar spectacolul va fi mai mult metaforic. La fel ca in multe productii teatrale, ne vom permite libertati artistice cu scopul de a crea o experienta amuzanta si edificatoare”, au explicat reprezentantii companiei de la Broadway.
“Salvator Mundi” este una dintre cele mai controversate lucrari ale lui Da Vinci
După aparitia „Salvator Mundi” la o expozitie dedicata lui Da Vinci la National Gallery din Londra din 2011, si vanzarea din 2017 la New York pentru fabuloasa suma de aproximativ jumatate de miliard de dolari, misterul inca defineste opera. Originile sale sunt inca dezbatute, iar mai multi experti nu cred ca lucrarea apartine lui Leonardo Da Vinci.
Lucrarea a fost comisionata de Louis XII al Frantei pe la 1500, dar a fost acoperita ulterior cu o vopsea neagra, iar noua varianta a lucrarii a fost atribuita unui pictor necunoscut. In 2005, aceasta lucrarea a fost vanduta la o licitatie pentru mai putin de 10.000 dolari. Dupa ce a fost investigata cu ajutorul tehnologiei cu infrarosu, mana lui Iisus prezentata in tablou seamana cu restul modelelor pictate de Da Vinci.
Lucrarea “Salvator Mundi” a fost achizitionata de departamentul de arta a noului muzeu Luvru din Abu Dhabi, insa nu este expusa inca
Una dintre cele mai mari investitii in arta este facuta de catre Emiratele Unite, prin departamentul de arta a recent infiintatului Muzeu Luvru din Abu Dhabi. Desi deschiderea muzeului a fost facuta in noiembrie 2017, lucrarea Salvator Mundi nu este inca expusa pentru publicul larg. Mai multe publicatii internationale mentioneaza faptul ca tabloul este pe un yacht al Printului Incoronat Saudit Mohammad Bin Salman.
Muzeul Luvru Abu Dhabi are un concept curatorial bazat pe antiteze, fiind organizat ca o calatorie in 12 puncte. Fiecare obiect sau tablou din complexul muzeal este pus in antiteza cu o alta lucrare, ceea ce amplifica experienta vizitatorului. Pentru deschidere, muzeul a imprumutat o serie de lucrari de la muzeele din lume, in special de la Luvru Paris, dar a si achizitionat sau comisionat o serie de lucrari de la artisti celebri.