Saptamana Haferland – evenimentul dedicat promovarii culturii sasesti din Transilvania se va desfasura si in aceasta vara
Cea de-a opta editie a festivalului dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania, Saptamana Haferland, va avea loc si in acest an, respectand toate masurile de siguranta impuse, in perioada 30 iulie – 3 august 2020.
Evenimentul se va desfasura in localitatile Archita, Cloasterf, Homorod, Rupea, Saschiz, Crit, Bunești, Roades, Mesendorf si Viscri, iar activitatile au fost gandite astfel incat sa respecte distantarea fizica impusa de autoritati.
Organizat inca din 2012, festivalul din acest an are ca slogan „Traditia continua”, iar programul va include concerte de orga si muzica clasica in bisericile fortificate, precum si ateliere pentru copii.
Regiunea cuprinsa intre Brasov si Sighisoara a fost denumita Tinutul Ovazului sau Haferland cu sute de ani in urma, deoarece sasii obisnuiau sa cultive ovaz, climatului mai aspru fiind favorabil.
Organizatorii isi propun sa aduca turisti in Tara Ovazului atat pe durata desfasurarii festivalului, cat si ulterior, intr-o perioada in care turismul intern va avea de castigat. Participantii la festival vor descoperi traditiile sasesti dar si inititiativele de revitalizare a zonei si pe antreprenorii locali, care au dezvoltat oferta de cazare si activitati in regiune.
Evenimentul reuneste cele mai reprezentative initiative din zona si, in plus, reprezinta o platforma atat pentru tinerii artisti, cat si pentru cei care duc mai departe traditiile sasesti.
Numarul turistilor veniti la festival insumeaza peste 25.000 de persoane prezente in cele 7 editii organizate pana in prezent, insa, in 2020, organizatorii vor limita numarul acestora, in functie de prevederile legale valabile la momentul inceperii festivalului. Turistii sunt invitati sa viziteze Haferland pe tot parcursului anului, festivalul fiind de astfel si una din principalele initiative care au contribuit la cresterea numarului de turisti in zona, in ultimii ani.
Editia din acest an se va desfasura sub Inaltul Patronaj al Excelenetei Sale Dr. Markus Söder, Prim Ministru al Landului Bavaria.
Organizatorii evenimentului, Fundatia M&V Schmidt si Fundatia Tabaluga, impreuna cu Fundatia Mihai Eminescu Trust, Fundatia Adept, Vecinatatea Femeilor din Saschiz, Asociatia Sasilor Transilvaneni din Germania, Asociatia Nowero Rupea si Primaria Rupea isi doresc sa promoveze satele sasesti impreuna cu comunitatea locala si cu cei care duc mai departe traditiile sasilor.
Scopul principal al Fundatiei M&V Schmidt este conservarea patrimoniului cultural sasesc, precum si dezvoltarea de proiecte educationale pentru promovarea limbii germane in Romania.
Printre proiectele implementate de aceasta se numara: restaurarea orgii bisericii si reconstruirea casei parohiale din Crit dupa planurile initiale, casa redata circuitului turistic sub denumirea de Casa Kraus, dar si editarea volumelor Povestea sasilor din Transilvania spusa chiar de ei si Crit, istoria, povestile si viata unui sat de sasi in limba romana si germana.
Doua sate incluse in Saptamana Haferland, Viscri din judetul Brasov si Saschiz din judetul Mures, fac parte de pe lista patrimoniului mondial UNESCO inca din anii ’90.
Acestora li se alatura inca cinci sate sasesti din Romania, printre care Calnic in judetul Alba, Prejmer in judetul Brasov, Darjiu din judetul Harghita si Biertan si Valea Viilor din judetul Sibiu.
Bisericile fortificate au devenit un simbol al localnicilor, sunt specifice pentru zonele colinare si reprezinta opere arhitecturale cu elementele defensive.
La Viscri, satul care l-a fermecat pe Printul Charles, fortificatia este construita armonios si cuprinde atat incinta cat si biserica fortificata, turnuri, bastioane si doua ziduri de aparare. Este considerata monument istoric, fiind inregistrata in patrimoniul mondial UNESCO in 1999. Biserica Alba de la Viscri dateaza din 1230 si este cea mai veche biserica fortificata din Transilvania, acum fiind transformata in muzeu de catre Fundatia Mihai Eminescu Trust.
Bisericile-reduit sunt construite de la inceput cu sistem de aparare, iar prima de acest fel este cea construita in localitatea Saschiz, in 1496.
Satul Saschiz este atestat documentar din anii 1308-1310, iar in 1493 a fost construita o biserica fortificata impozanta, din piatra de cariera, in stil gotic, in onoarea regelui Stefan I al Ungariei.
Tot la Saschiz exista si o cetate taraneasca amplasata pe dealul de langa biserica, care a avut sase bastioane si o fantana adanca de 60 m (care astazi mai are numai 1-2 m). In prezent, mai sunt doar ruinele acesteia. O legenda spune ca din fundul fantanii ar fi pornit un tunel care duce pana in centrul comunei.
Sunt de luat in considerare si casele traditionale sasesti, insa intreaga experienta rurala este completata de cazarea intr-una dintre pensiunile autentice din aceste sate, carora li se poate adauga o experienta culinara memorabila si povesti despre printul Charles.