Dupa 70 de ani, un sat pierdut sub ape in Italia se ridica la suprafata. Si in Romania avem la Geamana o situatie asemanatoare
Ramasitele unui sat italian scufundat sub apa au fost scoase la iveala pentru prima data in ultimii 70 de ani. Asezarea a fost gasita sub Resia, un lac artificial de aproximativ 6,5 kilometri patrati din nordul Italiei, in apropierea granitei cu Austria si Elvetia.
Lacul Resia, care a inghitit satul Curon în anii ’50, a fost drenat temporar pentru reparatii ale rezervorului hidrocentralei din zona.
Resia reprezinta un punct popular pentru turisti si aventurieri atat vara cat si iarna. Cand lacul este plin, din apa se ridica o turla a bisericii de secol XIV care se distinge intr-un mod spectaculos in decorul natural.
71 de ani mai tarziu, reparatiile necesare hidrocentralei au fortat o echipa de ingineri sa dreneze lacul, iar pe masura ce apa era inlaturata, ramasitele satului uitat au inceput sa apara.
In 1950, satul Curon gazduia sute de italieni, inainte ca orasul sa fie inundat intentionat a crea un baraj pentru centrala hidroelectrica din apropiere, in ciuda opozitiei rezidentilor.
In 1947, Montecatini, compania nationala de electritate a vremurilor, a primit 30 de milioane de franci elvetieni de la firma elvetiana Elektrowatt pentru constructia barajului, in schimbul a 10 ani de electricitate sezoniera. Desi populatia votase impotriva planurilor companiei de a construi un baraj care ar fi scufundat satul Splügen, Antonio Segni, care a devenit ulterior primul ministru al Italiei, a intervenit si a dat unde verde proiectului. Astfel, 523 de hectare de teren cultivat si 163 de locuinte au fost pierdute sub ape, iar populatia satului a fost relocata, desi unii au ales sa se stabileasca tot in apropierea noului lac.
Localnicii care au fost evacuati in anii ’50 obisnuiau sa revina sa se bucure de privelistea lacului. Recent, acestia au inceput sa exploreze ruinele fostului sat si sa le documenteze prin fotografii publicate pe retelele de socializare. Din pacate nu a supravietuit nici una dintre locuinte insa au ramas in picioare ziduri, trepte, beciuri vechi si turla bisericii care se pastreaza in conditii relativ bune.
Scenele impresionante ale ruinelor descoperite de ape au inspirat o carte si un serial de pe Netflix care a fost lansat pe Netflix in iunie 2020.
Serialul „Curon” are sapte episoade si spune povestea a doua surori gemene care se intorc in oraselul de origine al familiei lor pentru a afla misterul mortii bunicii lor si pentru a descoperi secretul din jurul lacului. Filmarile au avut loc in zona Curona Venosta dar si in alte locuri din Trentino si regiunea din sudul Tirolului.
Un lucru similar s-a intamplat si in Romania cu lacul de la Geamana doar ca situatia locala are implicatii mai grave, fiind vorba de un adevarat dezastru ecologic. In urma operatiunilor miniere de la Rosia Poieni, satul a fost transformat in lac de decantare si acoperit de steril.